THEPOWERGAME
Ανοίγει ο δρόμος και στην Ελλάδα για την παράδοση επιστολών, μικροδεμάτων και φαρμάκων με drones. Ειδικά για τις απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας τα ψηφιακά… φτερά στην παράδοση της αλληλογραφίας αναμένεται να αλλάξουν άρδην το τοπίο, περιορίζοντας αισθητά τον χρόνο των παραδόσεων και δημιουργώντας νέα δεδομένα στον κλάδο.
Η νέα εποχή στην παράδοση της αλληλογραφίας ανοίγει με σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις), επί του οποίου ξεκίνησε χθες η συζήτηση στη Βουλή. Από την πλευρά τους τα ΕΛΤΑ ήδη εξετάζουν τη συνεργασία τους με μεγάλο διεθνή όμιλο για την παράδοση της αλληλογραφίας με drones.
Μάλιστα, εντός των επόμενων μηνών τα ΕΛΤΑ θα ιχνηλατήσουν όλο το εύρος των πιθανών εφαρμογών των drones στην παράδοση της αλληλογραφίας, ώστε να προχωρήσουν σε σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα τους αμέσως επόμενους μήνες και σίγουρα πριν από τα τέλη του έτους.
Ήδη τα ΕΛΤΑ, από κοινού με τα Κυπριακά Ταχυδρομεία και άλλους πέντε εταίρους συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «FlyVETUp», που στόχο έχει τη χρήση drones στις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, «FlyVETUp», η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020, ενώ ο ορίζοντας ολοκλήρωσής του είναι ο Νοέμβριος του 2022.
Δεξιότητες στα drones
Ο στόχος του Προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει και να εξετάσει τις δυνατότητες χρήσης drones ή UAV (Unmanned Aerial Vehicles) στις ταχυδρομικές υπηρεσίες.
Παρόλες τις ανάγκες που δημιουργούνται αλλά και τις υπάρχουσες δυνατότητες της τεχνολογίας, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν εκτεταμένα προγράμματα κατάρτισης στην αγορά για ανάπτυξη δεξιοτήτων σε drones. Το Πρόγραμμα «FlyVETUp» αντιμετωπίζει ακριβώς αυτή την ανάγκη.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Η παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών με χρήση Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) περιλαμβάνεται στις θεσμικές παρεμβάσεις που εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών μέσω συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – Drones).
Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου υπάρχει μέριμνα ώστε, κατά την κατάρτιση του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων, να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαιτερότητες των ΣμηΕΑ για τον καθορισμό των γενικών αρχών εναρμονισμένης χρήσης του ραδιοφάσματος.
Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι η παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών, για τις οποίες έχει χορηγηθεί γενική ή ειδική άδεια, μπορεί να πραγματοποιείται μέσω ΣμηΕΑ, κατόπιν έγκρισης της ΕΕΤΤ, εφόσον αυτό κριθεί πρόσφορο και αποτελεσματικό από τον φορέα που παρέχει την καθολική υπηρεσία ή άλλη ταχυδρομική υπηρεσία. Προς τον σκοπό αυτόν, ο φορέας υποβάλλει σχετικό αίτημα στην ΕΕΤΤ.
Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατόπιν εισήγησης της ΕΕΤΤ και της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, καθορίζονται τα ειδικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας των ΣμηΕΑ που χρησιμοποιούνται για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών.