THEPOWERGAME
Στον χάρτη των οπτικών ινών που φτάνουν μέχρι το σπίτι (FTTH) μπαίνει η Ελλάδα. Ο δρόμος ωστόσο που έχει να διανύσει είναι μακρύς, αλλά πλέον όλα δείχνουν ότι η χώρα εισέρχεται στην ζώνη του FTTH από την οποία απουσίαζε επί πολλά χρόνια μέχρι πρόσφατα.
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι το 12μηνο μεταξύ Ιουλίου 2020 και Ιουνίου 2021, η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση συνδέσεων FTTH/B/P στη ζώνη των χωρών μελών του. Πρόκειται για τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις που βασίζονται αποκλειστικά σε οπτική ίνα και συγκεκριμένα ίνες που φτάνουν μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home), μέχρι το κτίριο (Fiber to the Building) και μέχρι την εγκατάσταση (Fiber to the Premise). Η αύξηση των συνδέσεων αυτού τύπου στη Ελλάδα το συγκεκριμένο 12μηνο ανήλθε σε 88,2% έχοντας ως δεύτερη μεγαλύτερη εκείνη που συντελέστηκε στο Ισραήλ κατά 76,3%. Ο μέσος όρος της αύξησης των συνδέσεων FTTH/B/P σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ ήταν στο 15,2%.
Σε αντίθεση όμως με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, όπου πλέον η τεχνολογία FTTH/B/P κυριαρχεί στην αγορά, στην Ελλάδα η τεχνολογία αυτή μόλις κάνει την εμφάνισή της. Μόνον το 0,4% των ευρυζωνικών συνδέσεων της χώρας -αντιστοιχούσε σε περίπου 17 χιλιάδες συνδέσεις τον Ιούλιο του 2021- αφορά συνδέσεις οπτικής ίνας. Η επίδοση αυτή τοποθετεί τη χώρα στην τελευταία θέση της ζώνης του ΟΟΣΑ, έχοντας ως αμέσως επόμενη εκείνη του Βελγίου όπου το 2,2% των ευρυζωνικών συνδέσεών του βασίζεται σε τεχνολογίες FTTH/B/P.
O μέσος όρος συνδέσεων FTTH/B/P στον ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 32,1% και αντιστοιχούσε σε 148,3 εκατ. συνδέσεις. Αν σε αυτές προστεθούν εκείνες του καλωδιακού modem (πρώην καλωδιακή τηλεόραση) τότε ο μέσος όρος υπερύψηλών ταχυτήτων συνδέσεων στον ΟΟΣΑ φτάνει στο 66%, έναντι 0,4% στην Ελλάδα. Στη χώρα μας δεν αναπτύχθηκε ποτέ η καλωδιακή τηλεόραση και η τεχνολογία του καλωδιακού modem προσφέρει σήμερα μέχρι 10 Gbps ταχύτητες.
Η απουσία συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων απεικονίζεται και στις ταχύτητες που βιώνουν οι χρήστες στα δίκτυα σταθερής. Η μέση (μετρούμενη) ταχύτητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ κυμαίνονταν τον περασμένο Ιούλιο από 18,4 Mbps έως 31,9 Mbps ανάλογα με τον φορέα μέτρησης της ταχύτητας των ευρυζωνικών συνδέσεων (Ookla, M-Lab, Steam). Την υψηλότερη επίδοση για τη χώρα μας δίνει η Ookla (31,9 Μbps), ακολουθεί η M-Lab (26,0 Mbps) και τελευταία η Steam (18,4 Mbps).
Οι επιδόσεις αυτές, κατέταξαν την Ελλάδα προτελευταία χώρα στη ζώνη του ΟΟΣΑ, έχοντας ως τελευταία την Τουρκία, με επιδόσεις συνδέσεων που κυμαίνονται από 16,7 Mbps έως 28,9 Mbps. Τις υψηλότερες ταχύτητες εμφανίζουν η Ελβετία, η Δανία, η Ουγγαρία κ.ά.
Στην κινητή τηλεφωνία, οι δείκτες είναι καλύτεροι για την Ελλάδα. Η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στην κινητή ανέρχεται στο 88% του πληθυσμού της χώρας καθιστώντας τη χώρα 31η στη ζώνη του ΟΟΣΑ (περιλαμβάνει 38 χώρες). Ο μέσος όρος της διείσδυσης ευρυζωνικών συνδέσεων κινητής ανέρχεται σε 121,4% και η χώρα με την υψηλότερη διείσδυση είναι η Ιαπωνία, όπου σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν περίπου δύο ευρυζωνικές συνδέσεις κινητής (187,1%).
Το 2020 κάθε Έλληνας «κατέβαζε» στο κινητό του 3,34 GB πληροφοριών (μέσος όρος ΟΟΣΑ 7,4 GB) κατατάσσοντας την χώρα στην 32η θέση .