THEPOWERGAME
Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σκοπεύει η διοίκηση της ΔΕΗ να ξεκινήσει την εμπορική εκμετάλλευση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου οπτικών ινών, που σήμερα αναπτύσσει η εταιρεία, ξεκινώντας από το Περιστέρι Αττικής. Αρχικά, η εμπορική εκμετάλλευση θα γίνει δωρεάν για δύο έως τρεις μήνες και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν οι χρεώσεις, οι οποίες δεν αναμένεται να διαφοροποιούνται αισθητά από εκείνες του ΟΤΕ ή των άλλων παρόχων που μεταπωλούν υποδομές οπτικών ινών, και ειδικά συνδέσεις οπτικών ινών που φτάνουν μέχρι το σπίτι (FTTH).
Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΔΕΗ έχει ήδη δημιουργήσει νέα 100% θυγατρική εταιρεία, η οποία θα έχει αποκλειστικά δραστηριότητες στις τηλεπικοινωνίες. Επικεφαλής, μάλιστα, της νέας εταιρείας θα τεθεί ο Νίκος Πανόπουλος, πρώην διευθυντής τεχνολογίας (CTO) της Wind.
Η νέα ΔΕΗ Τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με όσα διαμείφθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση στελεχών της ΔΕΗ και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), θα παραμείνει στην αγορά χονδρικής, συνεργαζόμενη κυρίως με ανταγωνιστές του ΟΤΕ. Βασικός συνεργάτης αναμένεται να είναι η Nova (Wind), με την οποία η ΔΕΗ είχε συζητήσεις από παλιά. Ωστόσο, όπως ανέφεραν τα στελέχη της Αλέξανδρος Πατεράκης (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ΔΕΗ) και Νίκος Πανόπουλος, η εταιρεία δεν θα διστάσει να συνεργαστεί και με άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους
Ο στόχος
Όσον αφορά την ανάπτυξη του δικτύου, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση με την ΕΕΤΤ, η εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει δίκτυο που θα φτάνει σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά μέχρι το 2027. Στόχος είναι, αρχής γενομένης από φέτος, να μπαίνουν κάθε χρόνο 600.000 νοικοκυριά (FTTH passed) στο δίκτυο αυτό.
Η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα επενδύσει στo σχέδιο αυτό περί τα 800 εκατ. ευρώ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί κυρίως με τραπεζικό δανεισμό, αφού, όπως είναι ήδη γνωστό, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με συστημικές τράπεζες (Alpha, Πειραιώς) με στόχο την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου (ΚΟΔ) ύψους 530 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, το 60% του δικτύου που θα αναπτυχθεί θα είναι εναέριο και το 40% θα είναι υπόγειο. Επίσης, η εταιρεία θα στοχεύσει κυρίως σε αστικά κέντρα και προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεργαστεί στενά με τη θυγατρική της ΔΕΔΔΗΕ. Η τελευταία θα προσφέρει με εμπορικούς όρους στη μητρική της εταιρεία το ακραίο ενεργειακό εναέριο ή υπόγειο δίκτυό της (π.χ., στύλους, κανάλια κ.λπ.), προκειμένου να δημιουργηθεί το νέο δίκτυο οπτικών ινών. Σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ελέγχεται κατά 51% από τη ΔΕΗ και κατά 49% από την αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Macquire.
Με την επιλογή δημιουργίας μεγάλου μέρους εναέριου δικτύου, μειώνεται σημαντικά το σκάψιμο δρόμων και, κατά συνέπεια, μειώνονται ο χρόνος και το ύψος της επένδυσης δημιουργίας του δικτύου. Ωστόσο, οι εναέριες οπτικές ίνες θα είναι περισσότερο ευάλωτες στα στοιχεία της φύσης απ’ ό,τι οι υπόγειες.
Αν το δίκτυο της ΔΕΗ υλοποιηθεί, τότε για πρώτη φορά ο ΟΤΕ θα έχει να αντιμετωπίσει έναν ανταγωνιστή, όχι στην παροχή υπηρεσίας, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα στα 20 και πλέον χρόνια απελευθέρωσης της αγοράς τηλεπικοινωνιών, αλλά στην υποδομή.
Σημειώνεται ότι σήμερα οι εν λειτουργία ευρυζωνικές συνδέσεις πλησιάζουν τα 4,4 εκατομμύρια, σε σύνολο περίπου 4,9 εκατομμυρίων τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων. Έτσι, το 89% των συνδέσεων έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και μόλις το 11% των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων της χώρας δεν έχει πρόσβαση στο Internet. Σχεδόν το 100% των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων σταθερού σημείου που παρέχουν αυτές τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (τηλεφωνία, Internet κ.λπ.) ανήκουν στον ΟΤΕ.
Εφόσον ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ φτάσουν στα μεγέθη που αναφέρουν, δηλαδή σε 6 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας, τότε είναι προφανές ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ο καταναλωτής δεν θα έχει δικαίωμα επιλογής παρόχου υπηρεσίας, ούτε και δικτύου. Επίσης, στο μέγεθος αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι συνδέσεις που θέλουν να δημιουργήσουν η Vodafone και η Nova (Wind). Είναι σίγουρο ότι, αν ευοδωθούν όλα αυτά τα σχέδια, η χώρα θα βρεθεί με πληθώρα συνδέσεων οπτικών ινών.
Πάντως, η ρυθμιστική Αρχή των τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) δεν δείχνει να θέλει να αποθαρρύνει μια τέτοια πολιτική. Αντίθετα, φαίνεται να θέλει να την ενθαρρύνει, αφού, σύμφωνα με τη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε με θέμα την ανάλυση των αγορών ευρυζωνικής πρόσβασης, προτείνεται, είτε για πέντε χρόνια είτε μέχρι οι οπτικές ίνες να φτάσουν σε διείσδυση στο 30% των ευρυζωνικών συνδέσεων της χώρας, η λειτουργία της αγοράς να παραμείνει αρρύθμιστη.
Με άλλα λόγια, για πέντε χρόνια όποιος αναπτύσσει δίκτυα οπτικών ινών θα μπορεί να πουλά όσο θέλει και σε όποια τιμή θέλει. Σήμερα η αγορά αυτή, καθώς ελέγχεται κατά σχεδόν 100% από τον ΟΤΕ, ρυθμίζεται και οι όποιες χρεώσεις χονδρικής ή λιανικής αυτός εφαρμόζει ελέγχονται για την κοστο-στρέφειά τους ή για συμπίεση περιθωρίου κέρδους των ανταγωνιστών του.