THEPOWERGAME
Πριν από πέντε χρόνια, μπορούσες να χωρέσεις όλους τους «μονόκερους» της Ευρώπης, τις startups με αξία άνω του 1 δισ. δολ., σε μία τραπεζαρία. Σήμερα, χρειάζεσαι ένα αμφιθέατρο με 321 θέσεις, για να συγκεντρώσεις τα ευρωπαϊκά unicorns.
Ακόμη και η Ελλάδα, που απουσίαζε μέχρι πρότινος από το κλαμπ των «μονόκερων», πλέον φλερτάρει με αυτό, αφού επί ελληνικού εδάφους υπάρχουν σήμερα -ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάκτηση του τίτλου- τουλάχιστον πέντε startups-unicorns.
Στην Ευρώπη μέσα σε έναν μόλις χρόνο «γεννήθηκαν» 98 «μονόκεροι» ανεβάζοντας των συνολικό αριθμό στους 321 από 223 στα τέλη του 2020.
Πρακτικά, η Ευρώπη παράγει «μονόκερους» με ταχύτερους ρυθμούς από ποτέ στο παρελθόν με τη Μεγάλη Βρετανία να παραμένει η αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα στην παραγωγή unicorns, καθώς φιλοξενεί 100 εταιρείες αυτού του προφίλ.
Το 2021 δημιουργήθηκαν unicorns σε 28 διαφορετικές χώρες σε όλη την Ευρώπη. Η Λετονία και η Κύπρος αποτελούν την πιο πρόσφατη προσθήκη σε αυτήν τη λίστα. Αλλά και το «κοπάδι» των decacorns -των startups με αξία άνω των 10 δισ. δολ. – διπλασιάστηκε σε μέγεθος το 2021: 26 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πλέον αυτό τον τίτλο.
Αξία 1 τρισ. δολ.
Η πορεία των νεοφυών εταιρειών της Γηραιάς Ηπείρου το 2021 ήταν εκρηκτική και -υπό την επιφύλαξη της εξέλιξης της πανδημίας- αναμένεται να εγγράψει νέα ρεκόρ το 2022. Μόνο το 2021 οι ευρωπαϊκές startups «σήκωσαν» 121 δισ. δολ., ποσό τριπλάσιο έναντι των μόλις 41 δισ. δολ. το 2020 και δεκαπλάσιο έναντι του αντίστοιχου το 2015.
Η συνολική αξία των νεοφυών εταιρειών στην Ευρώπη, εισηγμένων και μη, για πρώτη φορά το 2021 ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολ. Να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν δεκαετίες για να φτάσει η αξία του οικοσυστήματος στο 1 τρισ. δολ. τον Δεκέμβριο του 2018.
Ωστόσο, έκτοτε η πορεία υπήρξε πραγματικά εκρηκτική. Μάλιστα, 1 τρισ.δολ. προστέθηκε μόνο τους 8 πρώτους μήνες το 2021.
«Αυτό που μας λένε οι αριθμοί είναι πως ο ευρωπαϊκός κλάδος υψηλής τεχνολογίας δημιουργεί αποδόσεις για τους επενδυτές πιο γρήγορα από ποτέ» αναφέρει η τελευταία ετήσια έκθεση “State of European Tech Report” της Atomico.
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και άκρως ενθαρρυντικό για το οικοσύστημα εύρημα της έκθεσης είναι ότι η χρηματοδότηση startups πρώιμου σταδίου στην Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε ισότιμη βάση με αυτή των ΗΠΑ.
Οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις απορροφούν το 33% του συνόλου των κεφαλαίων, που επενδύονται παγκοσμίως, σε κύκλους χρηματοδότησης έως 5 εκατ. δολ., σε σύγκριση με το 35% για τις ΗΠΑ.
«Η χρηματοδότηση στα πρώιμα στάδια του κύκλου ζωής μιας νεοφυούς εταιρείας αποτελεί βασικό δείκτη μελλοντικής ανάπτυξης και ως εκ τούτου αυτή η διαπίστωση αποτελεί προάγγελο θετικών εξελίξεων για το οικοσύστημα» αναφέρει η σχετική ανάλυση.