THEPOWERGAME
Ξεπέρασαν στο τέλος του 2021 οι ενεργές ευρυζωνικές συνδέσεις οπτικής ίνας τις ευρυζωνικές συνδέσεις χάλκινων καλωδίων (DSL), αλλά και τις συνδέσεις καλωδιακής τηλεόρασης (cable), στη ζώνη του ΟΟΣΑ. Τα στοιχεία που έδωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης δείχνουν ότι στις 38 χώρες της ζώνης του ΟΟΣΑ τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρχαν 164,5 εκατ. ενεργές συνδέσεις οπτικής ίνας (34,9%), 153,0 εκατ. ευρυζωνικές συνδέσεις καλωδιακής τηλεόρασης (32,4%) και 127,5 εκατ. συνδέσεις DSL (27,1%). Και σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι η πρώτη φορά που οι ευρυζωνικές συνδέσεις βασισμένες σε οπτικές ίνες ξεπερνούν κάθε άλλη τεχνολογία.
Σημειώνεται ότι το 2020 οι ευρυζωνικές συνδέσεις οπτικών ινών ξεπέρασαν τις συνδέσεις τεχνολογίας DSL και πέρυσι ξεπέρασαν τις ευρυζωνικές συνδέσεις καλωδιακού modem. Η τελευταία τεχνολογία δεν είναι γνωστή στη χώρα μας καθώς στην Ελλάδα ποτέ δεν αναπτύχθηκε η καλωδιακή τηλεόραση. Ωστόσο για πολλά χρόνια σε ανεπτυγμένες αγορές όπως π.χ. οι ΗΠΑ, η τεχνολογία του καλωδιακού modem ήταν κυρίαρχη, εκτός της μετάδοση συνδρομητικής τηλεόρασης, στην πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ακόμη ότι η σταθερή ευρυζωνικότητα κερδίζει ακόμη έδαφος στις χώρες-μέλη. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που παρουσίασε σημαντική αύξηση μέσα στο 2021, αφού η διείσδυση αυξήθηκε κατά 137 μονάδες βάσης στον πληθυσμό και ανήλθε στο 41,25%. Στο τέλος του 2021 υπήρχαν 4,4 εκατ. ευρυζωνικές συνδέσεις σε λειτουργία στη χώρα μας.
Ωστόσο, η χώρα πάσχει στο πιο δυναμικό κομμάτι της ευρυζωνικής ανάπτυξης, τις οπτικές ίνες. Αναφερόμαστε σε αμιγή δίκτυα οπτικών ινών (FTTH, FTTB κ.λπ.) στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα δίκτυα που αξιοποιούν οπτικές ίνες και χάλκινα καλώδια (FTTC) και τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα στη χώρα μας. Η «πρόσμιξη» χαλκού στο ακραίο δίκτυο τα καθιστά για τον ΟΟΣΑ, ως DSL τεχνολογία
H Ελλάδα, καίτοι παρουσίασε την τρίτη πιο υψηλή ανάπτυξη μεταξύ των 38 χωρών μελών του ΟΟΣΑ, η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων οπτικών ινών παρέμεινε στο 0,38% του συνόλου των ευρυζωνικών συνδέσεων, δίνοντας στη χώρα μας την 38η θέση.
Πρώτη σε διείσδυση οπτικών ινών είναι η Κορέα όπου περισσότερο από το 86% των ευρυζωνικών συνδέσεων σταθερού σημείου βασίζονται σε οπτικές ίνες, ενώ ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 34,88%. Η χώρα επομένως υπολείπεται του μέσου όρου 100 φορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ισπανία η διείσδυση των οπτικών ινών έχει φτάσει στο 79% του συνόλου των ευρυζωνικών συνδέσεων και στην Πορτογαλία στο 60%.
Ακόμη και στη Τουρκία περισσότερες από μια στις τέσσερις ευρυζωνικές συνδέσεις βασίζεται σε οπτική ίνα.
Αναπόφευκτα η χώρα κατατάσσεται από τον ΟΟΣΑ στην προτελευταία θέση του «γρήγορου Internet» με βάση τις αξιολογήσεις υπηρεσιών μέτρησης της ταχύτητας των ευρυζωνικών συνδέσεων (Ookla, M-Lab, Stream). Τελευταία είναι η Τουρκία ενώ πρώτη σε ταχύτητα η Ελβετία όπου η μέση ταχύτητα σύνδεσης κυμαίνεται από 100 έως 200 Mbps, ανάλομα με την υπηρεσία μέτρησης των ταχυτήτων.
Το θετικό για την Ελλάδα είναι ότι πέρυσι πέτυχε σημαντική αύξηση διείσδυσης των οπτικών ινών, κατά 92%. Είναι η τρίτη καλύτερη επίδοση στη ζώνη του ΟΟΣΑ μετά εκείνη της Κόστα Ρίκα (+109%) και του Ισραήλ (+101%).