THEPOWERGAME
Το προφίλ της ως κόμβος καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης χτίζει η Θεσσαλονίκη. Σημαντικό βήμα προς αυτό τον στόχο κάνει η πόλη με το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC, του οποίου η υλοποίηση προχωρά αυτή την περίοδο.
Όπως προβλέπει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία αναρτήθηκε χθες, το πρώτο Επιστημονικό Πάρκο της χώρας, θα φιλοξενήσει στα 760 στρέμματα -όπου αναπτύσσεται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη- ερευνητικά εργαστήρια, παραγωγικές μονάδες, χώρους πρασίνου, ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά και θεματικό πάρκο-ενυδρείο.
Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο, έχει εξασφαλίσει το 60% της χρηματοδότησής του (50% από το Ταμείο Ανάκαμψης και 10% από ιδιώτες), αναμένεται να προσελκύσει ελληνικές και διεθνείς επενδύσεις από 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας. Θα αναπτυχθεί στις πρώην εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης και με την ολοκλήρωσή του θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.
Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εντός της Πολεοδομικής Ενότητας, που θα αναπτυχθεί το Τεχνολογικό Πάρκο, ορίζονται τρεις ζώνες. Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου, στην οποία εκτός των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων, περιλαμβάνονται συνεδριακό κέντρο και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης (κτίρια και εγκαταστάσεις έργων υποδομών, χώροι στάθμευσης), καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος, ο οποίος θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.
Ζώνη Τουρισμού Αναψυχής στην οποία περιλαμβάνονται ξενοδοχειακή εγκατάσταση και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο) και Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.
Οι πρώτες startups
Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου τοποθετείται την Άνοιξη του 2024 με την εγκατάσταση των πρώτων startup και των ερευνητικών κέντρων στο Τεχνολογικό Πάρκο. Η α΄ φάση του έργου αφορά στην υλοποίηση των βασικών υποδομών για το σύνολο της έκτασης και το 10% των κτιριακών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνει το Master Plan, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.
Εντός του 2022 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι οριστικές μελέτες και να έχει προχωρήσει η κατασκευή των βασικών έργων υποδομής που απαιτεί ο ν. 3982/2011 περί Επιχειρηματικών Πάρκων. Να σημειωθεί ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που ανάρτησε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση για 30 ημέρες.
Θυμίζουμε ότι εντός του Τεχνολογικού Πάρκου, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, θα φιλοξενηθούν έξι mega-projects, με αντικείμενα, μεταξύ άλλων, τη νανοτεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη, την καθαρή ενέργεια, τις λύσεις έξυπνης κινητικότητας-έξυπνες πόλεις και ένα competence center για την εκπαίδευση των στελεχών.
Πέρα από τα ετήσια έσοδα, που θα αποφέρει στο Δημόσιο και τις ιδιωτικές επενδύσεις που αναμένεται να κινητοποιήσει, το Thess INTEC θα δημιουργήσει χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας ερευνητών και διοικητικών στελεχών.