Γ.Δ.
1397.63 +0,94%
ACAG
-1,47%
5.37
BOCHGR
-1,13%
4.38
CENER
-2,14%
8.24
CNLCAP
-0,68%
7.25
DIMAND
-0,72%
8.3
NOVAL
-0,44%
2.275
OPTIMA
+1,27%
12.76
TITC
+4,36%
37.1
ΑΑΑΚ
0,00%
4.48
ΑΒΑΞ
+0,58%
1.378
ΑΒΕ
-1,09%
0.454
ΑΔΜΗΕ
+0,43%
2.35
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.685
ΑΛΜΥ
-0,95%
3.66
ΑΛΦΑ
+0,48%
1.5625
ΑΝΔΡΟ
0,00%
6.42
ΑΡΑΙΓ
+0,16%
9.445
ΑΣΚΟ
0,00%
2.54
ΑΣΤΑΚ
-3,09%
6.9
ΑΤΕΚ
0,00%
0.426
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.76
ΑΤΤ
-20,91%
0.59
ΑΤΤΙΚΑ
+3,88%
2.14
ΒΙΟ
+3,40%
5.17
ΒΙΟΚΑ
+1,16%
1.74
ΒΙΟΣΚ
+1,10%
1.375
ΒΙΟΤ
0,00%
0.294
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
0,00%
2.04
ΓΕΒΚΑ
-0,38%
1.3
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
+2,45%
17.58
ΔΑΑ
+2,33%
7.98
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.66
ΔΕΗ
+1,64%
11.75
ΔΟΜΙΚ
-0,72%
2.75
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
+0,68%
0.296
ΕΒΡΟΦ
-2,47%
1.38
ΕΕΕ
+0,30%
33.1
ΕΚΤΕΡ
+2,30%
1.424
ΕΛΒΕ
-0,85%
4.66
ΕΛΙΝ
-0,51%
1.97
ΕΛΛ
+1,52%
13.35
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-1,46%
1.62
ΕΛΠΕ
+2,26%
6.8
ΕΛΣΤΡ
-1,94%
2.02
ΕΛΤΟΝ
-1,76%
1.788
ΕΛΧΑ
+9,36%
1.8
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
+0,44%
1.13
ΕΤΕ
+0,29%
7.036
ΕΥΑΠΣ
+0,32%
3.13
ΕΥΔΑΠ
-0,35%
5.75
ΕΥΡΩΒ
+2,20%
2.04
ΕΧΑΕ
+3,36%
4.31
ΙΑΤΡ
0,00%
1.525
ΙΚΤΙΝ
-0,81%
0.3075
ΙΛΥΔΑ
+0,58%
1.745
ΙΝΚΑΤ
-1,68%
4.69
ΙΝΛΙΦ
+0,23%
4.29
ΙΝΛΟΤ
+0,69%
0.88
ΙΝΤΕΚ
+3,49%
5.64
ΙΝΤΕΡΚΟ
+1,65%
2.46
ΙΝΤΕΤ
+4,64%
1.015
ΙΝΤΚΑ
+3,35%
2.62
ΚΑΡΕΛ
-1,18%
336
ΚΕΚΡ
+3,08%
1.17
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2.22
ΚΛΜ
+3,86%
1.48
ΚΟΡΔΕ
-3,42%
0.395
ΚΟΥΑΛ
-3,26%
1.01
ΚΟΥΕΣ
-0,71%
5.56
ΚΡΙ
+3,99%
14.35
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.7
ΚΥΡΙΟ
+4,77%
0.922
ΛΑΒΙ
+0,41%
0.726
ΛΑΜΔΑ
+2,82%
7.28
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37.4
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.85
ΛΕΒΚ
0,00%
0.256
ΛΕΒΠ
0,00%
0.34
ΛΟΓΟΣ
+1,63%
1.25
ΛΟΥΛΗ
+1,86%
2.74
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.65
ΜΕΒΑ
0,00%
3.62
ΜΕΝΤΙ
-1,47%
2.01
ΜΕΡΚΟ
0,00%
41
ΜΙΓ
+2,54%
3.025
ΜΙΝ
0,00%
0.51
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
+0,36%
19.32
ΜΟΝΤΑ
+7,65%
3.8
ΜΟΤΟ
+0,61%
2.465
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.65
ΜΠΕΛΑ
0,00%
24.2
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.69
ΜΠΡΙΚ
+0,97%
2.09
ΜΠΤΚ
0,00%
0.62
ΜΥΤΙΛ
+0,38%
31.4
ΝΑΚΑΣ
-4,58%
2.92
ΝΑΥΠ
-3,49%
0.83
ΞΥΛΚ
-0,39%
0.254
ΞΥΛΠ
0,00%
0.398
ΟΛΘ
+0,48%
20.8
ΟΛΠ
0,00%
30
ΟΛΥΜΠ
-0,86%
2.3
ΟΠΑΠ
+1,80%
15.3
ΟΡΙΛΙΝΑ
+1,41%
0.791
ΟΤΕ
+0,60%
15.01
ΟΤΟΕΛ
0,00%
10.24
ΠΑΙΡ
-0,20%
0.974
ΠΑΠ
-1,69%
2.33
ΠΕΙΡ
0,00%
3.63
ΠΕΡΦ
+4,14%
5.28
ΠΕΤΡΟ
-0,26%
7.78
ΠΛΑΘ
-0,88%
3.965
ΠΛΑΚΡ
0,00%
13.9
ΠΡΔ
0,00%
0.25
ΠΡΕΜΙΑ
-1,18%
1.172
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
6.2
ΠΡΟΦ
+2,00%
5.1
ΡΕΒΟΙΛ
0,00%
1.58
ΣΑΡ
+2,27%
10.82
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
+0,61%
0.331
ΣΙΔΜΑ
-1,29%
1.53
ΣΠΕΙΣ
-0,71%
5.6
ΣΠΙ
-1,95%
0.504
ΣΠΥΡ
0,00%
0.127
ΤΕΝΕΡΓ
+0,20%
19.81
ΤΖΚΑ
-1,74%
1.41
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.06
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
+0,62%
1.62
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
8
ΦΡΙΓΟ
-4,35%
0.22
ΦΡΛΚ
-0,14%
3.57
ΧΑΙΔΕ
+7,96%
0.61

Startup με καινοτόμο τεχνολογία μπαίνει στην αγορά χυμών χωρίς ζάχαρη

Σε πρωτοπόρο στη δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά των χυμών φρούτων χωρίς ζάχαρη, αγορά με τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, φιλοδοξεί να αναδειχθεί η ισραηλινή startup Better Juice με την καινοτόμο πατέντα της για τη μείωση έως 80%, με φυσικό τρόπο (χρήση μικροοργανισμών), της ζάχαρης που εμπεριέχουν οι χυμοί και παρασκευάσματα υπό μορφή πουρέ των φρούτων, ενώ, ταυτόχρονα, διατηρούν όλα τα θρεπτικά στοιχεία και χωρίς να χάνουν το άρωμα και τη γεύση τους.

Η Better Juice, που ιδρύθηκε το 2017 από Ισραηλινούς βιοχημικούς και μικροβιολόγους, δεν παράγει η ίδια χυμούς αλλά προτίθεται να συνεργαστεί με εταιρείες τροφίμων απ’ όλο τον πλανήτη. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση γίνεται με τη λειτουργία του εργαστηρίου της στα δυτικά σύνορα της Γερμανίας, σε συνεργασία με την εταιρεία GEA, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εξοπλισμού και τεχνολογίας στον κλάδο των τροφίμων. Ήδη πολλές εταιρείες από Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δοκιμάσουν την καινοτόμο τεχνολογία, ενώ η Better Juice έχει υποβάλλει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (European Food Safety Authority) για να χαρακτηριστούν οι συγκεκριμένοι χυμοί ως «νέο τρόφιμο» (novel food) και αναμένει να λάβει έγκριση το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Αφαιρεί τα σάκχαρα με φυσικό τρόπο

Όπως δηλώνουν οι ιδρυτές της εταιρείας, η τεχνολογία της λειτουργεί ως εξής: κατά τη διαδικασία παρασκευής χυμού παρεμβαίνει ένας βιοαντιδραστήρας (σαν μια στήλη), στον οποίο περιέχονται ένζυμα μέσα σε μικροοργανισμούς. Όταν ο χυμός κατά τη ροή του περάσει – μια φορά αρκεί – μέσα από τον βιοαντιδραστήρα τα ένζυμα μετατρέπουν όλα τα σάκχαρα – σουκρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη – σε προβιοτικά που είναι χρήσιμα για τη χλωρίδα του εντέρου και σε μη εύπεπτες φυτικές ίνες.

Η τεχνολογία εφαρμόζεται σε όλα τα είδη χυμών κι ένα 1 λίτρο από τη «στήλη» καλύπτει 1.000 λίτρα χυμού. Κατά τη διαδικασία δεν προστίθενται ούτε αφαιρούνται συστατικά του χυμού, ενώ, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, δεν επηρεάζεται το άρωμα και η γεύση, εκτός βεβαίως από τη γλυκύτητα.

Η Better Juice διαβεβαιώνεται ότι μπορεί να αφαιρέσει από το 30% έως το 80% των σακχάρων που περιέχονται στο χυμό, ανάλογα βέβαια και με την παραγγελία της εταιρείας τροφίμων με την οποία θα συνεργάζεται.

Χαμηλό κόστος παραγωγής – φιλική στο περιβάλλον διαδικασία

Σύμφωνα με τους ιδρυτές της Better Juice, τα μεγάλα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας που έχουν αναπτύξει είναι ότι επηρεάζει σε πολύ μικρό ποσοστό το τελικό κόστος του χυμού, μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής, η λειτουργία της είναι εύκολη και δεν απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και γενικότερα είναι φιλική στο περιβάλλον καθώς τα υποπροϊόντα της διαδικασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή.

Μεγάλες προοπτικές για την αγορά χυμών χωρίς ζάχαρη

Η αγορά χυμών, όπως και γενικότερα τροφίμων, με μειωμένη ή καθόλου περιεκτικότητα σε ζάχαρη αναπτύσσεται ήδη με ταχείς ρυθμούς κι εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ακόμη ταχύτερους τα επόμενα χρόνια καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία που εξελίσσεται σε σημαντικό πρόβλημα για την υγεία, προτίθενται να επιβάλλουν συγκεκριμένα όρια στο ποσοστό ζάχαρης που περιέχεται στα τρόφιμα ή ακόμη και να επιβάλλουν «φόρο ζάχαρης».

Άλλωστε, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές, όχι μόνο οι πάσχοντες από διαβήτη αλλά και όσοι φροντίζουν για τη διατήρηση ενός κανονικού βάρους, για τους ίδιους και τα παιδιά τους, στρέφονται σε τέτοια προϊόντα με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ταυτόχρονα, η ζήτηση για χυμούς φρούτων αυξάνεται λόγω της υψηλής θρεπτικής αξίας τους, όπως αποδείχτηκε και κατά την περίοδο της πανδημίας.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!