Γ.Δ.
1482.43 +1,23%
ACAG
+0,51%
5.86
CENER
+0,94%
9.7
CNLCAP
-3,42%
7.05
DIMAND
-2,09%
8.89
NOVAL
+0,36%
2.77
OPTIMA
+1,17%
12.1
TITC
-0,16%
30.75
ΑΑΑΚ
0,00%
5.85
ΑΒΑΞ
+3,10%
1.464
ΑΒΕ
0,00%
0.457
ΑΔΜΗΕ
-0,88%
2.255
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.945
ΑΛΜΥ
+3,19%
3.07
ΑΛΦΑ
+2,65%
1.7225
ΑΝΔΡΟ
+0,30%
6.62
ΑΡΑΙΓ
+0,59%
11.89
ΑΣΚΟ
+0,36%
2.79
ΑΣΤΑΚ
-4,68%
6.92
ΑΤΕΚ
0,00%
0.418
ΑΤΡΑΣΤ
+0,47%
8.64
ΑΤΤ
-25,41%
9.1
ΑΤΤΙΚΑ
-1,17%
2.54
ΒΑΡΝΗ
0,00%
0.24
ΒΙΟ
+1,87%
5.98
ΒΙΟΚΑ
0,00%
2.37
ΒΙΟΣΚ
+4,92%
1.385
ΒΙΟΤ
0,00%
0.24
ΒΙΣ
0,00%
0.142
ΒΟΣΥΣ
0,00%
2.36
ΓΕΒΚΑ
-0,31%
1.63
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
+0,44%
18.1
ΔΑΑ
+0,60%
7.998
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.06
ΔΕΗ
-0,35%
11.5
ΔΟΜΙΚ
+7,37%
3.64
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
+0,31%
0.321
ΕΒΡΟΦ
+0,65%
1.55
ΕΕΕ
+1,65%
33.22
ΕΚΤΕΡ
+5,62%
4.32
ΕΛΒΕ
0,00%
5.5
ΕΛΙΝ
+4,65%
2.25
ΕΛΛ
+0,36%
13.95
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
+0,48%
2.09
ΕΛΠΕ
+1,33%
7.62
ΕΛΣΤΡ
-1,75%
2.25
ΕΛΤΟΝ
-1,02%
1.752
ΕΛΧΑ
+2,05%
1.892
ΕΝΤΕΡ
0,00%
8
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.128
ΕΠΣΙΛ
0,00%
12
ΕΣΥΜΒ
+1,97%
1.295
ΕΤΕ
+1,37%
8.414
ΕΥΑΠΣ
0,00%
3.37
ΕΥΔΑΠ
-0,34%
5.78
ΕΥΡΩΒ
+2,33%
2.24
ΕΧΑΕ
+1,15%
4.82
ΙΑΤΡ
0,00%
1.74
ΙΚΤΙΝ
+1,95%
0.419
ΙΛΥΔΑ
+0,58%
1.73
ΙΝΚΑΤ
-0,10%
4.99
ΙΝΛΙΦ
+1,18%
5.14
ΙΝΛΟΤ
+0,80%
1.26
ΙΝΤΕΚ
+1,68%
6.07
ΙΝΤΕΡΚΟ
+2,48%
2.48
ΙΝΤΕΤ
0,00%
1.26
ΙΝΤΚΑ
0,00%
3.41
ΚΑΡΕΛ
-2,31%
338
ΚΕΚΡ
-5,35%
1.505
ΚΕΠΕΝ
0,00%
1.75
ΚΛΜ
-0,33%
1.505
ΚΟΡΔΕ
+2,05%
0.497
ΚΟΥΑΛ
-2,12%
1.198
ΚΟΥΕΣ
+3,50%
5.33
ΚΡΕΚΑ
0,00%
0.28
ΚΡΙ
-0,44%
11.35
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.7
ΚΥΡΙΟ
-1,71%
1.15
ΛΑΒΙ
-0,67%
0.894
ΛΑΜΔΑ
-0,27%
7.41
ΛΑΜΨΑ
+1,11%
36.6
ΛΑΝΑΚ
-2,06%
0.95
ΛΕΒΚ
0,00%
0.294
ΛΕΒΠ
0,00%
0.276
ΛΙΒΑΝ
0,00%
0.125
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.37
ΛΟΥΛΗ
-1,11%
2.67
ΜΑΘΙΟ
-0,23%
0.85
ΜΕΒΑ
0,00%
4
ΜΕΝΤΙ
+1,14%
2.67
ΜΕΡΚΟ
0,00%
45.2
ΜΙΓ
-1,06%
3.73
ΜΙΝ
-6,35%
0.59
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
+2,52%
23.58
ΜΟΝΤΑ
+5,71%
3.7
ΜΟΤΟ
+3,50%
2.81
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.675
ΜΠΕΛΑ
-0,55%
25.2
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.5
ΜΠΡΙΚ
+0,77%
1.97
ΜΠΤΚ
0,00%
0.58
ΜΥΤΙΛ
+1,50%
36.5
ΝΑΚΑΣ
0,00%
2.72
ΝΑΥΠ
+1,31%
0.93
ΞΥΛΚ
-0,72%
0.276
ΞΥΛΠ
+3,40%
0.426
ΟΛΘ
-0,47%
21.2
ΟΛΠ
+1,29%
27.55
ΟΛΥΜΠ
+2,38%
2.58
ΟΠΑΠ
+1,27%
16.01
ΟΡΙΛΙΝΑ
+0,11%
0.899
ΟΤΕ
+2,83%
14.55
ΟΤΟΕΛ
+0,86%
11.7
ΠΑΙΡ
0,00%
1.1
ΠΑΠ
-0,42%
2.37
ΠΕΙΡ
+2,28%
3.989
ΠΕΤΡΟ
0,00%
8.86
ΠΛΑΘ
+4,30%
4.245
ΠΛΑΚΡ
+1,35%
15
ΠΡΔ
0,00%
0.25
ΠΡΕΜΙΑ
+0,69%
1.168
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
7.15
ΠΡΟΦ
-0,38%
5.18
ΡΕΒΟΙΛ
+2,37%
1.945
ΣΑΡ
+0,90%
11.18
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
+0,58%
0.345
ΣΙΔΜΑ
+0,90%
1.675
ΣΠΕΙΣ
0,00%
6.9
ΣΠΙ
-0,60%
0.666
ΣΠΥΡ
0,00%
0.145
ΤΕΝΕΡΓ
-0,21%
19.22
ΤΖΚΑ
0,00%
1.5
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.14
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
+0,25%
1.622
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
7.95
ΦΡΙΓΟ
-3,67%
0.21
ΦΡΛΚ
+3,16%
4.075
ΧΑΙΔΕ
0,00%
0.665

Startup με καινοτόμο τεχνολογία μπαίνει στην αγορά χυμών χωρίς ζάχαρη

Σε πρωτοπόρο στη δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά των χυμών φρούτων χωρίς ζάχαρη, αγορά με τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, φιλοδοξεί να αναδειχθεί η ισραηλινή startup Better Juice με την καινοτόμο πατέντα της για τη μείωση έως 80%, με φυσικό τρόπο (χρήση μικροοργανισμών), της ζάχαρης που εμπεριέχουν οι χυμοί και παρασκευάσματα υπό μορφή πουρέ των φρούτων, ενώ, ταυτόχρονα, διατηρούν όλα τα θρεπτικά στοιχεία και χωρίς να χάνουν το άρωμα και τη γεύση τους.

Η Better Juice, που ιδρύθηκε το 2017 από Ισραηλινούς βιοχημικούς και μικροβιολόγους, δεν παράγει η ίδια χυμούς αλλά προτίθεται να συνεργαστεί με εταιρείες τροφίμων απ’ όλο τον πλανήτη. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση γίνεται με τη λειτουργία του εργαστηρίου της στα δυτικά σύνορα της Γερμανίας, σε συνεργασία με την εταιρεία GEA, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εξοπλισμού και τεχνολογίας στον κλάδο των τροφίμων. Ήδη πολλές εταιρείες από Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δοκιμάσουν την καινοτόμο τεχνολογία, ενώ η Better Juice έχει υποβάλλει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (European Food Safety Authority) για να χαρακτηριστούν οι συγκεκριμένοι χυμοί ως «νέο τρόφιμο» (novel food) και αναμένει να λάβει έγκριση το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Αφαιρεί τα σάκχαρα με φυσικό τρόπο

Όπως δηλώνουν οι ιδρυτές της εταιρείας, η τεχνολογία της λειτουργεί ως εξής: κατά τη διαδικασία παρασκευής χυμού παρεμβαίνει ένας βιοαντιδραστήρας (σαν μια στήλη), στον οποίο περιέχονται ένζυμα μέσα σε μικροοργανισμούς. Όταν ο χυμός κατά τη ροή του περάσει – μια φορά αρκεί – μέσα από τον βιοαντιδραστήρα τα ένζυμα μετατρέπουν όλα τα σάκχαρα – σουκρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη – σε προβιοτικά που είναι χρήσιμα για τη χλωρίδα του εντέρου και σε μη εύπεπτες φυτικές ίνες.

Η τεχνολογία εφαρμόζεται σε όλα τα είδη χυμών κι ένα 1 λίτρο από τη «στήλη» καλύπτει 1.000 λίτρα χυμού. Κατά τη διαδικασία δεν προστίθενται ούτε αφαιρούνται συστατικά του χυμού, ενώ, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, δεν επηρεάζεται το άρωμα και η γεύση, εκτός βεβαίως από τη γλυκύτητα.

Η Better Juice διαβεβαιώνεται ότι μπορεί να αφαιρέσει από το 30% έως το 80% των σακχάρων που περιέχονται στο χυμό, ανάλογα βέβαια και με την παραγγελία της εταιρείας τροφίμων με την οποία θα συνεργάζεται.

Χαμηλό κόστος παραγωγής – φιλική στο περιβάλλον διαδικασία

Σύμφωνα με τους ιδρυτές της Better Juice, τα μεγάλα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας που έχουν αναπτύξει είναι ότι επηρεάζει σε πολύ μικρό ποσοστό το τελικό κόστος του χυμού, μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής, η λειτουργία της είναι εύκολη και δεν απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και γενικότερα είναι φιλική στο περιβάλλον καθώς τα υποπροϊόντα της διαδικασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή.

Μεγάλες προοπτικές για την αγορά χυμών χωρίς ζάχαρη

Η αγορά χυμών, όπως και γενικότερα τροφίμων, με μειωμένη ή καθόλου περιεκτικότητα σε ζάχαρη αναπτύσσεται ήδη με ταχείς ρυθμούς κι εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ακόμη ταχύτερους τα επόμενα χρόνια καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία που εξελίσσεται σε σημαντικό πρόβλημα για την υγεία, προτίθενται να επιβάλλουν συγκεκριμένα όρια στο ποσοστό ζάχαρης που περιέχεται στα τρόφιμα ή ακόμη και να επιβάλλουν «φόρο ζάχαρης».

Άλλωστε, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές, όχι μόνο οι πάσχοντες από διαβήτη αλλά και όσοι φροντίζουν για τη διατήρηση ενός κανονικού βάρους, για τους ίδιους και τα παιδιά τους, στρέφονται σε τέτοια προϊόντα με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ταυτόχρονα, η ζήτηση για χυμούς φρούτων αυξάνεται λόγω της υψηλής θρεπτικής αξίας τους, όπως αποδείχτηκε και κατά την περίοδο της πανδημίας.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!