THEPOWERGAME
«Βαριές» εκκρεμότητες περιλαμβάνει η ψηφιακή ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το β’ εξάμηνο του 2021. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης επιστρέφουν από τις θερινές διακοπές με μια «καυτή» προτεραιότητα: τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες και την Πράξη για την ψηφιακή αγορά.
Η διπλή θεσμική παρέμβαση έχει στο επίκεντρο τη ρύθμιση των μεγάλων online πλατφορμών, ενώ η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο.
Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 10.000 πλατφόρμες στην ΕΕ, το 90% των οποίων είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι ψηφιακές υπηρεσίες στην ΕΕ είναι επί του παρόντος αντιμέτωπες με 27 διαφορετικά σύνολα εθνικών κανόνων.
Μόνο οι μεγαλύτερες εταιρείες μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος που συνεπάγεται η συμμόρφωση με τους κανόνες αυτούς, με αποτέλεσμα οι μικρότερες επιχειρήσεις να …στριμώχνονται στα σχοινιά. Επί του παρόντος, τα προβλήματα που σχετίζονται με τις πλατφόρμες ως «ρυθμιστές της πρόσβασης» δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τα κράτη μέλη ή την ΕΕ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Tο νέο θεσμικό πλαίσιο εισάγει ένα ενιαίο σύνολο κανόνων για ολόκληρη την ΕΕ, το οποίο θα εξασφαλίσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις διασυνοριακές online υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί αύξηση έως και 2% του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου στην ενιαία αγορά.
Υφιστάμενο καθεστώς
«Σήμερα, οι πλατφόρμες, που ενεργούν ως “ρυθμιστές της πρόσβασης”, ασκούν τις δραστηριότητές τους με τρόπο, που είτε σε μεγάλο βαθμό δεν υπόκειται σε ρυθμίσεις, είτε βασίζεται σε κανόνες που, στην πλειονότητά τους, είναι προγενέστεροι της ψηφιακής οικονομίας» είναι το σκεπτικό της Ένωσης όσον αφορά τις ψηφιακές πλατφόρμες.
Με τη νέα πράξη για τις ψηφιακές αγορές, οι ρυθμιστές της πρόσβασης θα προσδιορίζονται βάσει σαφώς καθορισμένων όρων. Εάν οι εταιρείες οριστούν ως «ρυθμιστές της πρόσβασης», θα πρέπει να συμμορφώνονται με ένα σαφώς καθορισμένο σύνολο απαγορεύσεων και υποχρεώσεων για την αποφυγή ορισμένων αθέμιτων πρακτικών.
Νέες υποχρεώσεις
Στις υποχρεώσεις που θα έχουν εφεξής οι πλατφόρμες περιλαμβάνονται η απαγόρευση των διακρίσεων που ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες. Επίσης, οι ψηφιακές πλατφόρμες θα είναι υποχρεωμένες να ανταλλάσσουν, σύμφωνα με τους κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, δεδομένα που παρέχονται ή παράγονται στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης των επιχειρηματικών χρηστών και των πελατών τους.
Οι πλατφόρμες που λειτουργούν ως «ρυθμιστές της πρόσβασης» θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τις υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούν. Άλλες πλατφόρμες, οι μικρές και πολύ μικρές, δεν θα υπόκεινται σε αυτούς τους κανόνες και θα μπορούν να ανταγωνιστούν ευθέως τους μεγάλους παίκτες της αγοράς.
Επέκταση περιαγωγής
Στην ατζέντα της Ένωσης για το φετινό φθινόπωρο βρίσκεται επίσης η επέκταση των κανόνων περιαγωγής, που δίνουν στους πολίτες τη δυνατότητα να τηλεφωνούν, να στέλνουν μηνύματα και να σερφάρουν στο διαδίκτυο από άλλη χώρα της ΕΕ χωρίς να χρεώνονται, για ακόμη 10 χρόνια από το 2022.
Επίσης, ορισμένες προσωρινές κοινοβουλευτικές επιτροπές αναμένεται να υιοθετήσουν τις συστάσεις τους κατά το δεύτερο μισό του έτους, συμπεριλαμβανομένων της ειδικής Επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή εποχή.