THEPOWERGAME
Το παραδοσιακό ελληνικό επιχειρηματικό «δαιμόνιο» επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι σύμφωνα με έρευνες, είμαστε πρώτοι σε όλη την Ευρώπη στον τομέα της αυτοαπασχόλησης με ποσοστό που αγγίζει το 30%.
Ωστόσο το σαρωτικό πέρασμα της κρίσης και πρόσφατα της πανδημίας κατέστησαν το «όνειρο» της δημιουργίας μίας νέας επιχείρησης, κυρίως για τους ανθρώπους της μέσης ηλικίας, μία δύσκολη εξίσωση.
Η ΔΥΠΑ αναγνωρίζοντας τη σημασία επένδυσης στις δυνατότητες και τα ταλέντα του εγχώριου ανθρώπινου κεφαλαίου και αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, υλοποιεί τα τελευταία χρόνια στοχευμένες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, με ορατά αποτελέσματα.
Από το 2019 μέχρι και σήμερα, μέσα από τα προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας έχουν εγκριθεί πάνω από 21.000 επιχειρηματικά σχέδια εκ των οποίων το 47% αφορούσε πολίτες έως 29 ετών και το 50% από 30 έως 54 ετών.
Σε αυτό το πλαίσιο αυτή την περίοδο και μέχρι τις 21 Ιανουαρίου είναι ανοικτές οι αιτήσεις για το νέο μας πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, για ανέργους 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν τα 2/3 των ανέργων σήμερα.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη δράση του νέου ΕΣΠΑ, μετά το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας που υλοποιήθηκε πριν λίγους μήνες και αφορούσε 25.000 άνεργους νέους έως 29 ετών. Αυτή τη φορά ωστόσο προχωράμε ένα βήμα παραπάνω. Ενώ τα προηγούμενα προγράμματα απευθύνονταν σε νεότερες ηλικιακές ομάδες και με ύψος επιδότησης τα 14.800 ευρώ, τώρα εστιάζουμε στην πλέον παραγωγική ηλικία μεταξύ 30 και περίπου 60 ετών, αυξάνοντας παράλληλα το ποσό της επιδότησης στα 17.000 ευρώ, το οποίο θα καταβάλλεται σε 3 δόσεις, με διάρκεια τους 12 μήνες.
Η επιτυχία αυτών των προγραμμάτων αντανακλάται στις προσωπικές ιστορίες χιλιάδων πολιτών που κατάφεραν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση δημιουργώντας, μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Η Έλενα και ο Γιάννης ξεκίνησαν με την επιχορήγηση της ΔΥΠΑ, την ελληνική travel start up εταιρεία τους, την TicketSeller, μία εταιρεία που σήμερα είναι μέλος στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece, ενώ πριν λίγους μήνες είχα τη χαρά να επισκεφθώ το ζεστό και φιλόξενο cafe που άνοιξαν η Άντζελα και ο Βασίλης στο Περιστέρι.
Η Στέλλα άνοιξε το δικό της φυσικοθεραπευτήριο στο Μαρούσι, δίνοντας μάλιστα θέση εργασίας και σε άλλους δύο πολίτες μέσα από τα προγράμματα προεργασίας της ΔΥΠΑ. Η Θεοδώρα έχει πια το δικό της τουριστικό γραφείο στο Περιστέρι με 3 υπαλλήλους που προσέλαβε και αυτή μέσα από τα προγράμματά μας. Η Βίκυ λειτουργεί από το 2020 φροντιστήριο αγγλικών για παιδιά με δυσλεξία στο Περιστέρι.
Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις νέων ανθρώπων που είδαν τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα, γιατί μας εμπιστεύτηκαν και αξιοποίησαν τα προγράμματα της ΔΥΠΑ για να χτίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Αυτή την εμπιστοσύνη θα συνεχίσουμε να την τιμούμε, με ακόμα πιο εντατική δουλειά και ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους. Θα συνεχίσουμε να επιτελούμε το καθήκον μας και να υπηρετούμε το εθνικό σχέδιο για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και για περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλες και όλους.
Διαβάστε επίσης
Πορτό Χέλι: Η πορεία των 5αστερων projects και τα χρυσά οικόπεδα
Κατασκευαστές κινητών: Νέο τοπίο φέρνει ο κοινός φορτιστής USB Type C
Eurelectric: Ανάγκη μέτρων για τη διαχείριση κλιματικών κινδύνων