THEPOWERGAME
Καθώς μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί διερευνούν το ενδεχόμενο επενδύσεων στη χώρα μας, ταυτόχρονα προχωρούν και στην χαρτογράφηση της αγοράς.
Μια τέτοια χαρτογράφηση πραγματοποίησε μια από τις πιο γνωστές διεθνώς εταιρείες, η Telegeography, για λογαριασμό της αμερικανικής πλέον Interxion, της εταιρείας δηλαδή που εξαγόρασε την Lamda Hellix.
Η μελέτη με τίτλο «The Southern European Ιnterconnection Landscape (Το τοπίο διασύνδεσης της Νοτ. Ευρώπης)» που εκπόνησε η αμερικανική Telegeography, παρουσιάζει τα αυτονόητα για τη χώρα μας: ότι είναι πίσω στις τεχνολογικές υποδομές.
Ακόμη και η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, η Σόφια, σύμφωνα με την μελέτη, διαθέτει πολύ σημαντικότερες τεχνολογικές υποδομές από την Αθήνα.
Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Σόφια δεν διαθέτει την πλεονεκτική γεωγραφική θέση της Αθήνας που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η Σόφια διαθέτει τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις data center (Equinix, Neterra, TelePoint), έναντι μόλις μίας η Αθήνα (Lamda Hellix).
Επίσης η Σόφια διαθέτει πέντε τηλεπικοινωνιακούς κόμβους ανταλλαγής κίνησης (γνωστοί ως Internet eXchanges ή ΙΧs) έναντι μόλις δύο η χώρα μας.
Επίσης οι κόμβοι της πόλης της Σόφιας, διαχειρίζονται συνδέσεις με μέγιστη χωρητικότητα 1,17 Τbps και κίνηση 15,5 Tbps σε ετήσια βάση, έναντι συνδέσεων 258 Gbps που διαθέτει ο Greek Internet Exchange ή GR-IX και συνολική ετήσια κίνηση της τάξης των 2,5 Tbps.
Με άλλα λόγια η Σόφια, που δεν έχει την πλεονεκτική θέση του Πειραιά ή και της Κρήτης, διαχειρίζεται έξι φορές μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή κίνηση από την Ελλάδα.
Επίσης στους IXs της Σόφιας συνδέονται 102 τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ή και εταιρείες δεδομένων (π.χ. Google, Facebook κ.λπ.) απ’ όλο τον πλανήτη, ενώ στο GR-IX συνδέονται 52 πάροχοι.
Ενδιαφέρον έχει ακόμη το στοιχείο ότι η Σόφια δημιούργησε τον πρώτο κόμβο ανταλλαγής κίνησης (IX) το 2013 και η χώρα μας το 2009.
Έκτοτε όμως, αναφέρει η Telegeography η αγορά διασύνδεσης της Σόφιας αναπτύχθηκε με πολύ μεγάλους ρυθμούς. Ακόμη και το 2020 σημείωσε τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης τηλεπικοινωνιακής κίνησης κατά 50%, ξεπερνώντας κάθε άλλη μεσογειακή πόλη της Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι η Μεσόγειος Θάλασσα αποκτά ειδικό ενδιαφέρον, καθώς από εδώ διέρχεται η τηλεπικοινωνιακή κίνηση μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Συγκεκριμένα η μελέτη της Telegeography αναφέρει ότι σήμερα από την Μεσόγειο Θάλασσα διέρχονται πάνω από 44 διεθνή υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, εκ των οποίων μόλις ένα «ακουμπά» στη χώρα μας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών καλωδιακών συστημάτων ενώνει πόλεις όπως η Μασσαλία, η Λισαβόνα, η Βαλένθια, το Παλέρμο κ.ά.
Επίσης αναφέρεται ότι επτά νέα αντίστοιχα καλωδιακά συστήματα αναπτύσσονται και θα περάσουν μέσω της Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας, ενώνοντας την Ασία με την Ευρώπη.
Οι τεχνολογικές υποδομές της Αθήνας φυσικά δεν συγκρίνονται με εκείνες της Μαδρίτης ή του Μιλάνου ή ακόμη και της Βαρκελώνης.
Σε αντίθεση με τη χώρα μας, που αναμένει εναγωνίως τους νέους τεχνολογικούς επενδυτές (Microsoft, Amazon, Digital Realty κ.ά.), εκεί οι μεγάλοι παίκτες είναι ήδη εγκατεστημένοι.
Για παράδειγμα, στην Μαδρίτη η Telegeography σημειώνει ότι υπάρχουν έξι μεγάλα data center των εταιρειών Data4, Colt DCS, Equinix, Interxion/Digital Realty, Global Switch, Nabiax (πρώην Telefonica), και χτίζεται ακόμη ένα από την NTT GDC.
Επίσης υπάρχουν υποδομές cloud computing από τις εταιρείες Microsoft, Google, Amazon ενώ τώρα προετοιμάζεται μια νέα αντίστοιχη υποδομή από τη εταιρεία OVH Group.
Οι υποδομές cloud computing είναι σαν αυτή που θέλει να δημιουργήσει η Microsoft στην Ελλάδα.
Στο Μιλάνο έχουν αναπτυχθεί πέντε μεγάλα data center από τις εταιρείες Data4, Equinix, Keppel, Irideos, Supernap ενώ χτίζει ένα νέο data center η Vantage. Επίσης η πόλη διαθέτει υποδομές cloud computing της Amazon, της Google και της Microsoft και τώρα χτίζεται μια νέα υποδομή από την Oracle.
H μελέτη της Telegeography έγινε για λογαριασμό της Interxion, της Ellalink και της DE-CIX.
Η Interxion είναι θυγατρική εταιρεία της Digital Realty και είναι η εταιρεία που πριν λίγους μήνες εξαγόρασε τη Lamda Hellix.
Η Interxion ενδιαφέρεται για τη περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα και για το σκοπό αυτό, στελέχη της εταιρείας συναντήθηκαν πρόσφατα με κυβερνητικά στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, όπου παρουσίασαν τα σχέδια τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία θέλει να επενδύσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση για την ανάπτυξη του data center που διατηρεί στο Κορωπί, ενώ στόχος είναι οι επενδύσεις ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
Η εταιρεία πρόκειται να αναπτύξει υποδομές ανταλλαγής κίνησης (IXs) και cloud computing πέρα από τις παραδοσιακές υπηρεσίες data center όπως είναι η φιλοξενία υπολογιστικών συστημάτων, disaster data center κ.ο.κ.
Η DE-CIX είναι ίσως ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών ανταλλαγής κίνησης διαδικτύου (IXs) στον κόσμο.
Ξεκίνησε από την Φρανκφούρτη το 1995 και μέχρι σήμερα έχει επεκταθεί σε πολλές χώρες του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος σε συνεργασία με την Lamda Hellix.
Τέλος η Ellalink είναι εταιρεία δημιουργίας υποθαλάσσιων οπτικών καλωδιακών συστημάτων που ενώνουν κυρίως την Ευρώπη με την Λατινική Αμερική.