THEPOWERGAME
Θεωρητικά δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ cloud και data centers, καθώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί που διαθέτουν υπολογιστικά νέφη (όπως μεταφράζονται τα cloud) χρειάζονται τα κέντρα δεδομένων και είναι μάλιστα οι μεγαλύτεροι ενοικιαστές αυτών. Ο ομογενής επενδύτης Τζιμ Χάνος όμως, της Kynikos Associates, γνωστός και ως «καπιταλιστής της καταστροφής», «LeBron James του short selling» και «Darth Vader της Wall Street», το βλέπει διαφορετικά.
Γι’ αυτό και τον Ιούνιο, ο επενδυτής που σόρταρε κατά της Enron (αλλά δεν τα κατάφερε στο αντίστοιχο σορτάρισμα στην Tesla), ανακοίνωσε ότι η εταιρεία επενδύσεών του συγκεντρώνει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβαίο κεφάλαιο που θα λάβει short θέσεις σε ομίλους κέντρων δεδομένων εισηγμένων στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
«Το θέμα είναι πως παρότι το cloud μεγαλώνει, είναι επίσης ο εχθρός τους… Η αξία συγκεντρώνεται στις εταιρείες υπολογιστικών νεφών. Και όχι στα (παραδοσιακά) data centers, τα λεγόμενα bricks-and-mortar». Το επιχείρημα είναι πως οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, καθώς γιγαντώνουν αυτόν τον κλάδο, θα θέλουν όλο και περισσότερο να αναπτύξουν τα δικά τους κέντρα επεξεργασίας των δεδομένων και όχι να νοικιάζουν σε κολοσσούς του χώρου, όπως είναι η Equinix και η Digital Realty.
Γεγονός αποτελεί πως ο τομέας του υπολογιστικού νέφους έχει αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης για την Amazon, τη Microsoft και την Google τον τελευταίο χρόνο. Το α’ τρίμηνο του 2022, τα έσοδα της Amazon Web Services εκτοξεύθηκαν κατά 37% σε σχέση με πέρυσι σε 18,4 δισ. δολάρια, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για την πλατφόρμα Azure της Microsoft ήταν της τάξης του 40%.
Σε αντίθεση με τους γίγαντες των data, που αγοράζουν τεράστιες εκτάσεις γης, χτίζουν κολοσσιαία κέντρα, διασφαλίζουν στιβαρά ενεργειακά συμβόλαια και μισθώνουν τα κέντρα για την επεξεργασία δεδομένων, οι λεγόμενες Big Tech, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, γνωστές και ως «hyperscalers» (μία αναφορά στο υπερθετικής κλίμακας μέγεθός τους), είτε αποθηκεύουν τα δεδομένα τους και τον εξοπλισμό των διακομιστών σε ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, όπως η Equinix.
Είτε -και εδώ έρχεται το επιχείρημα του Χάνος- χτίζουν όλο και περισσότερο τα δικά τους υπερμεγέθη κέντα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους που αυξάνονται πλέον πολλαπλασιαστικά. Η Microsoft για παράδειγμα, διαθέτει ένα κέντρο δεδομένων στο Σικάγο, που εκτείνεται σε 700.000 τετραγωνικά πόδια (γύρω στα 65 τετραγωνικά χιλιόμετρα), δηλαδή στο μέγεθος 52 πισίνων ολυμπιακών διαστάσεων!
Οι αποφάσεις που θα λάβουν οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν σημασία, καθώς συγκεντρώνουν περί τα 2/3 της ζήτησης για τις υπηρεσίες των κέντρων δεδομένων. Σύμφωνα με τον Χάνος, η τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα μεγάλα data centers καθίσταται γρήγορα ξεπερασμένη για τις ανάγκες των τεχνολογικών κολοσσών.
Το αντεπιχείρημα
Με τον Χάνος δεν συμφωνούν ωστόσο άλλοι επενδυτές. Ο Νέιθαν Λάκεϊ, διευθύνων σύμβουλος στο κομμάτι των ψηφιακών υποδομών της Macquarie Asset Management, η οποία εξακολουθεί να επενδύει σε μεγάλα data centre, τονίζει μιλώντας στους Financial Times πως οι καλύτερες εταιρείες έχουν ήδη εξασφαλίσει ακίνητα σε στρατηγικές τοποθεσίες.
«Οι hyperscalers αναζητούν έμπιστους συνεργάτες ώστε να στεγάσουν όλο και περισσότερη υπολογιστική ισχύ» αναφέρει. «Αν υπάρχει κάποιος που κατέχει ήδη γη και ιδιοκτησία σε μία αγορά, στην οποία θέλουν να επεκταθούν, αυτός είναι σημαντικός παράγοντας». Επίσης, αναλυτές επισημαίνουν πως οι εταιρείες του χώρου κατέχουν μία θέση γνωστή ως «carrier hotels», με άλλα λόγια μπορούν να συνδέουν μεταξύ τους πολλές και διαφορετικές επιχειρήσεις.
«Υπάρχει πλάνη στο επιχείρημα πως δεν αναπτύσσονται τόσο γρήγορα, όσο οι προμηθευτές υπηρεσιών cloud και επομένως, απειλούνται από αυτές» σημειώνει ο Άντι Πάουερ, πρόεδρος και CEO της Digital Realty. Οι υπηρεσίες «co-location» που προσφέρουν – στις οποίες το ένα μέρος παρέχει το ακίνητα και το άλλο (οι πελάτες) την τεχνολογία- διευκολύνουν τη μετάβαση προς το… νέφος. Κάτι που κατά τον ίδιο, έχει οδηγήσει σε αύξηση των μισθώσεων το τελευταίο διάστημα.
Το προηγούμενο εξάμηνο, εταιρείες όπως οι Meta, Microsoft, ByteDance και Twitter φέρονται να έχουν αυξήσει τις μισθώσεις, ανατρέποντας -προς το παρόν έστω- την τάση που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα να βασίζονται σε δικές τους εγκαταστάσεις. «Δε νομίζω πως (οι hyperscalers) μπορούν να προλάβουν το ρυθμό ανάπτυξης των επιχειρήσεών τους μόνοι τους» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Equinix, Τσαρλς Μέγερς.