THEPOWERGAME
Υπόθεση για μέχρι τρεις ιδρυτές και γένους αρσενικού είναι το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από τον απολογισμό του Elevate Greece, της ψηφιακής πλατφόρμας που καταγράφει τις νεοφυείς επιχειρήσεις, και σύντομα θα αποτελέσει ανεξάρτητη ανώνυμη επιχείρηση.
Ο πρώτος απολογισμός του Elevate Greece βρίσκει πάνω από 560 νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες ωστόσο ανδροκρατούνται. Τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους είναι άνδρες και μόλις μια γυναίκα. Επίσης κάθε νεοφυής επιχείρηση που έχει ενταχθεί στο Elevate Greece έχει στην συντριπτικής πλειοψηφία μέχρι τρεις ιδρυτές. Κατά κανόνα οι ιδρυτές των startup είναι δύο σε ποσοστό 37,4%, τρεις σε ποσοστό 28,4% και ένας σε ποσοστό 16,4%. Πάνω από τρεις ιδρυτές υπάρχουν σε ποσοστό 18,1%.
Ο απολογισμός του Elevate Greece δείχνει ακόμη, ότι περίπου μια στις επτά (13,3%) startup ασχολείται με βιοεπιστήμες, μια στις 10 (9,4%) με τον τουρισμό και εν γένει τις υπηρεσίες φιλοξενίας, μια στις 12 (8,3%) με το περιβάλλον και την ενέργεια και μια μία στις 13 (7,7%) με τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Πάντως, μία στις έξι startup (17,4%) έχουν διαθεματική στόχευση και αντικείμενο.
Είναι δε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι οι τέσσερις βασικοί τομείς στόχευσης των startup είναι παραγωγικοί τομείς και σε μεγάλο βαθμό απαιτούν εξειδίκευση (π.χ. βιοεπιστήμες, αγροτοδιατροφή κ.λπ.). Επίσης ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο που δείχνει ότι οι ελληνικές startup εταιρείες έχουν πολυποίκιλο αντικείμενο και δεν εμφανίζουν κανενός είδους μονομέρεια π.χ. να δίνουν έμφαση στον τουρισμό.
Αναφορικά με το νομικό σχήμα που διέπει τις startup στην Ελλάδα, το 84% αποτελούν Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Επιχειρήσεις (ΙΚΕ), το 11,2% Ανώνυμη Εταιρεία και το 4,8% Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης. Φαίνεται δηλαδή ότι η θέσπισή τους το 2012 έφερε αποτέλεσμα, ειδικά στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Αυτός άλλωστε ήταν ο σκοπός της δημιουργίας των ΙΚΕ με βάσει τον μνημονιακό πολύ-νόμο 4072/2012, δηλαδή να στρέψει τους νέους στην επιχειρηματικότητα αφαιρώντας πολλά από τα εμπόδια που υπήρχαν για το σχηματισμό άλλων μορφών επιχειρήσεων.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Elevate Greece στον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους, δεν «χαρίσθηκε» στους startuppers. Η διαδικασία ένταξης στην πλατφόρμα, η οποία συνοδεύονταν με φοροαπαλλαγές, αλλά και άμεσες ενισχύσεις, ήταν μάλλον δύσκολη. Εκτιμάται ότι μόνον το 50% όσων κατέθεσαν αίτηση ένταξης στη πλατφόρμα, κατάφερε να ενταχθεί και μάλιστα με μια εξονυχιστική διαδικασία.
Από την άλλη πλευρά, το 20% των εταιρειών του Elevate Greece εισήλθε με αυτόματες διαδικασίες, αφού ήδη είχε λάβει χρηματοδότηση από Venture Capital Funds. Ειδικότερα με fast track διαδικασίες μπήκαν περίπου 50 επιχειρήσεις (10,1%) καθώς ήδη είχαν λάβει χρηματοδότηση από VC funds, τεχνοβλαστοί (6,4%), δράσεις που είχαν ενταχθεί στο ερευνητική πρόγραμμα Horizon (1,9%) και πολύ λίγες επιχειρήσεις που έχουν λάβει ευρωπαϊκή ή/και αμερικανική πατέντα (0,6%).
Στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η αναβάθμιση του Elevate Greece με το μετασχηματισμό του σε Ανώνυμη Εταιρεία. Στόχος της εταιρείας θα είναι η προαγωγή του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.