THEPOWERGAME
Εκτός από το κουπόνι για το PowerPass, για την αναδρομική στήριξη των νοικοκυριών έναντι της ενεργειακής ακρίβειας, που θα είναι έτοιμο εντός των ημερών, η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ) ξεκινά στις 22 Ιουνίου το μεγάλο πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ)», συνολικού ύψους κοντά στα 450 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με κουπόνια (vouchers) για την προμήθεια ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και συναφών με αυτές συμπληρωματικών υπηρεσιών, αλλά και για την αντικατάσταση ταμειακών μηχανών, POS, φορητών τερματικών και θερμικών εκτυπωτών για έκδοση τιμολογίων εν κινήσει.
Σημαντικό τμήμα του προγράμματος, περί τα 100 εκατ. ευρώ, αφορά τη στήριξη επενδυτικών σχεδίων ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας «που στοχεύουν στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εμπορική αξιοποίηση νέων, καινοτόμων, ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών που βασίζονται σε σύγχρονες τεχνολογίες με στόχο, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία νεοφυπολογιστικών υποδομών και υπηρεσιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αξιοποίηση υποδομών και υπηρεσιών Cloud, την ανάπτυξη διαδικτυακών υπηρεσιών λογισμικού».
Η έναρξη του προγράμματος για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ένα από τα λεγόμενα «βαριά προαπαιτούμενα» ώστε να λάβει η χώρα την επόμενη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) εκδόθηκε προ ημερών. Όμως η ΚτΠ ΑΕ δεν τελειώνει με τα vouchers καθώς πρόσφατα ανέλαβε να προχωρήσει αντίστοιχο έργο για το υπουργείο Τουρισμού που συνδέεται με τον κοινωνικό τουρισμό.
Εκτός από τα vouchers, η διοίκηση Στ. Ασθενίδη στην ΚτΠ ΑΕ προσπαθεί ώστε να προκηρυχθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου διαγωνισμοί έργων τεχνολογίας στο δημόσιο ύψους περί τα 500 εκατ. ευρώ. Έτσι επιδιώκεται ώστε μέσα στις επόμενες επτά εβδομάδες να προκηρυχθούν δύο μεγάλα έργα ψηφιοποιήσεων, για την υγεία και τη δικαιοσύνη, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. (χωρίς τα δικαιώματα προαίρεσης). Στους άλλους διαγωνισμούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων η προμήθεια κεντρικών υπολογιστών υποδομών και υπηρεσιών «νέφους» προϋπολογισμού 117,8 εκατ., η δημιουργία συστήματος τηλεϊατρικής στην πρωτοβάθμια φροντίδα και η διασύνδεση με υφιστάμενα συστήματα (30 εκατ.), το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης σχέσεων του δημοσίου με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (το CRM), ύψους 66 εκατ., κ.α.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σηκώνει μεγάλο βάρος του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς μόνο η ΚτΠ ΑΕ καλείται να προκηρύξει έργα περί τα δύο δισ. ευρώ. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης είχε υποστηρίξει στις αρχές του έτους πως μέχρι να τελειώσει το 2022 θα έχει προκηρυχθεί σχεδόν το σύνολο των έργων του υπουργείου που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Η εμπειρία με την αργή πρόοδο ορισμένων τμημάτων του μεγάλου έργου «Σύζευξις ΙΙ» για την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο δημόσιο δείχνει, πάντως, πως η προκήρυξη τόσων έργων αποτελεί πρόκληση για τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση είναι η έγκαιρη υλοποίησή τους από τις εταιρείες του κλάδου. Εξίσου μεγάλο ζήτημα είναι και η αποφυγή της βροχής ενστάσεων και προσφυγών που συνοδεύει σχεδόν κάθε διαγωνισμό του δημοσίου με αποτέλεσμα τις πολύμηνες καθυστερήσεις.
Μπορεί στα μεγάλα έργα τεχνολογίας να έχει βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των ισχυρών ομίλων, αλλά δεν ισχύει το ίδιο στα μικρότερα. Για παράδειγμα, εξαιτίας πολλών προσφυγών ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το Δίκτυο Ασφαλούς Πρόσβασης Επιχειρησιακών Μέσων του Λιμενικού Σώματος (ΜΙΤΟΣ) και η αναβάθμιση της δικτυακής υποδομής του υπουργείου Ναυτιλίας, προϋπολογισμό 7,5 εκατ. ευρώ. Το Εφετείο, εν μέσω αλληλοπροσφυγών, έκρινε πως καμία προσφορά δεν είναι έγκυρη και ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί.
Διαβάστε αναλυτικά την ΚΥΑ ΕΔΩ