THEPOWERGAME
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι περισσότερες καθημερινές συνήθειες έχουν ψηφιοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένων των ραντεβού. Σε ορισμένες χώρες, οι εφαρμογές γνωριμιών έγιναν ο πιο δημοφιλής τρόπος για να γνωριστούν οι άνθρωποι μεταξύ τους, ενώ η επικοινωνία των σύγχρονων ζευγαριών είναι σχεδόν αδιανόητη χωρίς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη πλευρά του νομίσματος: με την αγάπη να μεταφέρεται στον ψηφιακό κόσμο, η συλλογή και η δημόσια έκθεση προσωπικών δεδομένων (επίσης γνωστή ως “doxing”) εγείρει μεγάλη ανησυχία.
Η ομάδα της Kaspersky πραγματοποίησε σχετική έρευνα, αποκαλύπτοντας τις κύριες απειλές και φόβους που αντιμετώπισαν οι χρήστες κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής τους γνωριμίας. Ως αποτέλεσμα, οι ειδικοί της εταιρείας διαπίστωσαν ότι ένας στους έξι χρήστες έχει πέσει θύμα doxing κατά τη διάρκεια μιας γνωριμίας του στο διαδίκτυο.
Με τη διάδοση των κοινωνικών δικτύων και των εφαρμογών γνωριμιών, η επικοινωνία έχει γίνει ευκολότερη, ταχύτερη και πολύ πιο βολική. Σύμφωνα με την έρευνα της Kaspersky, ενώ οι μισοί (54%) παραδέχονται ότι οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν κάνει ευκολότερη τη διαδικασία των ραντεβού για τους ίδιους, το 55% ισχυρίζεται ότι φοβάται πως παρακολουθείται από κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο, κάτι που είναι μια από τις συνέπειες του doxing.
Η υπερβολική κοινή χρήση προσωπικών πληροφοριών στις εφαρμογές γνωριμιών και στα κοινωνικά μέσα είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα στο μέλλον. Οι χρήστες αφήνουν ένα τεράστιο ίχνος πληροφοριών ταυτοποίησης στο διαδίκτυο, και αυτά τα δεδομένα μπορούν να ληφθούν και να χρησιμοποιηθούν υπέρ των doxers. Η πρόσβαση των doxers στη διεύθυνση κατοικίας ενός στόχου, στον τόπο εργασίας, στο όνομα, στον αριθμό τηλεφώνου κ.λπ. αυξάνει τους κινδύνους μεταφοράς απειλών από τον διαδικτυακό κόσμο στον φυσικό. Για παράδειγμα, ένας στους έξι (16%) παραδέχεται ότι έχει πέσει θύμα doxing. Επιπλέον, υπάρχουν επίσης ερωτηθέντες (11%) που είχαν πέσει θύματα doxing κατά τη διάρκεια διαδικτυακού ραντεβού αλλά λόγω του ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με τον ορισμό, δεν ήξεραν ότι είχαν πέσει θύμα doxing.
Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις απειλές απορρήτου που αντιμετωπίζουν οι χρήστες κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού ραντεβού. Το 40% των ερωτηθέντων παραδέχονται ότι, ενώ επικοινωνούσαν στο διαδίκτυο, ο σύντροφός τους μοιράστηκε στιγμιότυπα οθόνης της συνομιλίας τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, τους απείλησε με προσωπικές πληροφορίες που βρήκε στο διαδίκτυο, διέρρευσε οικείες φωτογραφίες τους ή τους παρακολούθησε στην πραγματική ζωή, κάτι που είναι επίσης άμεση συνέπεια του doxing. Το πιο διαδεδομένο πρόβλημα είναι η διαδικτυακή παρακολούθηση- το 17% των ερωτηθέντων παραδέχονται ότι έχουν παρακολουθηθεί στα κοινωνικά μέσα από ένα άτομο με το οποίο δεν ταιριάζουν.
Σας έχει συμβεί κάποιο από τα παρακάτω; | |
Ένα άτομο με το οποίο δεν ταιριάζω με παρακολούθησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης | 17% |
Κάποιος με τον οποίο ταίριαζα δημοσίευσε δημόσια στιγμιότυπα οθόνης των συνομιλιών μας | 12% |
Κάποιος με τον οποίο ταίριαξα έψαξε τα προσωπικά μου στοιχεία και απείλησε να τα χρησιμοποιήσει για να με βλάψει | 10% |
Κάποιος που δεν ταίριαξα με παρακολούθησε στην πραγματική ζωή | 9% |
Κάποιος που ταίριαξα δημοσίευσε προσωπικές μου φωτογραφίες στο διαδίκτυο | 8% |
Όχι, κανένα από τα παραπάνω | 60% |
Απειλές που αντιμετωπίζουν οι ερωτηθέντες στις διαδικτυακές τους γνωριμίες
«Πράγματι, τα κοινωνικά μέσα και διάφορες εφαρμογές έχουν κάνει πολύ πιο εύκολη τη διαδικασία γνωριμιών. Μπορεί να βρείτε την αγάπη της ζωής σας στο Διαδίκτυο, αλλά, δυστυχώς, υπάρχουν επίσης bots και απατεώνες που αναζητούν θήραμα σε πλατφόρμες γνωριμιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατά την επικοινωνία με κάποιον διαδικτυακά, είναι ακόμη σημαντικό να θυμόμαστε τους βασικούς κανόνες του ψηφιακού απορρήτου. Για να πραγματοποιείτε διαδικτυακές γνωριμίες με ασφάλεια, προτείνω να μην μοιράζεστε προσωπικά στοιχεία αναγνώρισης, όπως τον αριθμό τηλεφώνου, την τοποθεσία, το σπίτι και τη διεύθυνση εργασίας σας κ.λπ. Η αποφυγή απειλών σε τόσο πρώιμο στάδιο θα σας επιτρέψει να απολαύσετε τα online ραντεβού σας χωρίς φόβους», σχολιάζει η Anna Larkina, ειδικός ασφάλειας στην Kaspersky.
Για να διατηρηθεί η προστασία των προσωπικών σας στοιχείων, η Kaspersky συνιστά επίσης:
- Διαχειριστείτε τα προσωπικά σας online δεδομένα με υπευθυνότητα ακολουθώντας τις συμβουλές της Kaspersky «Definitive Checklist: πώς να προστατεύσετε τα δεδομένα σας στο διαδίκτυο».
- Ελέγχετε πάντα τις ρυθμίσεις αδειών στις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα κοινοποίησης ή αποθήκευσης των δεδομένων σας από τρίτα μέρη χωρίς να το γνωρίζετε.
- Χρησιμοποιείστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Να θυμάστε ότι η χρήση μιας εφαρμογής που δημιουργεί εφάπαξ κωδικούς είναι πιο ασφαλής από τη λήψη του δεύτερου παράγοντα μέσω SMS. Εάν χρειάζεστε επιπλέον ασφάλεια, επενδύστε σε ένα hardware 2FA key.
- Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας, όπως το Kaspersky Password Manager για τη δημιουργία και την προστασία μοναδικών κωδικών πρόσβασης για κάθε λογαριασμό, και αντισταθείτε στον πειρασμό να επαναχρησιμοποιήσετε τον ίδιο ξανά και ξανά.
- Για να μάθετε εάν κάποιος από τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για πρόσβαση στους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας έχει παραβιαστεί, χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο όπως το Kaspersky Security Cloud. Η λειτουργία Account Check επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τους λογαριασμούς τους για πιθανές διαρροές δεδομένων. Εάν εντοπιστεί διαρροή, το Kaspersky Security Cloud παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες δεδομένων που ενδέχεται να είναι προσβάσιμες στο κοινό, έτσι ώστε το άτομο που επηρεάζεται να μπορεί να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.
- Πάντα να λαμβάνετε υπόψη πώς το περιεχόμενο που μοιράζεστε στο διαδίκτυο μπορεί να ερμηνευτεί και να χρησιμοποιηθεί από άλλους.