THEPOWERGAME
Στα ραντάρ των ξένων επενδυτών μπαίνουν πιο συστηματικά, εδώ και μια διετία, οι ελληνικές startups και -όπως όλα δείχνουν- θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό στενό διεθνές «μαρκάρισμα» και το 2022. Η τάση αυτή είναι ενδεικτική της ισχύος που αποκτά το εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα και της δυναμικής που χτίζει σταδιακά το ελληνικό brand name.
Πλέον, για κάθε 1 ευρώ, που επενδύουν σε ελληνικές startups εγχώρια επιχειρηματικά κεφάλαια, άλλα 2,5 ευρώ προέρχονται από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Δεν είναι τυχαίο ότι η συμμετοχή των μη Ελλήνων επενδυτών σε γύρους χρηματοδότησης ελληνικών νεοφυών εταιρειών αυξήθηκε το 2021 στο εντυπωσιακό ποσοστό του 84,9%.
Μάλιστα, τα συνολικά κεφάλαια, που υποδέχτηκαν το 2021 οι ελληνικές startups, προήλθαν από 13 ελληνικά επενδυτικά σχήματα, από 29 ευρωπαϊκά, από 24 με προέλευση τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης «Greek Startups 2021/2022» 20 από τα επενδυτικά κεφάλαια, που ψήφισαν Ελλάδα το 2021, είχαν καταγωγή από τον υπόλοιπο κόσμο.
Αυτή η διεθνής ψήφος εμπιστοσύνης -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της ελληνικής startup σκηνής- αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ορατή εντός του 2022. Όπως διαπιστώνει η έκθεση που που συνέταξε το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital και το Velocity.Partners VC, τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά επιχειρηματικά κεφάλαια λαμβάνουν πλέον σοβαρά υπόψη τους τη startup σκηνή της Ελλάδας.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές, σήμερα υπάρχει πλέον -όσον αφορά τους επενδυτές σε ελληνικές startups- σχεδόν ίσος καταμερισμός μεταξύ Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) και των ΗΠΑ (και του υπόλοιπου κόσμου)» τονίζει η σχετική έκθεση.
«Αυτή η ενεργός συμμετοχή ξένων VCs και ιδιωτών επενδυτών επικυρώνει περαιτέρω την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και δημιουργεί το έδαφος για περισσότερες δραστηριότητες εξωστρέφειας στο μέλλον» αναφέρει η σχετική μελέτη.
Χρονιά ρεκόρ και το 2022;
Οι πηγές που παρακολουθούν στενά το νεοφυές οικοσύστημα στην Ελλάδα εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία του κατά την τρέχουσα χρήση. Οι ίδιες πηγές στέκονται στο γεγονός ότι το 2021 ήταν μια χρονιά νέων ρεκόρ για την ολοένα αναπτυσσόμενη ελληνική startup σκηνή όσον αφορά τη χρηματοδότηση από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, τα exits και τα unicorns. «Δεν υπάρχουν λόγοι να μην προσβλέπουμε σε μια ανάλογη πορεία και το 2022» προσθέτουν με νόημα.
Θυμίζουμε ότι το 2021 οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις προσέλκυσαν επενδύσεις μισού δισ.ευρώ, ποσό υπερ-τριπλάσιο έναντι του 2020. Μέσα σε μία μόνο πενταετία (2017-2021), το εγχώριο οικοσύστημα υποδέχτηκε δεκαπλάσιες επενδύσεις: από μόλις 50 εκατ.ευρώ το 2017 στα 500 εκατ.ευρώ το 2021.
Τα μεγέθη στην ελληνική νεοφυή επιχειρηματικότητα μεγαλώνουν εντυπωσιακά, αφού οι 10 κορυφαίες νεοφυείς επιχειρήσεις συγκέντρωσαν το 2021 συνολικά 397 εκατ. ευρώ, ποσό υπερτριπλάσιο αυτού που συγκεντρώθηκε πέρυσι. Ο δε συνολικός αριθμός των startups, που χρηματοδοτήθηκαν, φτάνει τις 70, αυξημένος κατά 30% έναντι του 2020.
Και μπορεί το 2021 να αποδείχτηκε χρονιά-ορόσημο, ωστόσο το 2022 προοιωνίζεται ακόμη καλύτερο για την ελληνική startup σκηνή, που «επωάζει» τους πρώτους μονόκερους (μη εισηγμένες νεοφυείς εταιρείες με αποτίμηση 1 δισ.ευρώ) με τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες, PeopleCert, Blueground, Viva Wallet, Persado, να βρίσκονται στο νήμα για τον τίτλο του unicorn.