THEPOWERGAME
Στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης και ειδικά την περίοδο των lockdowns υπάρχει ένα τεχνολογικό εργαλείο που έβαλε πλάτη στις ελληνικές επιχειρήσεις. Η χρήση του cloud λειτούργησε για το εγχώριο επιχειρείν ως σανίδα σωτηρίας με 8 στις 10 ελληνικές εταιρείες να δηλώνουν ότι εξασφάλισαν την απρόσκοπτη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια των lockdowns χάρη στο… σύννεφο.
Η χρήση του cloud λόγω της πανδημίας, η οποία έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για άμεση απομακρυσμένη εργασία και πρόσβαση στις εταιρικές υποδομές δεν αποτελεί πλέον για τις ελληνικές εταιρείες το επόμενο μεγάλο βήμα στην τεχνολογία, αλλά μια πιεστική ανάγκη. Το 77% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα -ανεξαρτήτως μεγέθους- σημειώνει ότι οι cloud λύσεις και υπηρεσίες διασφάλισαν την απρόσκοπτη καθημερινή τους λειτουργία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Μάλιστα, το cloud προσέφερε χείρα βοηθείας στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας και στους περισσότερους τομείς λειτουργίας τους: τόσο για την εμπορική δραστηριότητα (73%), όσο και για την παραγωγή (71%), και ακόμα περισσότερο (81%) για τον τομέα των υπηρεσιών.
«Στην πραγματικότητα, χωρίς τις Cloud λύσεις, θα ήταν από πολύ δύσκολη έως και αδύνατη η λειτουργία χιλιάδων επιχειρήσεων, καταδεικνύοντας ότι η τεχνολογία είναι πλέον απαραίτητη ακόμα και για την ίδια την επιβίωση των εταιρειών, ειδικά υπό δύσκολες και ακραίες συνθήκες» αναφέρει μελέτη της SoftOne, με τη συμμετοχή 6.000 και πλέον επιχειρήσεων-πελατών της σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία.
Τσουνάμι επενδύσεων
Ως αποτέλεσμα, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένεται ρεκόρ επενδύσεων στο cloud, με τα 2/3 των εταιρειών στην Ελλάδα να δρομολογούν νέες cloud επενδύσεις. Οι τομείς της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, του Cloud CRM και οι mobile εφαρμογές είναι οι τομείς στους οποίους κατά κύριο λόγο θα κατευθύνουν τις επενδύσεις τους στo cloud οι ελληνικές εταιρείες.
Θέλοντας να εξασφαλίσουν ελευθερία κινήσεων, το 41% των επιχειρήσεων σκοπεύει να επενδύσει σε λύσεις e-invoicing (σσ αυτή η απόφαση σίγουρα επηρεάζεται και από τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA). Στο μεταξύ, περισσότερες από 1 στις 4 επιχειρήσεις (28%) σκοπεύουν να επενδύσουν στο Cloud CRM στο κοντινό μέλλον, ενώ αντίστοιχο ποσοστό (25%) “βλέπει” τις επόμενες άμεσες επενδύσεις να κινούνται προς φορητές εφαρμογές (mobile apps) παραγωγικότητας.
Επίσης ότι ένα σημαντικό ποσοστό (17%) “βλέπει” τις επόμενες cloud επενδύσεις να πραγματοποιούνται στο χώρο του HRM (διαχείρισης ανθρώπινων πόρων) και της μισθοδοσίας, ενώ το 16% σε εφαρμογές για τον αυτοματισμό των πωλήσεων (SFA – Sales Force Automation). Τέλος, ένα ποσοστό που φτάνει το 7%, σκοπεύει να κινηθεί προς την ψηφιακή διαχείριση εγγράφων (EDI).
Λόγοι υιοθέτησης
Όσον αφορά στα οφέλη του cloud 9 στις 10 επιχειρήσεις υποδεικνύουν την απομακρυσμένη πρόσβαση σε εταιρικές εφαρμογές και δεδομένα ως το σημαντικότερο πλεονέκτημα, γεγονός που σαφέστατα επηρεάζεται και από την πανδημία των τελευταίων 2 ετών περίπου. Πολύ κοντά, με ποσοστό 88% βρίσκεται η δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης και αναβάθμισης, ενώ με ποσοστό 82% στην τρίτη θέση είναι η αυξημένη ασφάλεια και αξιοπιστία.
Οι άλλοι λόγοι υιοθέτησης του Cloud είναι η ευκολία στην επεκτασιμότητα (78%), η ευελιξία και η εύκολη πρόσβαση σε επιπλέον αποθηκευτικό χώρο (75%), η ταχύτητα υλοποίησης (75%) που πλέον μετριέται σε μέρες ή εβδομάδες και όχι μήνες, και η ευκολία διασύνδεσης με εφαρμογές τρίτων (73%).
Παράλληλα, σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες (68%), δηλώνουν που επέλεξαν το Cloud προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους στα τμήματα ΙΤ, ενώ 6 στους 10 (61%) δηλώνουν αντίστοιχα πως το συνολικό κόστος κτήσης και η χαμηλή αρχική επένδυση βρίσκονταν μεταξύ των βασικών λόγων υιοθέτησης.