THEPOWERGAME
Την ευκαιρία που παρουσιάζεται στην Ελλάδα να γίνει ο ιδανικός προορισμός για τους εργασιακούς νομάδες της Ευρώπης, τονίζει ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη, στο συνέδριο του ekyklos, με θέμα: «Τουρισμός και Μεταποίηση. Ανταγωνιστικοί ή συμπληρωματικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας;».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε ότι είναι κρίσιμο για τη χώρα να προσελκύσει εύπορους αλλοδαπούς που θα εργάζονται από απόσταση, ώστε να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση και να τροφοδοτήσει την ελληνική μεταποίηση. «Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων πολιτών θέλουν να εργάζονται από απόσταση και να ζήσουν σε διαφορετικό μέρος από εκείνο το οποίο εργάζονται», ανέφερε.
Ο κ. Πελαγίδης σημείωσε ότι είναι κρίσιμο για την Ελλάδα να καθιερώσει συνθήκες όπου εύποροι αλλοδαποί θα κάνουν την Ελλάδα χώρα διαμονής τους, καθώς έτσι θα ενισχυθεί η εγχώρια δαπάνη και η εσωτερική ζήτηση χωρίς δυσμενείς επιδράσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κάτι που με τη σειρά του θα βοηθήσει στη μεγέθυνση των ελληνικών και μικρών επιχειρήσεων.
Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στον τουρισμό και τη μεταποίηση, όσον αφορά το μελλοντικό πρότυπο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι δύο κλάδοι αλληλοϋποστηρίζονται και αλληλοσυνδέονται σε ενδιάμεσα αγαθά ιδίως μέσω των καταλυμάτων και της εστίασης. Ο τουρισμός δε χρησιμοποιεί συγκεκριμένα από τις συνολικές εγχώριες εισροές του περίπου το 22% αγαθά από τη μεταποίηση. Αυτό που επισημαίνεται είναι κυρίως είναι ένα έλλειμμα της μεταποίησης, το οποίο υπολογίζεται περίπου σε πρόσθετες 350.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό.
Τόνισε επίσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της μεταποίησης είναι η τόνωση της εγχώριας δαπάνης, γεγονός που θα βοηθήσει και στην πολυπόθητη μεγέθυνση της κλίμακας των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά και στην ένταξή τους στις διεθνείς αλυσίδες αξίας. Για να επιτευχθεί αυτή η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, χωρίς ιδίως δυσμενείς επιδράσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, είναι κρίσιμη η δυνατότητα της χώρας να καθιερώσει συνθήκες όπου εύποροι αλλοδαποί θα κάνουν την Ελλάδα χώρα ημιδιαμονής τους, και επομένως και δαπάνης τους.
Το 80% των Ευρωπαίων θέλουν να γίνουν εργασιακοί νομάδες
Ο κύριος Πελαγίδης ανέφερε σχετικώς ότι περίπου 80% των Ευρωπαίων θέλουν να ζήσουν σε ένα διαφορετικό μέρος από αυτό που εργάζονται, ενώ περίπου το 1/3 των Γερμανών και των Γάλλων εργαζομένων θα δουλέψουν από απόσταση το 2022. Αυτό είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα όσον αφορά την προσέλκυση τους.
Η Ελλάδα άλλωστε χρειάζεται κόσμο ιδίως στις ολιγοπληθυσμιακές περιφέρειες εκτός Αττικής, αλλά χρειάζεται βεβαίως κι ένα ποιοτικό άλμα στο ανθρώπινο δυναμικό, γεγονός που σημαίνει δραστικές αλλαγές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Αυτό απαιτεί και μια συναίνεση μέσα στο πολιτικό σύστημα. Αλλά και περισσότερη αξιοκρατία μαζί με κάποια απόσταση από κάθε εκδοχή λαϊκισμού ή «ευχάριστης πολιτικής», όπως και περιορισμό του συστήματος «ανταλλαγής εξυπηρετήσεων». Όλα χαρακτηριστικά διαρθρωτικά, βαθιά ριζωμένα στην ελληνική οικονομία. Διαφορετικά οι ταλαντούχοι νέοι θα συνεχίσουν να αποχωρούν για το εξωτερικό.
Τέλος για τον πληθωρισμό τόνισε ότι πρόκειται για πληθωρισμό κόστους ενώ για το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης ανέφερε ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η διάρκεια της ικανοποιητικής μεγέθυνσης στο χρόνο όπως και το περιεχόμενο της, διευκρινίζοντας ότι έχει σημασία η αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας. Δηλαδή η λεγόμενη εντατική μεγέθυνση. Και ότι αυτό μένει να φανεί δεδομένων των δυσκολιών από την εσπευσμένη «πράσινη μετάβαση» και τον πληθωρισμό κόστους.