THEPOWERGAME
Ικανή να δημιουργήσει το δικό της success story σε έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο της τεχνολογίας, αυτό των φορητών (wearable) συσκευών, εμφανίζεται η Ελλάδα. Μπορεί η χώρα να μην διαθέτει ακόμη σημαντικό αριθμό νεοφυών εταιρειών σε αυτό το πεδίο, ωστόσο, αυτές που ήδη δραστηριοποιούνται στον κλάδο, έχουν καταφέρει να τραβούν τα βλέμματα της διεθνούς αγοράς.
Παράδειγμα, η ελληνική startup Neos Beyond Payments, που δραστηριοποιείται στη δημιουργία και στην κατασκευή κοσμημάτων και wearables ανέπαφων πληρωμών, η οποία σήμερα κατατάσσεται στις πέντε κορυφαίες εταιρείες του κλάδου στον κόσμο. Η Neos δημιουργεί και διαθέτει στην αγορά βραχιόλια και αξεσουάρ που λειτουργούν όπως μια κάρτα ανέπαφων πληρωμών, συνδυάζοντας τεχνολογίες αιχμής με την τέχνη της χειροποίητης κατασκευής κοσμημάτων.
Φορώντας ένα Neos βραχιόλι, ο καταναλωτής κάνει τις πληρωμές του σε οποιοδήποτε τερματικό (POS) ανέπαφων συναλλαγών, απλά με μία κίνηση του χεριού του. Τα προϊόντα της κατασκευάζονται στην Ελλάδα και έχουν την πιστοποίηση της Mastercard.
Η εταιρεία που ίδρυσαν το 2019 οι Βαγγέλης Καραλής, Μυρτώ Κοντογιάννη και Παναγιώτης Μαρκίδης, σύμφωνα με το Global Startup Heat Map, καταλαμβάνει μια θέση στο παγκόσμιο “top 5” των επιχειρήσεων του κλάδου των wearables για το 2022. Το Global Startup Heat Map ανέλυσε συνολικά 2.199 παγκόσμιες startups και scaleups φορητών συσκευών, για να καταλήξει στις πέντε καλύτερες, με τη Neos να είναι μία από αυτές.
Πλήρωσε με το βραχιόλι σου
Όπως αναφέρει το Global Startup Heat Map, η Neos, με έδρα την Αθήνα, δημιουργεί κοσμήματα και αξεσουάρ με δυνατότητα πληρωμής για ανέπαφες συναλλαγές, χρησιμοποιώντας τεχνολογία NFC tap and pay. Τα wearables της startup περιλαμβάνουν το Cocoon, μια σειρά από μεταλλικά βραχιόλια, και το Polygon, ένα φιλικό προς το περιβάλλον βραχιόλι κατασκευασμένο από πολυγαλακτικό οξύ (PLA).
Τα wearables της Neos είναι συμβατά με κάρτες πληρωμών, που εκδίδονται από διαφορετικές τράπεζες σε πολλές χώρες. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν τις προτιμώμενες κάρτες τους για να συνδεθούν με τα wearables τους κατά τη διαδικασία του check-out.
Η σύνδεση γίνεται μέσω Android φορητών συσκευών ή και κατά την αγορά από το ηλεκτρονικό κατάστημα. Πέραν των πληρωμών, τα wearables της Neos υποστηρίζουν και άλλες παράλληλες χρήσεις, όπως της ελεγχόμενης πρόσβασης, της ταυτοποίησης και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Περαιτέρω επέκταση
Συνεχίζοντας την επέκταση των συνεργασιών με ευρωπαϊκές τράπεζες, η Neos δραστηριοποιείται πλέον και προς τις αγορές της Ελβετίας και της Ρωσίας, μετά από εκείνες της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Γερμανίας και του Βελγίου, με προοπτικές επέκτασης στις χώρες της Βαλτικής.
Να σημειωθεί ότι τα wearables της Neos, χάρη στην τεχνολογία passive tokenization, που εφαρμόζει, έχοντας συνάψει συνεργασία με την πρωτοπόρο στον τομέα σουηδική Fidesmo, δεν συλλέγουν ούτε καταγράφουν πληροφορίες από τις κάρτες πληρωμών των χρηστών, επιτρέποντας απόλυτα ασφαλείς συναλλαγές.
Το top 5
Η αυστραλιανή start up Laronix, η οποία δημιουργήθηκε το 2019 και κατασκευάζει wearables, που καθιστούν εφικτή την προσθετική φωνή, είναι μία από τις υπόλοιπες τέσσερις εταιρείες που αποτελούν το παγκόσμιο «top 5» για το 2022. Η Laronix κατασκευάζει το Bionic Voice, μια wearable συσκευή για άτομα με ακρωτηριασμό του λάρυγγα, η οποία αντικαθιστά και αναγεννά την πηγή φωνής που λείπει για τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Από την πλευρά της, η LociLabs με έτος ίδρυσης το 2019 και έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, δημιουργεί wearables που πρακτικά επιτρέπουν την κοινωνική αποστασιοποίηση. Οι wearable συσκευές της startup, όπως ρολόγια, επιτρέπουν στους χρήστες να διατηρούν μια ασφαλή απόσταση μεγαλύτερη από 2 μέτρα από τα άτομα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Βρίσκει εφαρμογή σε υγειονομικούς χώρους, καταστήματα λιανικής και χώρους εργασίας, σύμφωνα με τους κανονισμούς Covid-19.
Η StatisRing, που δημιουργήθηκε το 2020 στο Τορόντο του Καναδά φτιάχνει ένα έξυπνο δαχτυλίδι, που επιτρέπει την ανέπαφη δικτύωση, καταργώντας τις έγχαρτες επαγγελματικές κάρτες. Όταν ο χρήστης καλεί στο τηλέφωνο κάποιου, το wearable συνδέεται μέσω cloud, επιτρέποντας τη μεταφορά ψηφιακών πληροφοριών όπως προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης, email, αριθμό τηλεφώνου.
Η ιταλική Digitalnology έχει αναπτύξει ένα ψηφιακό κράνος για εργαζόμενους στον χώρο των κατασκευών. Το κράνος επιτρέπει στους τεχνικούς να συνδέονται με ειδικούς μέσω λογισμικού επικοινωνίας. Σε περίπλοκες συνθήκες και προβλήματα πεδίου, οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν την ενσωματωμένη κάμερα του κράνους για να δείξουν το πρόβλημα στους ειδικούς. Οι ειδικοί παρέχουν βοήθεια σε πραγματικό χρόνο, εξοικονομώντας χρόνο και μειώνοντας το κόστος συντήρησης.