THEPOWERGAME
Το σημαντικό της προβάδισμα στην προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, δηλαδή ανθρώπων που ενδιαφέρονται να μετεγκατασταθούν στη χώρα μας για λόγους επαγγελματικούς, επιχειρεί να διευρύνει η Ελλάδα από τους ανταγωνιστές της.
Στο νομοσχέδιο «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» καθορίζονται οι όροι εγκατάστασης στη χώρα μας των digital nomads.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της πλατφόρμας ακινήτων Nestpick, η Αθήνα, αποτελεί μία από τις μόλις 10 πόλεις που προσφέρει βίζα για ψηφιακούς νομάδες και σε συνδυασμό με το κλίμα και τη θέση της σε ένα από τα πλέον ελκυστικά τουριστικά αξιοθέατα, συγκαταλέγεται στους δημοφιλείς προορισμούς για την απομακρυσμένη εργασία.
Ποιες οι νέες διατάξεις
Με τα άρθρα 10 και 11 του νέου νομοσχεδίου «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» εισάγονται ρυθμίσεις που επιλύουν ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία μεταφοράς στην Ελλάδα των κεφαλαίων που προορίζονται για επένδυση, τη χορήγηση αδειών διαμονής σε επενδυτές που επιθυμούν να αλλάξουν τομέα επένδυσης, τη δυνατότητα επένδυσης σε περισσότερους του ενός τομείς καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων.
- Επανακαθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών για επενδυτική δραστηριότητα (εντολείς εμβασμάτων, ρευστοποίηση επένδυσης για την πραγματοποίηση νέας, πραγματοποίηση επένδυσης σε περισσότερες της μιας από τις προβλεπόμενες διακριτές κατηγορίες επενδύσεων κ.λπ.).
- Θεσπίζεται η χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών (αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες ή μισθωτούς), οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως με τη χρήση Τ.Π.Ε. με εργοδότες ή πελάτες εκτός Ελλάδας (ψηφιακοί νομάδες), για χρονική περίοδο έως δώδεκα (12) μήνες. Προβλέπονται οι λοιπές προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και το ύψος του τέλους εθνικής θεώρησης (75 ευρώ) καθώς και του παραβόλου του συντηρούντος και των μελών της οικογένειάς του (κατά βάση 1.000 ευρώ).
Δείτε αναλυτικά τις διατάξεις που αφορούν την προσέλκυση επενδυτών και τους ψηφιακούς νομάδες εδώ