THEPOWERGAME
Κουπόνια αξίας 180 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν φέτος και του χρόνου σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.
Στόχος της δράσης που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι η ενίσχυση 100 χιλιάδων ΜμΕ, με κουπόνια (vouchers) που θα αξιοποιηθούν στην αγορά υπηρεσιών και προϊόντων ψηφιακής τεχνολογίας.
Ειδικότερα οι ΜμΕ μέσω των κουπονιών θα μπορούν να αγοράσουν POS, να δημιουργήσουν eShop, να καταρτίσουν στελέχη τους σε ψηφιακές τεχνολογίες, να διαφημιστούν ψηφιακά μέσω πολυμέσων, να αγοράσουν υπηρεσίες ηλεκτρονικών υπογραφών, να βελτιώσουν τις υποδομές κυβερνοασφάλειας κ.ά.
Τι περιλαμβάνουν οι επιλέξιμες επενδύσεις/δαπάνες
Συγκεκριμένα οι επιλέξιμες επενδύσεις/δαπάνες που θα επιδοτηθούν περιλαμβάνουν:
• Ηλεκτρονικές Συναλλαγές – Χρήση ασφαλών, διαλειτουργικών και ασφαλών ψηφιακών υπηρεσιών από ΜμΕ για τη λήψη και την εκτέλεση ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται:
Εξοπλισμός: Προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών (π.χ. τερματικά, κινητές συσκευές)
Εκτέλεση Συναλλαγών: Υπηρεσίες ψηφιακών πληρωμών που διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο KYC/KYB (Know you Customer/Business)
E-Invoicing: Υπηρεσίες τιμολόγησης αγαθών και υπηρεσιών
E-Shops: Προμήθεια και λειτουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων
Κατάρτιση: Εστιασμένα, ηλεκτρονικά μαθήματα κατάρτισης για ΜΜΕ σχετικά με την αποτελεσματική και ασφαλή χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
ΤηλεΕργασία – Υπηρεσίες όπως ηλεκτρονικές υπογραφές, συνεργατικά εργαλεία, εργαλεία διαχείρισης έργων κ.λπ.
• Βελτιστοποίηση της εμπειρίας του πελάτη – Εργαλεία όπως CRM, ψηφιακό μάρκετινγκ, αυτοματισμός, υπηρεσίες πολυκαναλικής εξυπηρέτησης κ.ά.
• Business analytics – Εργαλεία όπως Business Analytics, Business Intelligence, Big data analytics
• Τεχνητή Νοημοσύνη – Υπηρεσίες όπως Chatbots, Πρόβλεψη συμπεριφοράς καταναλωτή, ανίχνευση απάτης, εργαλεία επιχειρηματικών προβλέψεων, αποτελούν κρίσιμα εργαλεία για την βελτίωση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας των επιχειρήσεων.
• Υπηρεσίες Cloud (IAAS, PAAS & SAAS)
• Κυβερνοασφάλεια – Ψηφιακά εργαλεία όπως DLP, Identity Management, εργαλεία συμμόρφωσης GDPR, υπηρεσίες SOC
• Internet of Things (IoT)
• Ψηφιακές Δεξιότητες – Υπηρεσίες κατάρτισης των στελεχών τους σε θέματα που σχετίζονται με τις ψηφιακές τους δεξιότητες
• Ψηφιακή Διαφήμιση μέσω ψηφιακών και πολυμέσων.
Το πρόγραμμα, θα υλοποιηθεί ταχύρρυθμα με στόχο την γρήγορη απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το 50% των κουπονιών (90 εκατ. ευρώ) προβλέπεται να διατεθούν μέσα στο 2022 και το υπόλοιπο 50% των κουπονιών μέσα στο 2023. Συνολικά εκτιμάται να δοθούν 100.000 κουπόνια αξίας 1.800 ευρώ το καθένα.
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας. Η τελευταία έχει μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση αντίστοιχων έργων καθώς έχει διαχειριστεί στο παρελθόν πολλά αντίστοιχα έργα, με πιο πρόσφατο την «Ψηφιακή Μέριμνα».
Το έργο που έχει τίτλο «Επιδότηση Ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων για τις ΜΜΕ με τη μορφή κουπονιού», είναι μέρος της ευρύτερης δράσης με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» και η οποία έχει συνολικό προϋπολογισμό 465 εκατ. ευρώ.
Τα άλλα έργα που περιλαμβάνει η δράση αφορούν:
• στην ενίσχυση περίπου 1.000 επιχειρήσεων ΜμΕ με το σύστημα κουπονιών κατά τη μετάβασή τους αποκλειστικά στο υπολογιστικό νέφος (χαρακτηρίζεται ως υποέργο 2)
• στη δημιουργίας τεσσάρων εμβληματικών βιομηχανικών πλατφορμών δεδομένων και του κόμβου Gaia X για τις ΜΜΕ (υποέργο 3) και τέλος
• στην αναβάθμιση 500.000 ταμειακών μηχανών και την αντικατάσταση 100.000 συστημάτων POS σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (υποέργο 4).