THEPOWERGAME
Κάτι παραπάνω από δραστήριοι στο Διαδίκτυο έχουν γίνει οι Έλληνες πολίτες εν μέσω πανδημικής κρίσης. Πλέον αφιερώνουν ένα μεγάλο τμήμα του ημερήσιου χρόνου τους σε διαδικτυακές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεοπτικού περιεχομένου online, το online gaming ή το download μουσικής.
Σήμερα, σχεδόν 1 στους 3 Έλληνες (32%) παίζει online ή κατεβάζει βιντεοπαιχνίδια, ποσοστό που βρίσκεται πολύ κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ο οποίος για το 2020 διαμορφώνεται στο 34%. Συνολικά, οι Ευρωπαίοι πολίτες αύξησαν από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης της COVID-19 μέχρι σήμερα την ενασχόλησή τους με το Διαδίκτυο και με δραστηριότητες, όπως το online gaming.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, οι πιο φανατικοί Ευρωπαίοι-παίκτες online παιχνιδιών είναι οι Ολλανδοί, με το 56% των πολιτών της χώρας να απαντά ότι κατεβάζει ή παίζει online βιντεοπαιχνίδια. Η Μάλτα και η Δανία κατατάσσονται στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, (και οι δύο με ποσοστό 47%).
Στον αντίποδα, υπάρχουν Ευρωπαίοι, που εξακολουθούν να γυρίζουν την πλάτη στο online gaming. Για παράδειγμα, στη Βουλγαρία και την Πολωνία το ποσοστό των πολιτών που ασχολούνται με το online gaming μετά βίας φτάνει στο 20%.
Online TV
Υψηλό είναι το ποσοστό των Ελλήνων, που παρακολουθεί πλέον online τηλεοπτικό περιεχόμενο μέσω Διαδικτύου. Ειδικότερα, σχεδόν τα 2/3 των Ελλήνων (67%) παρακολουθoύν τηλεόραση ή βίντεο μέσω Διαδικτύου. Στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται για το 2020 στο 74%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ολλανδία και η Κύπρος κατέγραψαν το περασμένο έτος τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που παρακολουθούσαν τηλεοπτικό περιεχόμενο online ή βίντεο (αμφότερα το 95%). Ο επόμενος πιο φανατικός λαός της Ευρώπης όσον αφορά τις συγκεκριμένες διαδικτυακές δραστηριότητες είναι οι Φιλανδοί και οι κάτοικοι της Μάλτας (το σχετικό ποσοστό φθάνει στο 93%).
Αντίθετα, υπάρχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων οι πολίτες δείχνουν πολύ μικρό ενδιαφέρον για διαδικτυακές δραστηριότητες όπως η online τηλεόραση και το βίντεο και το download μουσικής. Οι δύο χώρες όπου παρατηρούνται τα χαμηλότερα σχετικά ποσοστά για το 2020 είναι η Ρουμανία (37%) και η Βουλγαρία (44%).
Ο δε μέσος όρος των Ευρωπαίων πολιτών που ακούνε μουσική online ανέρχεται σε 61% για το περασμένο έτος.
Κόλλημα με το Ίντερνετ
Συνολικά, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η ενασχόληση των Ευρωπαίων με το Διαδίκτυο βαίνει αυξανόμενη στη διάρκεια της πανδημίας και σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ΕΕ το 2020 το 75% των ατόμων ηλικίας 16 έως 74 ετών που χρησιμοποιούσε το Διαδίκτυο για να διαβάζει διαδικτυακούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, εφημερίδες και ειδησεογραφικά περιοδικά.