THEPOWERGAME
Στις 6 Ιουνίου αναμένεται να βγει στο αέρα η πρόσκληση του προγράμματος «Smart Cities» μέσω του οποίου 315 δήμοι της χώρας θα λάβουν από 100.000 μέχρι 2,8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών που διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη και βελτιστοποιούν τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών. Πρόκειται για το δεύτερο σκέλος (ύψους 222 εκατ. ευρώ) του προγράμματος για τις «Έξυπνες Πόλεις» καθώς για το άλλο σκέλος (ύψους 90 εκατ.), που αφορά τους 16 μεγαλύτερους δήμους (και τον δήμο Τρικκαίων). Οι πρώτοι διαγωνισμοί αναμένονται μέσα στον επόμενο μήνα.
Εκτός από τα 312 εκατ. ευρώ για τις «Έξυπνες Πόλεις» οι δήμοι λαμβάνουν πρόσθετα κονδύλια για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό 170 εκατ. από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», ενώ και μέσω των Περιφερειακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ (2021 – 2027) προβλέπονται επιπλέον πόροι. Όπως υποστήριξαν χθες οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο συνέδριο «Smart Cities – City Connect Conference», είναι η πρώτη φορά που οι δήμοι λαμβάνουν τόσο μεγάλα ποσά για έργα τεχνολογίας.
Οι δήμοι δεν διαθέτουν το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό
Επειδή «κυνηγάμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία», ώστε να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια, σύντομα θα εξελίσσονται ταυτόχρονα πολλά προγράμματα. Όμως οι δήμοι δεν διαθέτουν το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για να προκηρύξουν τους διαγωνισμούς και να λειτουργήσουν εν συνεχεία τα συστήματα. Το παραδέχθηκε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλ. Αποστολόπουλος και ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νικ. Μπασακίδης.
Ο κ. Δημήτρης Τασιάς, Διευθυντής του τομέα συμβουλευτικών υπηρεσιών τεχνολογίας στο Δημόσιο στη ΕΥ Ελλάδος υπενθύμισε πως πολλά τεχνολογικά έργα σε δήμους κατά το παρελθόν έμειναν αναξιοποίητα παρά το σημαντικό κόστος, όπως για παράδειγμα τα περίφημα μητροπολιτικά έργα οπτικών ινών (MANs). Σημαντικό θέμα υπάρχει, όπως είπε ο ίδιος, και με την αξιολόγηση των τεχνολογικών έργων που θα επιλέξουν να προκηρύξουν οι δήμοι. Αν δηλαδή καλύπτουν πραγματικές ανάγκες, αν δεν προσφέρονται ήδη από άλλους παρόχους, κ.α.
Πρέπει να βρούμε πιο ευέλικτα μοντέλα για τη χρηματοδότηση των έργων
Ο συνιδρυτής και υπεύθυνος καινοτομίας της Crowdpolicy Γιώργος Καραμανώλης είπε στο ίδιο συνέδριο πως η ανάγκη τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των δήμων είναι επιτακτική. Πρόσθεσε πως «πρέπει να βρούμε πιο ευέλικτα μοντέλα για τη χρηματοδότηση των έργων τεχνολογίας στους δήμους» ώστε να αντιμετωπιστούν οι σημερινές καθυστερήσεις. «Βασικότερη προϋπόθεση επιτυχίας ενός έργου σε ΟΤΑ είναι η απρόσκοπτη και αδιάλειπτη λειτουργία από έμπειρους χρήστες μετά την παράδοσή του», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DOTSOFT Αναστ. Μάνος.
Οι διαγωνισμοί για τις «έξυπνες πόλεις» που αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες περιλαμβάνουν έργα σε επτά άξονες και συγκεκριμένα «Βιώσιμη Μετακίνηση», «Εξοικονόμηση Ενέργειας – Μείωση Δημοτικών Τελών – Μείωση Ενεργειακού Αποτυπώματος Δημοτικών Κτιρίων», «Βελτίωση Εξυπηρέτησης Πολίτη και Επιχείρησης», «Βελτίωση Ποιότητας Ζωής», «Ενίσχυση Τοπικής Δημοκρατίας και Διαβούλευσης και διαφάνειας», «Προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, Business Continuity» και «Ενίσχυση ψηφιακών υποδομών».
Το μεγάλο στοίχημα, όπως είπαν και χθες οι ομιλητές, είναι η αξιοποίηση των δεδομένων π.χ. από αισθητήρες που εγκαθίστανται στους κάδους απορριμμάτων ή τα συστήματα στάθμευσης για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες με αποδοτικότερη λειτουργία των δήμων.