THEPOWERGAME
Η Ελλάδα ομολογουμένως διαθέτει από τις λιγότερο εξελιγμένες υποδομές σταθερών επικοινωνιών, καθώς άργησε τη μετάβασή της στα νέα δίκτυα οπτικών ινών που φτάνουν μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home ή FTTH). Οι επιμέρους δείκτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης επιβεβαιώνουν την εξέλιξη αυτή. Έτσι η Κομισιόν στα πλαίσια του δείκτη Digital Economy & Society Index (DESI), έχει κατατάξει την Ελλάδα τελευταία στην διείσδυση του FTTH (Νοέμβριος 2021), ενώ το ίδιο έχει πράξει και ο ΟΟΣΑ (Φεβρουάριος 2022).
Ανάλογη είναι η εικόνα στις αξιολογήσεις οργανισμών που μετρούν τις ταχύτητες διαδικτύου στις διάφορες χώρες. Σύμφωνα με την Ookla και την πλατφόρμα της Speedtest, η μέση ταχύτητα σύνδεσης των Ελλήνων χρηστών στο διαδίκτυο ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 40 Mbps, κατατάσσοντας τη χώρα στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα κατατάσσεται στην 89η θέση του πλανήτη με βάση τη μεγαλύτερη ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η αξιολόγηση αυτή αφορά αποκλειστικά στα δίκτυα σταθερής, και όχι της κινητής, όπου η χώρα εμφανίζεται σε καλύτερη θέση.
Η κατάσταση στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα βελτιώνεται, καθώς νέα δίκτυα νέας γενιάς αξιοποιούνται όλο και περισσότερο. Καθώς διατίθενται όλο και περισσότερο συνδέσεις νέας γενιάς που αξιοποιούν εν μέρει οπτικές ίνες (VDSL) ή αποκλειστικά οπτικές ίνες (FTTH), η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη. Είναι ενδεικτικό ότι πριν ένα-δύο χρόνια η χώρα με βάση τις μετρήσεις της Ookla βρίσκονταν στην 100η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Απέχει όμως πολύ π.χ. από την Πορτογαλία, που κάποτε οι υποδομές της υστερούσαν έναντι της Ελλάδας και σήμερα προσφέρει στους πολίτες της σχεδόν τριπλάσια (μέση) ταχύτητα πρόσβασης στα 109 Mbps.
Τώρα με την συνδρομή και της πολιτείας, οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, επιχειρούν και αυτές να «ακυρώσουν» τα δίκτυα χαλκού. Θα χρειαστούν ωστόσο αρκετά χρόνια, καθώς ουσιαστικά από φέτος έχει ξεκινήσει ένας ιδιότυπος αγώνας δρόμου για τη δημιουργία δικτύων οπτικών ινών που θα φτάνουν μέχρι το σπίτι, την επιχείρηση κ.ο.κ.
Ο ΟΤΕ έχει εξαγγείλει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα «οπτικοποίησης» των δικτύων του, ύψους 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2027. Επιδίωξή του είναι να φέρει (υπογειοποιημένη) οπτική ίνα σε 3 εκατ. νοικοκυριά. Το ίδιο επιχειρεί σε μικρότερο βαθμό και η Vodafone η οποία υπόσχεται να φέρει στα επόμενα τρία χρόνια οπτικές ίνες σε 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις της χώρας. Η επένδυση αυτή θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του 4ετούς επενδυτικού της προγράμματος που λήγει στο τέλος του 2025, ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Επίσης επενδυτικό σχέδιο ύψους 1,3 δισ. ευρώ έχει ανακοινώσει και η νέα Wind με τη Νova, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών της υποδομών. Ωστόσο η εταιρεία καθώς φαίνεται να βρίσκεται σε επαφή με τη ΔΕΗ η οποία έχει ανακοινώσει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα οπτικών ινών, διατηρεί κλειστά τα χαρτιά για το είδος των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει. Από την άλλη πλευρά, το φιλόδοξο πρόγραμμα της ΔΕΗ στόχο έχει να φέρει σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εναέριες οπτικές ίνες.
Με τα παραπάνω φαίνεται ότι η αγορά προχωρά προς αυτή την κατεύθυνση του FTTH και το ζητούμενο τώρα είναι το πόσο γρήγορα θα τρέξει για να καλύψει το χαμένο έδαφος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει και η πολιτεία, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.