THEPOWERGAME
«Ο κόσμος, απ’ όπου και αν προέρχεται, μας λέει φτιάξτε κράτος. Και αυτό το σκοπό έχουμε. Το χρωστάμε στα παιδιά μας». Με τη τοποθέτηση αυτή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στην πολιτική του υπουργείου του αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
Μιλώντας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη, ο υπουργός κάλεσε τους δημάρχους της χώρας, να δημιουργήσουν στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού των δήμων, κάνοντας τις πόλεις μας πιο έξυπνες και προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο υπουργός αναφέρθηκε σε ένα εργαλείο που ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Στρατηγικής, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Εσωτερικών, και το οποίο στόχο έχει να διαθέσει τα επόμενα 7 χρόνια περίπου 320 εκατ. ευρώ για να γίνουν πιο «έξυπνοι» οι ΟΤΑ της χώρας. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να εξειδικευτεί αργότερα μέσα στην ημέρα, στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), από τους αρμόδιους υφυπουργούς Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρο Λιβάνιο.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, τα ψηφιακά εργαλεία που θα δημιουργηθούν με στόχο την ενίσχυση της εξυπηρέτησης και της ποιότητας ζωής των πολιτών στα γκισέ του δημοσίου και των δήμων, θα είναι της επιλογής των ίδιων των δήμων και όχι σχεδιασμένα από την κεντρική κυβέρνηση. Κάθε δήμος θα φέρει τη δική του λύση η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η τελευταία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα επιχειρήσει μόνον να διευκολύνει την κεντρικά συσσωρευμένη πληροφορία που υπάρχει στις πολεοδομίες, τα υποθηκοφυλάκκεια, τα νοσοκομεία κ.λπ. και η οποία είναι απαραίτητη στους δήμους.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η πολιτεία θα διαθέσει τα επόμενα χρόνια, πάνω από 700 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μετατρέψει τα χαρτιά σε… πληροφορία. Ο χαμένος αυτός κρίκος της πληροφορίας, όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρησης, είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα δεν προσφέρονται στην ώρα τους, οι συντάξεις και άλλες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, η πολιτική της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δεν είναι τα ψηφιακά μηχανήματα και οι τεχνολογίες, αλλά η καθημερινότητα του πολίτη. «Είναι το μέσο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και σημείωσε ότι «αν το μέσο εξαπολυθεί αποτελεσματικά βοηθά τον εργαζόμενο γονιό, τον απόδημο Έλληνα, το άτομο με την αναπηρία, τον φορολογούμενο και βοηθά τη διαφάνεια και εντέλει βοηθά την εμπιστοσύνη στο κράτος και στους θεσμούς». Και σε μια ασυνήθιστα παθιασμένη ομιλία σε ένα κατάμεστο Βελλίδειο Μέγαρο από εκπροσώπους των ΟΤΑ (και όχι μόνον), ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι: γίνεται. «Πρέπει από την φράση που λέμε εδώ και χρόνια ότι “δεν γίνεται” να βγάλουμε τη λέξη “δεν” και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να πετύχουμε», είπε χαρακτηριστικά.