THEPOWERGAME
Για την κυβέρνηση η κοινωνική πολιτική δεν έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί στρατηγική επιλογή. Με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μέρος από τα επιπλέον έσοδα επιστρέφουν στην κοινωνία, είτε με περαιτέρω μειώσεις φόρων, είτε με επιπλέον στήριξη. Αυτό αποδεικνύεται, καθώς το 2024 από τα 3,7 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων, επιστράφηκαν στους πολίτες 3 δισ. ευρώ. Αυτό δεν είναι επιτυχία μόνο της κυβέρνησης. Αντιθέτως, είναι επίτευγμα όλης της κοινωνίας.
Η κοινωνία περιμένει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαχείριση της οικονομίας με σύνεση και αξιοπιστία. Διότι, η ενσυναίσθηση για τις ανάγκες των συμπολιτών μας σημαίνει πιο ρεαλιστικές, στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές.
Στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας απαντούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς και η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα επαρκούς και οικονομικής προσιτής στέγης, κινούμενη στο ρεύμα της πλειονότητας των ευρωπαϊκών χωρών. Μετά από μια δεκαετία αδράνειας, είναι σημαντικό ότι καταφέραμε οι πόροι που διατίθενται για τα διάφορα προγράμματα στεγαστικής αρωγής να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ.
Για το 2025, η στέγαση έχει αναχθεί σε πρωταρχικό στόχο του υπουργείου μας. Στην προμετωπίδα των προγραμμάτων το «Σπίτι μου ΙΙ», με διπλάσιο προϋπολογισμό από το «Σπίτι μου Ι» στα 2 δισ. που θα προσφέρει 20.000 φτηνά επιδοτούμενα δάνεια σε νέα ζευγάρια και οικογένειες. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αποκτήσουν ένα σπίτι αξίας μέχρι 250.000 ευρώ και το δάνειο από την τράπεζα να φτάνει μέχρι το ποσό των 190.000 ευρώ.
Παράλληλα, αυξήσαμε το ηλικιακό όριο από τα 39 έτη του «Σπίτι μου Ι» στα 50 έτη, προκειμένου να καλύψουμε τη γενιά που δεν είχε λόγω της κρίσης ευκαιρία για την απόκτηση σπιτιού. Ένα πρόγραμμα που θα μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε δυναμικά το 2025, αφού το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους.
Επίσης, δρομολογούνται το σύνολο των έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ. Από το 2% της υλοποίησής τους στα μέσα του 2023, βρισκόμαστε πλέον στο 40% έχοντας προχωρήσει στις πρόδρομες ενέργειες που απαιτούνταν. Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε πετύχει τον στόχο απορρόφησης των 128 εκατ. ευρώ.
Με αυτές τις πολιτικές κατορθώσαμε τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας σε όλη την ΕΕ. Μέσα σε 5 χρόνια, σε μια χώρα 10,5 εκατ. πολιτών, μισό εκατομμύριο Έλληνες και Ελληνίδες βρήκαν δουλειά και έτσι αντιμετώπισαν –σ’ έναν σημαντικό βαθμό- τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Πάνω από 30.000 που σήμερα είναι άνεργοι, υπολογίζεται να βρουν δουλειά μέσα στο 2025, ενώ, ο κατώτατος μισθός έχει ήδη αυξηθεί από τα 650 ευρώ το 2019 στα 830 ευρώ το 2024 και αντίστοιχα αυξάνεται ο μέσος μισθός, από τα 1.046 ευρώ το 2019, διαμορφώνεται στα 1.445 ευρώ σήμερα με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ. Θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και για μέσο μισθό 1.500 ευρώ το 2027.
Το 2025 θα χτίσουμε πάνω σε γερά θεμέλια ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα σέβεται τις πραγματικές ανάγκες όλων των πολιτών, θα τους στηρίζει στην πράξη και δεν θα λειτουργεί ως σανίδα σωτηρίας, αλλά ως μοχλός εθνικής ευημερίας.
Διαβάστε επίσης
Επενδύσεις άνω του 1 δισ. στην αγορά logistics
ΕΝΦΙΑ 2025: Πρεμιέρα τον Φεβρουάριο με 7 εκπτώσεις & απαλλαγές
Πώς η κλιματική κρίση απειλεί τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου