THEPOWERGAME
Τελειωμό δεν έχουν οι διαδικτυακοί ιστότοποι που μεταδίδουν παράνομα περιεχόμενο συνδρομητικής τηλεόρασης. Και η Επιτροπή για τη Διαδικτυακή Προσβολή Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ) με συνεχείς αποφάσεις της επιχειρεί να βάλει τέλος σε αυτή τη παράνομη μετάδοση, κυρίως τηλεοπτικού περιεχομένου των μεγάλων συνδρομητικών καναλιών της Cosmote, της Nova, αλλά και άλλων παρόχων συνδρομητικής τηλεόρασης.
HΕΔΔΠΙ μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο (2 και 7 Δεκεμβρίου 2021) είχε επιβάλει τη διακοπή λειτουργίας περίπου 55 διαδικτυακών σελίδων (sites) που μετέδιδαν παρανόμως τηλεοπτικό περιεχόμενο. Πρόκειται για περιεχόμενα κυρίως αγώνων των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, αλλά και του ελληνικού πρωταθλήματος (Superleague), τα δικαιώματα των οποίων διαθέτουν οι εταιρείες Cosmote και Nova.
Ένα μήνα αργότερα η ΕΔΠΠΙ συνεδρίασε ξανά (14.01.2022) για να λάβει συμπληρωματικές αποφάσεις, προκειμένου να διατάξει τη διακοπή πρόσβασης σε επιπλέον 69 διαδικτυακές διευθύνσεις. Πρόκειται για διευθύνσεις στις οποίες μεταφέρθηκε η μετάδοση των παράνομων sites, που είχε διακόψει τον Δεκέμβριο η ΕΔΠΠΙ, με τη συνδρομή της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η τελευταία, κατόπιν σχετικής απόφασης της EΔΠΠΙ επιβάλλει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους τη διακοπή της πρόσβασης των συνδρομητών τους στα καταγγελλόμενα sites.
Οι δύο κρατικοί φορείς φαίνεται να καταβάλλουν συστηματική προσπάθεια τους τελευταίους μήνες για την παράνομη μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων. Οι νέες ρυθμίσεις που ψηφίσθηκαν το περασμένο καλοκαίρι (ν. 4821/2021) παρέχουν την ευχέρεια στις αρχές της χώρας πολύ γρήγορα «να κατεβάζουν τους διακόπτες» παράνομων αναμεταδόσεων -πρακτικά να απαγορεύσουν την πρόσβαση στους συγκεκριμένους διαδικτυακούς τόπους μέσω των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Επίσης, το Ευρωκοινοβουλίο, μέσω έκθεσης που δημοσιοποίησε την περασμένη Άνοιξη, ζήτησε τη λήψη δραστικών μέτρων με στόχο το περιορισμό του φαινομένου. Μάλιστα, ζήτησε η διακοπή αυτή να επιβάλλεται εντός 30 λεπτών από τη διαπίστωσή της. «Δεδομένου ότι το παράνομο “steaming” είναι πιο επιβλαβές κατά τα πρώτα 30 λεπτά της εμφάνισής του στο Διαδίκτυο, το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί την άμεση αφαίρεση ή απενεργοποίηση αυτών των διαδικτυακών ροών το αργότερο 30 λεπτά μετά την ενημέρωση της εκάστοτε πλατφόρμας από τους κατόχους δικαιωμάτων ή από κάποια πιστοποιημένη αξιόπιστη πηγή επισήμανσης παράνομου περιεχομένου», ανέφερε η σχετική έκθεση.
Στη χώρα μας, η ΕΔΠΠΙ και η νομοθεσία επιβάλλει τη διακοπή εντός ολίγων ημερών. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ο πόλεμος αυτός δεν είναι εύκολος, καθώς γρήγορα μια παράνομη μετάδοση μπορεί να μεταφερθεί από μια ηλεκτρονική διεύθυνση σε μια άλλη. Γι’ αυτό, συνιστούν συνεχή επαγρύπνηση από την πλευρά της πολιτείας καθώς η παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο συνιστά «λερναία ύδρα».
Εκτιμήσεις ανεβάζουν την παράνομη τηλεθέαση μέσω διαδικτύου σε 200.000 – 300.000 συνδέσεις και την ετήσια απώλεια εσόδων από τους παρόχους και την πολιτεία να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Επίσης το φαινόμενο της πειρατείας πλήττει και τον πολιτισμό, καθώς τα συνδρομητικά κανάλια συνιστούν σημαντικούς αρωγούς των οπτικοακουστικών παραγωγών γης χώρας.
Πώς λειτουργεί η παράνομη μετάδοση
Η αναμετάδοση παράνομου τηλεοπτικού προγράμματος γίνεται μέσω ειδικών συσκευών-αποκωδικοποιητές (π.χ.android boxes), οι οποίες φέρουν προεγκατεστημένο λογισμικό και ειδική διαμόρφωση από τους ιδιοκτήτες-διαχειριστές μιας διαδικτυακής διεύθυνσης. Οι συσκευές αυτές συνδέονται σε οποιαδήποτε τηλεοπτική συσκευή και δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη τους να παρακολουθεί, χωρίς άδεια από τους παρόχους συνδρομητικής τηλεόρασης, το αναμεταδιδόμενο παράνομα μέσω των αναφερόμενων διαδικτυακών πυλών, τηλεοπτικό πρόγραμμα των συνδρομητικών καναλιών.
Στη διαδικτυακή πύλη γίνεται η «υποκλοπή» του περιεχομένου, το οποίο μεταδίδεται στους πελάτες που έχουν καταβάλει το αντίτιμο αγοράς τους πειρατικού αποκωδικοποιητή. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο «πειρατής» να ζητεί και την καταβολή μηνιαίας συνδρομής, η οποία όμως είναι αμελητέα συγκριτικά με το κόστος της συνδρομής που επιβάλλει ο πάροχος. Οι πληρωμές δε, γίνονται είτε με μετρητά, είτε σε τράπεζες του εξωτερικού ή/και σε κρυπτονομίσματα.