THEPOWERGAME
Για κάθε 1 ευρώ, που επενδύεται στο Διάστημα, προκύπτει αξία τουλάχιστον 6 ευρώ από την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων που δημιουργούνται στη συνέχεια. Την προστιθέμενη αξία, που δημιουργεί η εμπορευματοποίηση του Διαστήματος, φιλοδοξεί να καρπωθεί η Ελλάδα, προωθώντας το νεοφυές οικοσύστημα, που δραστηριοποιείται στις διαστημικές λύσεις και εφαρμογές.
Ήδη εδώ και έναν χρόνο λειτουργεί στην Ελλάδα η θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, το ESA BIC Greece, το οποίο στηρίζει startups, που αναπτύσσουν διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές. Ήδη, στον έναν χρόνο λειτουργίας της θερμοκοιτίδας, πέντε ελληνικές startups έχουν περάσει τις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και του ESA BIC Greece και αποτελούν τους πρώτους ενοίκους του ESA BIC Greece.
Στο μεταξύ, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος, που εκδηλώνει το εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα για τη διαστημική βιομηχανία, είναι ότι στον έναν χρόνο λειτουργίας του ESA BIC Greece, περισσότερες από 80 startups έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του. Μάλιστα, περισσότερες από μία στις δέκα startups με αντικείμενο το Διάστημα, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον εισόδου στο ESA BIC, ήταν γένους θηλυκού.
«Ακολουθώντας τους στόχους μας, όπως περιγράφονται στη Βίβλο Ψηφιακής Στρατηγικής 2020-2025 για τις διαστημικές δραστηριότητες, δημιουργήσαμε το απαραίτητο περιβάλλον για νεοφυείς επιχειρήσεις που θέλουν να καινοτομήσουν» ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αθανάσιος Στάβερης, σε εκδήλωση για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της θερμοκοιτίδας.
Οι πέντε πρώτοι ένοικοι
Στόχος της εν Ελλάδι θερμοκοιτίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος είναι σε βάθος πενταετίας να φιλοξενεί 25 startups από τον χώρο της διαστημικής βιομηχανίας. Την εμπειρία τους από την ένταξη στο ESA BIC Greece μοιράστηκαν χθες οι πέντε πρώτοι ένοικοι της θερμοκοιτίδας.
Οι εκπρόσωποι των νεοφυών επιχειρήσεων LOCTIO, Cloud Signals, PROMILIST, BitRezus και Circuits Integrated εξήγησαν τις σημαντικές επιχειρηματικές δυνατότητες που ανοίγει για την Ελλάδα η εμπορική αξιοποίηση του Διαστήματος.
Στη διάρκεια της πρόσφατης εκδήλωσης, τέθηκε επί τάπητος και η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου προγράμματος αυτή τη φορά για την περαιτέρω ανάπτυξη (scale up) των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, που ασχολούνται με το Διάστημα.
Τόσο διεθνώς όσο και στην Ευρώπη οι επενδύσεις θεσμικών επενδυτών στη βιομηχανία του Διαστήματος γνωρίζουν μεγάλη άνοδο: ανήλθαν σε 78,2 δισ.ευρώ (+4% έναντι του 2020), εκ των οποίων τα 11,9 δισ.δολ. στην Ευρώπη (άνοδος 7% έναντι του 2020). Στο μεταξύ, το περασμένο έτος οι παγκόσμιες ιδιωτικές επενδύσεις στο Διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες, έφθασαν παγκοσμίως τα 12,2 δισ. (+86% από το 2020), εκ των οποίων μόλις τα 611 εκατ. στην Ευρώπη (αύξηση 14% από το 2020).
Όπως επισημάνθηκε, ο ρυθμός των ιδιωτικών επενδύσεων στο Διάστημα είναι πολύ χαμηλότερος στην Ευρώπη από ότι στον υπόλοιπο κόσμο, με μόνο ένα 5% αυτών των ιδιωτικών επενδύσεων να πηγαίνουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες που ασχολούνται με τον χώρο.
Πώς λειτουργεί η θερμοκοιτίδα
Η πρώτη θερμοκοιτίδα για startups με αντικείμενο το Διάστημα, το ελληνικό ESA BIC, αποτελεί μια πρωτοβουλία που «έτρεξε» και ολοκλήρωσε το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά. Το Corallia συνεργάζεται στενά με την ESA για την υποστήριξη έως και 25 ελληνικών startups για 5 έτη με αντικείμενο σχετικό με τις τεχνολογίες του Διαστήματος.
Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών του, το Corallia αναλαμβάνει την υποχρέωση στέγασης των νεοφυών επιχειρήσεων και της παροχής τεχνικών και νομικών συμβουλών καθώς και οικονομικής στήριξης €50.000 ανά εταιρεία.
Η ESA εγκαινίασε τον θεσμό των κέντρων επώασης επιχειρήσεων το 2003 και σήμερα λειτουργούν 22 ESA BICs σε όλη την Ευρώπη σε παραπάνω από 60 τοποθεσίες. Περίπου 200 startups επιλέγονται κάθε χρόνο για ένταξη στα ESA BICs, ενώ μέχρι σήμερα ο θεσμός έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1000 επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης σε όλη την Ευρώπη.