THEPOWERGAME
Ήταν, στις 15 Αυγούστου 1996, δηλαδή πριν από 25 χρόνια ότι η Nokia κυκλοφόρησε το Nokia 9000 Communicator. Επρόκειτο για το πρώτο κινητό τηλέφωνο με δυνατότητα αποστολής και λήψης mail και πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω του μόντεμ GSM 9,6 kbit/s. Το Communicator ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Και ενώ κανείς δεν το αποκαλούσε smartphone εκείνη την εποχή, ήταν στην πραγματικότητα ένα από τα πρώτα στην αγορά.
Όμως θα χρειαζόταν περίπου άλλη μια δεκαετία και τον Steve Jobs για να ξεκινήσει η αγορά των smartphone, η οποία πραγματικά απογειώθηκε μετά την κυκλοφορία του πρώτου iPhone το 2007.
Η έκρηξη των smartphone έχει ανακοπεί
Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, η έκρηξη των smartphone έχει ανακοπεί, καθώς ο κορεσμός της αγοράς και η έλλειψη πραγματικής καινοτομίας έχουν οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια.
Και ενώ η αγορά επέστρεψε σε θετική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2020 η οποία συνεχίσθηκε και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, παραμένει αμφίβολο εάν οι πωλήσεις smartphone θα επιστρέψουν ποτέ στο επίπεδο που είχαν φτάσει το 2016.
Τότε, η Apple, η Samsung και οι υπόλοιποι κατασκευαστές smartphones είχαν πουλήσει 1,473 δισεκατομμύρια συσκευές, σηματοδοτώντας την κορύφωση του κλάδου. Μέχρι το 2020, οι πωλήσεις είχαν μειωθεί στα 1,292 δισεκατομμύρια συσκευές, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013.
Η ομάδα έρευνας αγοράς IDC εξακολουθεί να ελπίζει ότι ο κλάδος θα επιστρέψει στα προηγούμενα ρεκόρ
Πάντως η ομάδα έρευνας αγοράς IDC εξακολουθεί να ελπίζει ότι ο κλάδος θα επιστρέψει στα προηγούμενα ρεκόρ και ότι θα τα ξεπεράσει.
Στην τελευταία της πρόβλεψη για τον κλάδο, η εταιρεία αναμένει σημαντική ώθηση από τη μετάβαση στο 5G και χαμηλούς μονοψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης έως το 2025, όταν οι παγκόσμιες πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,5 δισεκατομμύριο μονάδες.
Σύμφωνα με την IDC, οι συσκευές Android αντιπροσώπευαν το 84,1% των παγκόσμιων πωλήσεων smartphone το 2020, με το iOS της Apple να αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο 15,9%.
Το 2010, το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς του Android και του iOS ήταν κάτω από το 40%, με τη Nokia, τη Microsoft, τη BlackBerry και άλλες να μοιράζονται την υπόλοιπη αγορά.
Από τις 3 Ιανουαρίου, οι συσκευές της BlackBerry με το αρχικό λειτουργικό σύστημα, δεν υποστηρίζονται πια
Από τις 3 Ιανουαρίου, οι συσκευές της BlackBerry που χρησιμοποιούν το αρχικό λειτουργικό σύστημα, δεν υποστηρίζονται πια και άρα «δεν αναμένεται να λειτουργούν πλέον αξιόπιστα».
Η κίνηση, που είχε ανακοινωθεί από το 2020, τελειώνει μία σειρά συσκευών που παραμένουν δημοφιλείς έως και σήμερα σε αρκετά μέρη του πλανήτη, για την αξιοπιστία και την ασφάλειά τους.