THEPOWERGAME
Με τις εταιρείες TI Sparkle και ΟΤΕ συζητά η Starlink στην Ελλάδα για τη δημιουργία κέντρου συλλογής της κίνησης από το ομώνυμο δορυφορικό δίκτυο που αναπτύσσει η SpaceX του Έλον Μάσκ. Παράλληλα η εταιρεία διερευνά τη δημιουργία ενός δεύτερου κέντρου συλλογής κίνησης στην Κρήτη.
Τα δύο κέντρα αυτά που ονομάζονται teleports θα συλλέγουν την κίνηση από τους δορυφόρους και θα τη διοχετεύουν στη συνέχεια μέσω οπτικών ινών στο διαδίκτυο και αντίστροφα. Η Starlink αρχικά εξέτασε την περίπτωση της Νεμέας, όπου ο ΟΤΕ διαθέτει κέντρο δορυφορικών εκπομπών, αλλά το σχέδιο απορρίφθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει «άτυπη» συμφωνία της Starlink με τον Inmarsat να μην δημιουργούν teleports ο ένας κοντά στον άλλο. Έτσι η Starlink προς το παρόν αποφεύγει τη δημιουργία κέντρου συλλογής της κίνησης σε Θερμοπύλες και Νεμέα.
Η Starlink ξεκίνησε τυπικά τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα στις 10 Μαΐου, αφού οι δορυφόροι της προσφέρουν κάλυψη σε περισσότερο από το 50% της επικράτειας. «Τρύπες» στην κάλυψη υπάρχουν κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο, την Κρήτη και στην Πελοπόννησο. Η εταιρεία ωστόσο αναμένεται να επεκτείνει την κάλυψη σύντομα, τόσο στο Ανατολικό Αιγαίο, όσο και προς ανατολάς, δηλαδή την Τουρκία.
Οι χρεώσεις είναι μάλλον «αλμυρές», αφού ο καταναλωτής πρέπει να καταβάλει περίπου 650 ευρώ για τον εξοπλισμό, 85 ευρώ για τα έξοδα αποστολής και 99 ευρώ το μήνα για την παροχή της υπηρεσίας. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει το δορυφορικό «πιάτο» και τον ασύρματο δρομολογητή της κίνησης (wi-fi router). Το κόστος του εξοπλισμού ανεβαίνει προς τα επάνω αν ο χρήστης επιλέξει τη νέα τετραγωνικού σχήματος δορυφορική κεραία.
Ο χρόνος παραλαβής του εξοπλισμού ποικίλει από 10 έως 15 ημέρες. Σημειώνεται ότι η Starlink δεν διαθέτει δίκτυο διανομής του εξοπλισμού της και ότι μοναδικός τρόπος για να παραλάβει κάποιος τον εξοπλισμό της, είναι να τον παραγγείλει μέσω του Internet στην ιστοσελίδα της Starlink.
Σημειώνεται ότι οι κεραίες της Starlink δεν λειτουργούν όπως οι συνήθεις κεραίες της δορυφορικής τηλεόρασης που «κοιτούν» προς μια και μοναδική κατεύθυνση. Αντίθετα η κεραία κινείται (περιστρέφεται) ακολουθώντας τον δορυφόρο που έχει εστιάσει για την επικοινωνία.
Οι πρώτες εντυπώσεις των χρηστών πάντως είναι ενθαρρυντικές αφού όσοι επέλεξαν την λύση αυτή, έγιναν κοινωνοί μεγάλων ταχυτήτων διασύνδεσης από 150 έως 400 Mbps. Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι όσο θα πυκνώνουν οι χρήστες, τόσο οι ταχύτητες θα μειώνονται. Σήμερα το δορυφορικό δίκτυο είναι σχεδόν άδειο, αλλά όλα δείχνουν ότι οι πελάτες αυξάνονται.
Στελέχη της Starlink που βρέθηκαν στην Ελλάδα είχαν επαφές τόσο με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όσο και με το υπουργείο Παιδείας. Η εταιρεία φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη διασύνδεση ακριτικών σχολείων μέσω του συστήματος Starlink.
Το σύστημα σίγουρα δεν θα ανταγωνιστεί τις χρεώσεις συνδέσεων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, αλλά μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση για περιοχές που δεν επαρκούν ή δεν φτάνουν τα επίγεια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της σταθερής και της κινητής. Σίγουρα μπορεί να αποτελέσει μια ικανοποιητική λύση για απομακρυσμένα εξοχικά σπίτια και ξενοδοχεία.