THEPOWERGAME
Με κονδύλια που αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προωθεί αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο πρόγραμμα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού στη χώρα και το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.
Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, οι νέες υπηρεσίες σχεδιάζονται με τον πολίτη στο επίκεντρο. Ήδη έχουν υλοποιηθεί περίπου 1.300 υπηρεσίες της ηλεκτρονικής πύλης gov.gr, που χρησιμοποιούνται ενεργά από τους πολίτες.
Εκτός από τις νέες υπηρεσίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει και τα μεγάλα πληροφοριακά συστήματα τα οποία αποτελούσαν εκκρεμότητες πολλών ετών όπως το ERP που επιτρέπει τη «ζωντανή» παρακολούθηση της εξέλιξης του προϋπολογισμού από το υπουργείο Οικονομικών.
Το μεγαλύτερο πακέτο τεχνολογικών έργων που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης αφορά στην ψηφιοποίηση των Αρχείων του Κράτους, προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ. Τα έργα θα καλύψουν σημαντικούς τομείς (δικαιοσύνη, πολεοδομίες, κτηματολόγιο, μετανάστευση, ΕΦΚΑ κα) μετατρέποντας υφιστάμενα έγγραφα αρχεία σε ψηφιακά, αναβαθμίζοντας την πληροφόρηση και τη χάραξη στρατηγικής.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα επεκταθεί στην εκπαίδευση με ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού και περιεχόμενου, εγκατάσταση εξοπλισμού στις αίθουσες διδασκαλίας για διαδραστικό ψηφιακό μάθημα, αναβάθμιση εξοπλισμού στα εργαστήρια – Voucher (κουπόνι) για απόκτηση τεχνολογικών εργαλείων για τους μαθητές και την επανακατάρτιση των εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες.
Στο χώρο της Υγείας θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη, η βελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας των Νοσοκομείων με έμφαση την ανάπτυξη κλινικών πληροφοριακών συστημάτων και την τροφοδότηση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, και ενίσχυση δράσεων τηλεϊατρικής για την κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών και νησιών με λίγους κατοίκους.
Τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ (TAXIS, TAXISnet, ELENXIS) θα αναβαθμισθούν για να μπορούν να ανταποκριθούν στον απομακρυσμένο, έγκαιρο και άμεσο έλεγχο των φορολογικών υποθέσεων αλλά και την περαιτέρω βελτίωση της εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των πολιτών και επιχειρήσεων.
Σημαντική έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη δικτύου μικροδορυφόρων για την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, χαρτογράφησης και χωροταξικού σχεδιασμού σε τομείς όπως η ναυτιλία και η γεωργία. Το έργο πρoϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξυπηρετήσει και άλλους τομείς της οικονομίας.
Περίπου 130 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) στο εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων με την εγκατάσταση υποδομής που θα εκτείνεται σε 2.011 χιλιόμετρα εθνικών οδών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας.
Αναμένεται να δρομολογηθούν επιδοτήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και την ανταγωνιστικότητα τους.
Η κυβέρνηση έχει αδειοδοτήσει την εγκατάσταση data centers, όπως αυτές που δρομολογούν οι αμερικανικές Microsoft και Digital Realty, ώστε να μετατραπεί η χώρα μας σε σημαντικό κόμβο ανταλλαγής κίνησης δεδομένων σε περιφερειακό επίπεδο. Παράλληλα κινητικότητα εμφανίζεται από ξένους επενδυτές για συμμετοχή στην ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών στη χώρα μας.
Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί ο σταδιακός μετασχηματισμός των ελληνικών πόλεων σε «έξυπνες πόλεις» μέσω της ανάπτυξης νέων υποδομών, ψηφιακών πλατφορμών και πληροφοριακών συστημάτων. Οι τέσσερις πρώτες πόλεις έχουν ήδη επιλεγεί (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς και Τρίκαλα) και εκκρεμούν οι υπόλοιπες.
Θα υπάρξουν επίσης στοχευμένα έργα για τη βελτίωση των κρίσιμων υποδομών κυβερνοασφάλειας με την υλοποίηση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων για την ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο (SOC), καθώς και την παροχή προηγμένων υπηρεσιών ασφάλειας (SOC και DDoS) σε υποδομές ζωτικής σημασίας του συστήματος G-Cloud που υποστηρίζει τις κεντρικές υποδομές του δημόσιου τομέα και τα πληροφοριακά του συστήματα.