THEPOWERGAME
Οι περισσότερες από τις τεχνολογίες που μας προστατεύουν κατά την πανδημική κρίση, από τα διαγνωστικά τεστ για την COVID-19 μέχρι τα εμβόλια, αλλά και τα πιθανά μελλοντικά φάρμακα, αποτελούν αντικείμενο βιοτεχνολογικών διαδικασιών και ερευνών.
Η βιοτεχνολογία, αξιοποιώντας γνώσεις από την επιστήμη της Βιολογίας, δεν βρισκόταν ποτέ άλλοτε τόσο υψηλά στην καθημερινή ατζέντα του πλανήτη, με τις startups του χώρου να τοποθετούνται στις πρώτες θέσεις της λίστας των προτιμήσεων των επενδυτών παγκοσμίως.
Αυτή την παράδοση φαίνεται ότι τηρεί και το οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας της Ελλάδας, το οποίο δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στον κλάδο των βιοεπιστημών και της βιοτεχνολογίας. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις 490 startups, που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece, το 14,9% δραστηριοποιείται στον τομέα των Βιοεπιστημών.
Από την ανάλυση των σχετικών στοιχείων προκύπτει ότι τη δεύτερη θέση μεταξύ των 10 κορυφαίων κλάδων, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων founders, καταλαμβάνει ο τουρισμός με 9,81%, το περιβάλλον και η ενέργεια με 8,32%.
Σε επίπεδο απασχόλησης οι Βιοεπιστήμες αποτελούν και πάλι τον βασικό τροφοδότη της αγοράς των startups, καθώς εισφέρουν το 12,8% των θέσεων εργασίας, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στο «top 10» των κλάδων με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην απασχόληση.
Το τομέας των βιοεπιστημών αποδεικνύεται ο αγαπημένος κλάδος των επενδυτών, αφού βρίσκεται στην πρώτη θέση των τομέων, που υποδέχονται τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις.
Με επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη
Στον τομέα των βιοεπιστημών, που αποτελεί και τον πιο κινητικό από όλους τους κλάδους όσον αφορά το εγχώριο οικοσύστημα των startups, οι βασικοί τομείς δραστηριοποίησης είναι το λογισμικό με 13% και η τεχνητή νοημοσύνη επίσης με ποσοστό 13% έκαστος τομέας. Ακολουθούν οι εφαρμογές με 11%, η ανάλυση δεδομένων με 10%, η κατηγορικές «άλλο» απεικονιστική και αναλογικό νέφος κατέχουν η κάθε μία 9%, οι αισθητήρες με 8%, η κατηγορία IoT με 7%, η κατηγορία υλικό/εξαρτήματα με 6%, με 2% τα δίκτυα και οι 3D εκτυπώσεις και με 1% η νανοτεχνολογία.
Υψηλά και η αγροδιατροφή
Εκτός από τις βιοεπιστήμες, ο τομέας της αγροδιατροφής συγκεντρώνει επίσης μια σημαντική μερίδα των ελληνικών startups του Elevate Greece, συγκεντρώνοντας το 7,89% των εταιρειών.
Ακολουθεί ο τομέας της ανάλυσης δεδομένων (6,18%), της διαφήμισης και του μάρκετινγκ (επίσης με 6,18%), οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (4,69%), η λιανική πώληση (4,05%), οι κατασκευές και οι μεταφορές (με 3,84% και 2,99% αντίστοιχα).
Ωριμάζει το οικοσύστημα
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, το οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα, λιγότερο από έναν χρόνο μετά από την ίδρυση του Elevate Greece, δείχνει να αποκτά σταδιακά μια κρίσιμη μάζα και να εξελίσσεται σε μετρήσιμο μέγεθος της εθνικής οικονομίας. Στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων είναι σήμερα εγγεγραμμένες 490 startups, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε περισσότερους από 20 κλάδους, απασχολούν πάνω από 4.550 εργαζόμενους, ενώ το 2020 παρήγαγαν κύκλο εργασιών της τάξης των 41,9 εκατ. ευρώ.
Το οικοσύστημα έχει τάσεις συγκέντρωσης αφού το 67% κατοικοεδρεύει στην περιοχή της Αττικής, ενώ τη δεύτερη θέση της πιο «εύφορης» περιφέρειας της χώρας για τις νεοφυείς εταιρείες κατέχει η Κεντρική Μακεδονία, με ποσοστό 14,5% των νεοσύστατων εταιρειών. Ακολουθεί η περιφέρεια της Κρήτης, η οποία φιλοξενεί το 6,4% των startups της χώρας, που είναι εγγεγραμμένες στο Elevate Greece.