THEPOWERGAME
Νέο fund ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων, με κρατικά κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ δημιουργεί το υπουργείο Ανάπτυξης με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Το νέο fund, στόχο θα έχει να συνεχίσει τις επενδύσεις του γνωστού EquiFund το οποίο, όπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, εξαντλείται και η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ένα χρηματοδοτικό κενό, αντίστοιχο με εκείνο που δημιουργήθηκε το 2017 μεταξύ του Jeremie και του EquiFund.
Όπως είπε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης σε εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή, στόχος του νέου fund είναι να εστιαστεί σε επενδύσεις νεοφυών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε επίπεδο χρηματοδότησης Series A. Πρόκειται δηλαδή για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης και αξιοποιούν κεφάλαια σποράς (seed capital).
Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, τα κεφάλαια θα τα εισφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης και προς την κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείου Οικονομικών που χειρίζεται το Ταμείο Ανάκαμψης. «Είμαστε στη τελική φάση διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Οικονομικών. Αμέσως μετά, θα υπάρξει πρόσκληση προς του διαχειριστές κεφαλαίων (venture capital) να συμβάλουν με την ιδιωτική συμμετοχή προκειμένου να συνεχιστεί η ανάπτυξη του οικοσυστήματος (νεοφυών επιχειρήσεων)», είπε ο κ. Τσακίρης.
Το νέο ταμείο ύψους 100 εκατ. ευρώ θα διαχειριστεί η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Πρόκειται για το πρώην Ταμείο Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) το οποίο θα διαχειριστεί όλα τα νέα funds που θα δημιουργήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νείσχυσης του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων. Όπως είπε ο κ. Τσακίρης η χώρα αλλάζει στρατηγική στην ενίσχυση του οικοσυστήματος και στο μέλλον δεν θα έχουμε ένα ταμείο για κάθε είδους επένδυση, όπως συνέβη με το EquiFund που χρηματοδότησε όλα τα επίπεδα νεοφυών επιχειρήσεων. Στο μέλλον θα υπάρξουν πολλαπλά funds καθένα από τα οποία θα «κοιτά» μια συγκεκριμένη κατηγορία νεοφυών επιχειρήσεων, ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης τους.
Ήδη, το πρώτο fund και το πιο γνωστό είναι το Accelerate. Το fund αυτό, ύψους 60 εκατ. ευρώ, ήδη χρηματοδοτεί πρώιμες επιχειρηματικές ιδέες που βρίσκονται σε επίπεδο εκκόλαψης σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια (pre-seed capital).
Το δεύτερο fund, θα είναι αυτό που ανακοίνωσε ο κ. Τσακίρης. Μόλις δημιουργηθεί η συνολική κρατική χρηματοδότηση ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων θα ανέλθει σε 160 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να αναμιχθούν με ιδιωτικά κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 48 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.
Η ανάμιξη ιδιωτικής και κρατικής χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, έτσι όπως έγινε στο Equifund είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όπως ανέφερε, όχι μόνον εξαντλήθηκαν τα διαθέσιμα κεφάλαια του ταμείου, αλλά επιπλέον υπήρξαν και πωλήσεις των ενισχυόμενων επιχειρήσεων με πολύ καλές αποδόσεις για τους συνεισφέροντες τα αρχικά κεφάλαια. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η ΕΑΤΕ, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο επικεφαλής της Upstream Μάρκος Βερέμης, έκανε λόγο για ένα ισχυρό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων που έχει αναπτυχθεί στη χώρα με αξία περίπου 5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη υστερούν στην νεοφυή επιχειρηματικότητα, ειδικά απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα.
Όπως είπε ο κ. Βερέμης, μέσα στις 20 μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη σε κεφαλαιοποίηση στο χώρο της τεχνολογίας, καμία δεν είναι ευρωπαϊκή επιχείρηση. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί ακόμη και πίσω από τρίτες χώρες, όπως είναι η Ινδία, η Βραζιλία, Ν. Αφρική κ.ά. Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι στη διαδικασία χρηματοδότησης του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, θα πρέπει να εμπλακεί και ο τραπεζικός τομέας, που σήμερα απέχει ολοκληρωτικά.