THEPOWERGAME
Πιο ευάλωτες σε ψηφιακές απειλές έχει κάνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα η πανδημική κρίση, με το κυβερνοέγκλημα να αυξάνει εκθετικά τη δραστηριότητά του. Περισσότερες από τέσσερις στις 10 (41%) μικρομεσαίες εταιρείες στη χώρα μας παραδέχονται ότι έπεσαν θύματα ψηφιακών επιθέσεων το τελευταίο 12μηνο.
Το αντίστοιχο ποσοστό των ευρωπαϊκών ΜμΕ, που ήρθαν αντιμέτωπες με τουλάχιστον μια μορφή κυβερνοεγκλήματος τους προηγούμενους 12 μήνες, ήταν 28%.
Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα νέου Ευρωβαρόμετρου για τις εμπειρίες των ελληνικών ΜμΕ με το κυβερνοέγκλημα κατά το τελευταίο 12μηνο και ειδικά για τον αντίκτυπό τους στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Σχεδόν μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα (το 47%), που δέχτηκαν επίθεση, απαντά ότι αναγκάστηκαν να αφιερώσουν επιπλέον χρόνο – από αυτό της κανονικής λειτουργίας τους – για να αντιδράσουν στην επίθεση.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το αντίστοιχο ποσοστό των ευρωπαϊκών ΜμΕ που κατέβαλε προσπάθειες εκτός του κανονικού χρόνου λειτουργίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επίθεση, ήταν 35%.
Οι επιθέσεις του ψηφιακού εγκλήματος δεν κόστισαν μόνο πολύτιμο χρόνο, αλλά και χρήματα στις μικρομεσαίες εταιρείες στην Ελλάδα. Το 1/3 (29%) των ΜμΕ στη χώρα μας, που έπεσαν θύμα κυβερνοεπίθεσης αναφέρει το κόστος επισκευής ή ανάκτησης, το οποίο κλήθηκε να επωμιστεί, ως τον δεύτερο πιο σημαντική αντίκτυπο μιας κυβερνοεπίθεσης (24% στην ΕΕ).
Ο τρίτος πιο σημαντικός αντίκτυπος ενός περιστατικού παραβίασης της ψηφιακής ασφάλειας, σύμφωνα με το 23% των εταιρειών στην Ελλάδα, είναι ότι οι εργαζόμενοι παρεμποδίστηκαν στην εκτέλεση των καθημερινών τους εργασιών. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 20%.
Τι φοβούνται
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχες για τις κυβερνοεπιθέσεις, και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες.
Σχεδόν 8 στις 10 μικρές και μεσαίες εταιρείες στην Ελλάδα (το 79%) ανησυχούν «σοβαρά» ή «σε κάποιο βαθμό» για την ασφάλεια των τραπεζικών τους λογαριασμών και την πιθανή ηλεκτρονική υποκλοπή τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξίσου υψηλό, αλλά χαμηλότερο από την Ελλάδα και κυμαίνεται περίπου στο 70%.
Ένας άλλος κυβερνο-φόβος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας σχετίζεται με το ηλεκτρονικό «ψάρεμα», με τις επιθέσεις που στοχεύουν στην απόκτηση του ελέγχου των λογαριασμών ή με την κλοπή της ηλεκτρονικής ταυτότητας.
Για την ακρίβεια, το 34% των ελληνικών ΜμΕ ανησυχεί «σοβαρά» και το 45% «σε κάποιο βαθμό» για τους παραπάνω κινδύνους. Στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι επίσης υψηλά και διαμορφώνονται σε 31% και 41%.
Ο τρίτος πιο σημαντικός φόβος των εταιρειών στην Ελλάδα σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια είναι οι ιοί και το κατασκοπευτικό ή κακόβουλο λογισμικό, με το 74% να ανησυχεί «σοβαρά ή «σε κάποιο βαθμό» για αυτούς τους κινδύνους έναντι 72% στην ΕΕ.