THEPOWERGAME
Καθώς φθάσαμε στο τέλος μιας ακόμη μεταβατικής χρονιάς για το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας και της Ευρώπης, η στιγμή προσφέρεται για να εξετάσουμε πού βρίσκεται η χώρα και προς τα πού κινείται. Καθώς είμαστε πλέον στα μισά του δρόμου προς το 2030, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν ισχύουν πλέον οι χαλαροί δημοσιονομικοί κανόνες της εποχής της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Καλούμαστε συνεπώς να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα με ρεαλισμό και προσήλωση στην οικονομικότητα των μέτρων.
Το ενεργειακό κόστος βρίσκεται σταθερά ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Φέτος το ΥΠΕΝ χρειάστηκε να παρέμβει εκ νέου, προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές απέναντι σε «μίνι κρίσεις» που οφείλονταν σε εξωγενείς παράγοντες.
Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες είναι ότι συγκυριακά φαινόμενα δεν πρέπει να επιβαρύνουν τόσο τις τιμές ηλεκτρισμού στην περιοχή μας. Τα δομικά ζητήματα της ευρωπαϊκής αγοράς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Ήδη, έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση με στόχο να βρεθεί λύση εντός του 2025.
Οφείλουμε, όμως, να δούμε τι μπορεί να κάνει η χώρα μας σε βάθος χρόνου για μην επηρεάζεται πλέον στον ίδιο βαθμό από διεθνείς κρίσεις. Η απάντηση είναι ότι πρέπει να στραφούμε στις φθηνότερες πηγές ενέργειας και βαθμιαία να απομακρύνουμε τις πιο ακριβές. Να στηριχτούμε δηλαδή ακόμα περισσότερο στον ήλιο και τον αέρα που αποτελεί εθνικό μας πόρο. Στόχος είναι να περιοριστεί περαιτέρω το μερίδιο του φυσικού αερίου και σε συνδυασμό με την απολιγνιτοποίηση να μειωθεί η τιμή της χονδρικής.
Οι ΑΠΕ, όμως, έχουν τις δικές τους ανάγκες στις οποίες οφείλουμε να εστιάσουμε προσεκτικά με γνώμονα μια σταθερή αγορά δίχως απότομα σκαμπανεβάσματα. Μεγαλύτερη απειλή αυτήν τη στιγμή για τις πράσινες επενδύσεις είναι οι περικοπές, που μέσα στους πρώτους δέκα μήνες του έτους έφτασαν το 3,7%.
Λύση είναι η αποθήκευση ενέργειας, και εντός του 2025 πρόκειται να υλοποιηθούν οι πρώτες standalone μονάδες μπαταριών των πρώτων διαγωνισμών. Σε συνδυασμό με τις σημαντικές επενδύσεις των Διαχειριστών στα δίκτυα ηλεκτρισμού, θα επιτρέψουν την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και τη συγκράτηση των περικοπών σε ανεκτά επίπεδα.
Ταυτόχρονα, οι διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας θεωρούνται κρίσιμης σημασίας και για τις προοπτικές των ΑΠΕ. Έργα όπως ο Great Sea Interconnector, ο GREGY και στο απώτερο μέλλον ο Green Aegean θα δώσουν διέξοδο στην εγχώρια πράσινη παραγωγή όταν ξεπερνά τη ζήτηση και αντίστοιχα θα επιτρέψουν την είσοδο φθηνού ηλεκτρισμού όταν θα τον χρειαζόμαστε.
Κοιτάζοντας κανείς τα όσα συμβαίνουν εκτός συνόρων, εύλογα προβληματίζεται για το μέλλον και τις προκλήσεις που μπορεί να φέρει. Εντούτοις, η συνεπής ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης εξασφαλίζει μια σειρά από κρίσιμες σταθερές και οφέλη:
- Οι Έλληνες πολίτες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν ενεργειακή ασφάλεια, αφού η χώρα διαθέτει επαρκείς υποδομές.
- Η μετάβαση της χώρας μας προς το net zero προχωρά ομαλά και θα αποφέρει ολοένα και περισσότερους καρπούς όσο περνούν τα χρόνια.
- Το ενεργειακό κόστος θα περιοριστεί, καθιστώντας την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, ενώ αντίστοιχα η απεξάρτηση από τις τωρινές υψηλές εισαγωγές επίσης θα συνεισφέρει τα μέγιστα.
- Η Ελλάδα έχει γίνει ήδη ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική της σημασία.
Στο χέρι μας είναι να συνεχίσουμε τη δυναμική των τελευταίων ετών, να διορθώσουμε τις όποιες ατέλειες και να χτίσουμε ένα ενεργειακό σύστημα – πυλώνα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Διαβάστε επίσης
To brand Μπέκαμ πουλάει ακόμα: Μερίσματα 124 εκατ. το 2024
ΡΑΑΕΥ: Οι διαφωνίες για τις περικοπές στο ενεργειακό τραπέζι