THEPOWERGAME
Τους τελευταίους μήνες του 2021, κορυφαία στελέχη από το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας γνώριζαν ότι η ελληνική startup σκηνή διερχόταν από ένα σπιράλ εξελίξεων, από το οποίο θα έβγαινε με ένα τρόπαιο-ορόσημο: την είσοδό της στο club των «μονόκερων».
Την απόκτηση δηλαδή της πρώτης ελληνικής startup με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολ., που θα έβαζε τη χώρα στην ομάδων των 12 ευρωπαϊκών κρατών, που ήδη φιλοξενούν unicorns.
Τα συγκεκριμένα στελέχη επιβεβαιώθηκαν λίγους μήνες αργότερα, με την έλευση του 2022, όταν η ελληνική νεοφυής επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα «είδε» τη Viva Wallet να διαβαίνει τις θύρες αυτού του επίλεκτου γκρουπ των startup εταιρειών, που η αξία τους σπάει το φράγμα του 1 δισ. δολ. και να γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρεία, που με αξία περί το 1,8 δισ. δολ., μπαίνει στον παγκόσμιο όμιλο των unicorns.
Το «ηχηρότατο» deal μεταξύ της JPMorgan και της ελληνικής Viva Wallet, για μεταβίβαση του 49% της κορυφαίας startup στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό όμιλο, δεν έβαλε απλά τη Viva στο επίκεντρο της διεθνούς fintech σκηνής, αλλά και την ίδια την Ελλάδα στο group των χωρών του κόσμου, που φιλοξενούν έναν «μονόκερο».
Ο τίτλος αυτός δεν αποτελεί απλά μια θετική προσθήκη στο εθνικό αφήγημα για το οικοσύστημα των startups στη χώρα. Αποτελεί στοίχημα για κάθε νεοφυές οικοσύστημα, αφού δείχνει την ικανότητα μιας χώρας να δημιουργεί καινοτόμες εταιρίες μεγάλου μεγέθους και αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να γράψει το δικό της success story στη startup σκηνή.
Έρχονται και άλλα exits
Με τις ελληνικές startups να αυξάνουν τις αποτιμήσεις τους, να γεννούν νέες θέσεις εργασίας και να μπαίνουν στο κλαμπ των «μονόκερων» και στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών, το 2022 δείχνει ήδη να επιβεβαιώνει την πρόβλεψη ότι θα είναι έτος ρεκόρ για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.
Λίγο πριν η startup σκηνή απορροφήσει τους θετικούς κραδασμούς του deal της VivaWallet με τον κολοσσό της JPMorgan, η αγορά κινήθηκε εκ νέου σε θετικούς ρυθμούς η εξαγορά της ελληνικής Pollfish από την αμερικανική Prodege, με ένα deal που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στα επίπεδα των 80 εκατ. ευρώ.
Και ταυτόχρονα, στην κινητικότητα που εκδηλώνεται στην αγορά των startups από τις αρχές του 2022 έρχεται να προστεθεί η «βαρέων βαρών» κυοφορούμενη συμφωνία για την είσοδο της Meta του Μαρκ Ζούγκεμπεργκ, μητρικής του Facebook, στην Ελλάδα με την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας Accusonus.
Άνθρωποι που παρατηρούν εκ των έσω και με βαθιά γνώση την ελληνική startup σκηνή, αλλά και το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, προειδοποιούν με -ευτυχές- νόημα ότι έρχονται και άλλα deals στην αγορά των startups, καθώς οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες μπαίνουν όλο και πιο σταθερά στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών και επιχειρηματικών συμφερόντων.
«Έρχονται και άλλα exits» προέβλεψε με νόημα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καλός γνώστης του οικοσυστήματος, κ. Γιάννης Τσακίρης, σε πρόσφατη εκδήλωση της διαΝΕΟσις, για τις ελληνικές startups.
Οι μονόκεροι to be
Στην ελληνική αγορά βρίσκονται σήμερα ένα βήμα πριν από την κατάκτηση του τίτλου- τουλάχιστον τέσσερις startups-unicorns.
Πρόκειται για τις εταιρείες Persado, Peoplecert, Blueground, Skroutz. Σε αυτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒ, όπως αυτές εκφράστηκαν δια στόματος του προέδρου της Επιτροπής Καινοτομίας του Συνδέσμου, Μάρκο Βερέμη, πρόκειται να προστεθούν το επόμενο διάστημα τουλάχιστον άλλες πέντε εταιρείες αυτού του μεγέθους.
Σύμφωνα με τον κ. Βερέμη, η Ελλάδα φιλοδοξεί το 5-10% της ευρωπαϊκής «παραγωγής» «μονόκερων», που σήμερα φτάνουν τους 125, να προέρχεται από τη χώρα μας. Ο στόχος είναι μεν φιλόδοξος, αφού η Ελλάδα έχει, για παράδειγμα, μόλις το 1,3% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά θεωρείται εφικτός.
Ανάλυση της Endeavor Greece επιβεβαιώνει ότι σήμερα τουλάχιστον 10 νεοφυείς εταιρείες με ελληνικό DNA διεκδικούν τον τίτλο του «μονόκερου», δηλαδή φλερτάρουν με αποτιμήσεις άνω του 1 δισ. δολ.. Η Endeavor Greece κατατάσσει σε αυτή την κατηγορία, εκτός από τη Viva Wallet, και τις εταιρείες Aisera, Beat, Blueground, Epignosis, Hellas Direct, Omilia, Persado, Skroutz και Workable.