THEPOWERGAME
Στο υπολογιστικό νέφος (cloud) θα αρχίσει να μεταφέρεται σταδιακά όλη η πληροφοριακή υποδομή του ελληνικού Δημοσίου. Με διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα θα προχωρήσει στην προμήθεια των σχετικών υπηρεσιών. Πρόκειται για ένα έργο «μαμούθ» απόκτησης νεφο-υπολογιστικών υπηρεσιών, ύψους 118 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ανατεθεί στον ανάδοχό του μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Το σχετικό έργο εντάχθηκε προχθές στο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα το χρηματοδοτήσει στο 100%. Συγκεκριμένα το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαθέσει 95 εκατ. ευρώ, ήτοι το 100% του προϋπολογισμού, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, αντικείμενό του έργου είναι η προμήθεια του Υβριδικού Υπολογιστικού Νέφους (Hybrid Cloud), με έμφαση σε υποδομές Infrastructure as a Service (IaaS) και Platform as a Service (PaaS).
Στην πράξη, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) θα αγοράζει υπολογιστές, αποθηκευτικούς χώρους, λογισμικό (βάσεις δεδομένων, συστήματα ασφάλειας, προγραμματιστικά εργαλεία, εφαρμογές γραφείου κ.ά.) και άλλες υπηρεσίες. Η προμήθεια θα γίνεται σαν υπηρεσία η οποία έχει προϋπολογιστεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2022-2025) στα 118 εκατ. ευρώ ή σε κάτι λιγότερο από 30 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οι υπηρεσίες αυτές θα αγοράζονται από την ΓΓΠΣΔΔ, για το σύνολο του δημοσίου τομέα. Εξάλλου, βάσει νόμου (Ν. 4727/2020), όλα τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου πρέπει να μεταφερθούν στην ΓΓΠΣΔΔ και την ΗΔΙΚΑ. Επίσης, βάσει του ίδιου νόμου, η ΓΓΠΣΔΔ προμηθεύεται κεντρικές υπολογιστικές υποδομές καθώς και την υποχρέωση της ΓΓΠΣΔΔ να προμηθεύεται κατά προτεραιότητα νεφοϋπολογιστικές υποδομές.
Τα ορόσημα για τη νέα προμήθεια είναι:
- Προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού μέχρι 17.06.2022
- Αποσφράγιση των προσφορών 22.07.2022
- Υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο του σχετικού διαγωνισμού μέχρι 31.10.2022
- Ημερομηνία λήξης του έργου 31.10.2025
Το έργο θα διεκδικήσουν κατά κύριο λόγο οι μεγάλοι ξένοι προμηθευτές νεφο-υπολογιστικών υπηρεσιών, όπως π.χ. Microsoft, Amazon, Oracle, κ.ά. Επίσης δεν αποκλείεται στο έργο να συμμετάσχουν και τοπικοί παίκτες, όπως είναι ο ΟΤΕ κ.ά.
Σημειώνεται ότι το έργο είναι συμπληρωματικό με το έργο «G-Cloud Next Generation» που υλοποιείται τώρα από την ΓΓΠΣΔΔ στο πλαίσιο του υφιστάμενου ΕΣΠΑ. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 34 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί και από νέο ΕΣΠΑ (έργο – γέφυρα) και στοχεύει στην κάλυψη των επεκτάσεων σε πόρους αναφορικά με την υποδομή, όταν και εφόσον αυτό απαιτηθεί. Έτσι καθίσταται δυνατή η παροχή σύγχρονων υπηρεσιών φιλοξενίας Πληροφοριακών Συστημάτων στα πρότυπα του υβριδικού υπολογιστικού νέφους στους δημόσιους φορείς, σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Επιπλέον, στόχος του έργου αποτελεί και η παροχή νέων προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών όπως η διάθεση έτοιμων παραμετροποιημένων συστημάτων (Platform as a Service), η υλοποίηση εικονικών σταθμών εργασίας (VDI – Desktop as a service) κ.ά.