THEPOWERGAME
Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται το τρίτο μεγάλο έργο ψηφιοποίησης εγγράφων, που αφορά σε εκατομμύρια σελίδες, ακτινογραφίες, καρδιογραφήματα, κ.α. που βρίσκονται σήμερα σε εκατοντάδες ντουλάπες νοσοκομείων της χώρας. Η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ) έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το τεύχος προκήρυξης για τον μεγάλο διαγωνισμό, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, για τη ψηφιοποίηση του Φυσικού Αρχείου των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας κατ’ ελάχιστο των τελευταίων πέντε ετών ώστε να δημιουργηθεί ένας πλήρως ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας για κάθε ασθενή.
Πρόκειται για ένα από τα πολλά αντίστοιχα έργα που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς μόνο με την ψηφιοποίηση του χάρτινου αρχείου του δημοσίου μπορούν να αναπτυχθούν πλήρως οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας gov.gr. Ταυτόχρονα θα απελευθερωθούν ζωτικοί χώροι εντός των κρατικών υπηρεσιών, αλλά και αποθήκες, στις οποίες σήμερα στοιβάζονται εκατομμύρια χάρτινοι φάκελοι.
Το πρώτο έργο, ύψους περί τα 300 εκατ. ευρώ, αφορά την ψηφιοποίηση του αρχείου των Υποθηκοφυλακείων προκειμένου να λειτουργήσει επιτέλους το Εθνικό Κτηματολόγιο. Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και έχει ήδη επιλεγεί ο ανάδοχος (η Netcompany Intrasoft) για ένα από τα πέντε τμήματα. Τα υπόλοιπα τμήματα διεκδικούν κοινοπραξίες υπό τον ΟΤΕ, την Vodafone Ελλάδος, την Wind Hellas, την Unisystems και την Mytilineos.
Ο διαγωνισμός για το δεύτερο έργο, την ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου των οικοδομικών αδειών και την «γεωμετρική τεκμηρίωση» σχεδόν 550.000 κτιρίων σε 32 δήμους της χώρας καθυστερεί μετά από προδικαστική προσφυγή της κοινοπραξίας Mytilineos – Master στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Μέσω του νέου διαγωνισμού για τα ιατρικά αρχεία επιδιώκεται η ψηφιοποίηση συνολικά 200.000.000 σελίδων εγγράφων & εξετάσεων απεικόνισης (διαφόρων μεγεθών) καθώς και 8.000.000 ιατρικών εικόνων (ακτινογραφιών, κ.α.) ή ηλεκτροκαρδιογραφημάτων. Στόχος είναι «η παροχή ψηφιακών, δικτυακών υπηρεσιών προς κάθε τελικό χρήστη προκειμένου να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στο Ιατρικό Ιστορικό που προέκυψε κατά τη νοσηλεία ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας».
Με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας οι ασθενείς θα αποκτήσουν ολοκληρωμένη πρόσβαση στα δεδομένα που αφορούν σε δευτεροβάθμια / τριτοβάθμια φροντίδα υγείας. Επιπλέον, «η υλοποίηση του έργου θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας αλλά και θα μειώσει τις δαπάνες υγείας λόγω της άμεσης πρόσβασης σε στοιχεία ιστορικού και της αποφυγής επανάληψης εξετάσεων που είχαν ήδη πραγματοποιηθεί σε άλλες μονάδες υγείας». Η διάρκεια υλοποίησης του έργου ορίζεται σε 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Τεράστιος όγκος χαρτιού και διαγνωστικού υλικού
Όπως επισημαίνεται στο τεύχος του διαγωνισμού σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, κάθε νοσηλευτική μονάδα έχει υποχρέωση διατήρησης του αρχείου ασθενών για περίοδο 20 ετών. Συνεπώς, «δημιουργείται ένας πολύ μεγάλος όγκος εγγράφων και λοιπού διαγνωστικού υλικού (π.χ. ακτινογραφίες, ηλεκτροκαρδιογραφήματα, κλπ) τα οποία προς το παρόν είναι στην πλειοψηφία τους σε έντυπη μορφή (μικρό ποσοστό μόνο τηρείται σε ψηφιακή μορφή στα Νοσοκομεία). Ο μεγάλος αυτός όγκος εγγράφων και διαγνωστικού υλικού αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα διαχείρισης για την αρμόδια υπηρεσία κάθε νοσοκομείου, και επιπλέον σε καθημερινή βάση ένας μεγάλος αριθμός νοσηλευομένων και ιατρικού προσωπικού αλληλεπιδρά με την αρμόδια Υπηρεσία Ιατρικού Αρχείου του νοσοκομείου προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό νοσηλείας ασθενών».
Ο Φάκελος Ασθενή «είναι μια διαχρονική καταγραφή πληροφοριών για την υγεία του ασθενή που πραγματοποιείται κατά μία ή περισσότερες επαφές του με τα Νοσοκομεία. Οι πληροφορίες που συλλέγονται συμπεριλαμβάνουν δημογραφικά στοιχεία, ενημερωτικά σημειώματα, διαγνώσεις, φαρμακευτικές αγωγές, ιατρικό ιστορικό, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις. Ο Φάκελος Ασθενή περιέχει πλήρες αρχείο των κλινικών επαφών του ασθενή και υποστηρίζει δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την παροχή φροντίδας, όπως η τεκμηριωμένη υποστήριξη αποφάσεων, η διαχείριση ποιότητας, και η αναφορά αποτελεσμάτων».
Σύμφωνα με το τεύχος του διαγωνισμού που τέθηκε σε διαβούλευση το ανώτερο κόστος ψηφιοποίησης σελίδων Α6 από 35,60 έως 43 εκατοστά μπορεί να φτάσει και τα 0,50 ευρώ, για ψηφιοποίηση σελίδων Α4 και Α3 τα 0,26 ευρώ, για τις απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές, κ.α.) τα 0,50 ευρώ και για τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα επίσης τα 0,50 ευρώ.
Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί έργα ψηφιοποίησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με σφιχτά χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες προβλέψεις για το ποσοστό εργασιών που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί κάθε χρόνο μέχρι το 2025. Για να τηρηθούν αυτά τα χρονοδιαγράμματα, σχεδόν όλοι οι διαγωνισμοί πρέπει να έχουν προκηρυχθεί (και ορισμένοι να έχουν ανάδοχο) μέχρι το τέλος του 2022.
Εκτός από το χάρτινο αρχείο του Κτηματολογίου, των οικοδομικών αδειών και το αρχείων των κρατικών νοσοκομείων, τα υπόλοιπα έργα αφορούν την ψηφιοποίηση περίπου 300.000.000 φυσικών σελίδων του συστήματος Δικαιοσύνης, γύρω στις 55.000.000 φυσικές σελίδες των Γενικών Αρχείων του Κράτους, περίπου 61.500.000 σελίδες (A4, δεμένες και άδετες) του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου, γύρω στις 17.000.000 φυσικές σελίδες απαλλοτριώσεων, γύρω στα 7.000.000 φυσικά αρχεία ναυτιλιακών υποθέσεων (νηολόγιο, αρχεία εταιρειών, προσωπικά αρχεία ναυτικών, άλλα ναυτιλιακά αρχεία), κ.ο.κ.