THEPOWERGAME
Εντός του 2025 αναμένεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα τρία data centers, που εγκαθιστά η Microsoft στην ανατολική Αττική, ενώ κάποιες πρώτες υπηρεσίες θα αρχίσουν να παρέχονται από το 2024. Σήμερα το mega-project του αμερικανικού κολοσσού βρίσκεται στο στάδιο της έκδοσης των απαραίτητων αδειών, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή των κτιριακών υποδομών για τα data centers.
Η θέση των data centers σε καθεστώς πλήρους παραγωγικής λειτουργίας θα απαιτήσει τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια, όπως τόνισε χθες ο γενικός διευθυντής της Microsoft για την Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος. Η όλη διαδικασία, ειδικά αυτή της έκδοσης των απαραίτητων αδειών, αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, λόγω του μεγάλου εύρους του έργου, αν και η συγκεκριμένη επένδυση έχει χαρακτηριστεί ως «στρατηγική» και υλοποιείται με διαδικασίες fast track.
Η δήλωση του κ. Μιχαλόπουλου έγινε κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης της Microsoft προς τους συνεργάτες της για το πρόγραμμα ψηφιακής ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Μιχαλόπουλος, υπογράμμισε τη σημασία, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων για υποδομές και υπηρεσίες Cloud, ειδικά από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης και μετά.
Στρατηγική επένδυση
Η επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού περί το 1 δισ. ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 10ετίας, ενώ φορέας υλοποίησής της είναι η Microsoft Operations Hellas, θυγατρική της Microsoft Corporation.
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση για την στρατηγική επένδυση της Microsoft μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και της εταιρείας, στην οποία από πλευράς του αμερικανικού ομίλου συμμετείχε ο Senior Director of Global DC Land Development, κ. Aaron Bilyeu.
Στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων διαδικασιών για να μπει σε τροχιά η εμβληματική επένδυση της Microsoft, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού και τεχνολογίας παγκοσμίως.
Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο η έγκριση της επένδυσης από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, η Microsoft θα δημιουργήσει ένα Συγκρότημα Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, αποτελούμενο από τρία Κέντρα Δεδομένων σε δύο περιοχές στον νομό Αττικής.
Κινητικότητα πέριξ των data centers
Η Ελλάδα χτίζει συστηματικά το τελευταίο διάστημα το προφίλ της ως ενός δυναμικού περιφερειακού κόμβου δεδομένων, προσελκύοντας «ηχηρές» επενδύσεις σε νέα data centers. Η κινητικότητα πέριξ των κόμβων φιλοξενίας δεδομένων στην Ελλάδα είναι έντονη.
Ήδη, Lamda Hellix, που βρίσκεται πλέον υπό την «ομπρέλα» του αμερικανικού κολοσσού της Digital Realty, έχει στα «σκαριά» το μεγαλύτερο data center της χώρας, δρομολογεί την εγκατάσταση ενός ακόμη κέντρου δεδομένων στην Αττική, πέραν των δύο που ήδη λειτουργεί.
Παράλληλα, η εταιρεία διερευνά διεξοδικά την αγορά για επιπλέον επενδύσεις τόσο στην Αττική όσο σε Βόρεια, Νότια Ελλάδα και νησιωτική Ελλάδα. Οι επενδύσεις της Lamda Hellix, που είναι ήδη σε εξέλιξη, θα αγγίξουν τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ οικονομικό τους αποτύπωμα σε βάθος δεκαετίας θα υπερβεί το 1,1 δισ. ευρώ.