THEPOWERGAME
Η ελληνική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται και κατά τη διάρκεια του 2024, με ρυθμό αρκετά υψηλότερο από αυτόν της ζώνης του ευρώ. Η αγορά εργασίας διατήρησε τη δυναμική της, τα δημοσιονομικά μεγέθη βελτιώθηκαν και ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περαιτέρω.
Τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία αναμένεται ότι θα συνεχίσει να καταγράφει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ, συμβάλλοντας στη διαδικασία σύγκλισης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας με το μέσο επίπεδο της ΕΕ.
Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοούμε και τις οικονομικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (6,2% του ΑΕΠ το 2023), παρά την πολύ σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.
Επιπλέον, η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη με διαρθρωτικές αδυναμίες, όπως η έλλειψη ανταγωνισμού σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, το υψηλό δημόσιο χρέος, το μεγάλο επενδυτικό κενό, η χαμηλή αποταμίευση, η χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα και η γήρανση του πληθυσμού.
Επιπρόσθετα, συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι και προκλήσεις για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, που σχετίζονται με τον χαμηλό ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τον εμπορικό προστατευτισμό, την κλιματική κρίση και την ψηφιακή μετάβαση.
Ο ρόλος των επενδύσεων είναι καθοριστικός για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας. Συνεπώς, άμεση προτεραιότητα αποτελεί η έγκαιρη αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων και ειδικά αυτών που σχετίζονται με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ενίσχυση των επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο, «πράσινη» ενέργεια και ψηφιακές τεχνολογίες, διευκολύνοντας την «πράσινη» και την ψηφιακή μετάβαση.
Θα πρέπει επίσης να υλοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, και να εξαλειφθούν οι εναπομείνασες περιοριστικές πρακτικές, που εμποδίζουν την ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών.
Επιπλέον, είναι απαραίτητος ένας υγιής τραπεζικός τομέας, που είναι σε θέση να παρέχει χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία. Το 2024 βελτιώθηκαν περαιτέρω τα θεμελιώδη μεγέθη του τραπεζικού τομέα. Ορόσημα αποτελούν η μείωση του λόγου μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων στο χαμηλότερο επίπεδο από την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, η διανομή μερίσματος από τις σημαντικές τράπεζες για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαπενταετία, καθώς και η συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα, με την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης του βάσης, την περαιτέρω μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να συγκλίνει προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και με τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Η υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων μπορεί να βελτιώσει τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα και ταυτόχρονα να συμβάλει στην ενίσχυση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης και στη μετάβαση της οικονομίας σε ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό παραγωγικό πρότυπο, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια.
Διαβάστε επίσης
Ανάρπαστο στην Ελλάδα το Starlink του Έλον Μασκ
Σούπερ Μάρκετ: Ο Μαραθώνιος του 2025 και το καρέ των προκλήσεων
WEF: Πώς θα επιτευχθεί ο εξηλεκτρισμός της βιομηχανίας στην Ευρώπη