THEPOWERGAME
Στην ελληνική οικονομία σταδιακά έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για την σταθεροποίησή της σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Αυτό αποτυπώνεται τόσο στις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2025 όσο και στο πλέγμα των φορο-ελαφρύνσεων που περιλαμβάνονται στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς και στην προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων. Δυστυχώς, αυτές οι θετικές εξελίξεις δεν αναιρούν τη σημαντική υστέρηση που εξακολουθεί να παρουσιάζει η χώρα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σημαντικούς οικονομικούς δείκτες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η χαμηλή αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων, το έλλειμμα ψηφιακής ωριμότητας – παρά την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού – σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και το σταθερά υψηλό εμπορικό ισοζύγιο που παραμένει στο 14% του ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή, η όξυνση του δημογραφικού προβλήματος σε ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη χώρα μας και η συνεχόμενη, παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια υποσκάπτουν τις αναπτυξιακές προσπάθειες, διατηρώντας ένα ενοχλητικά επίμονο κλίμα αβεβαιότητας στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων. Εφόσον πάντως το επιτρέψουν οι διεθνείς συνθήκες, το 2025 μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει μίας ταχύτερη και πιο ουσιαστική πορεία σύγκλισης της οικονομίας μας με αυτές τους στενού πυρήνα της Ευρώπης, έτσι ώστε το μέρισμα της ανάπτυξης να στηρίξει ολόπλευρα την πραγματική οικονομία και κυρίως την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία έχει μπροστά της ουκ ολίγες προκλήσεις.
Ειδικά στον κλάδο του εμπορίου, τα υψηλά λειτουργικά, ενεργειακά και μη μισθολογικά κόστη αποτελούν για τη συντριπτική πλειονότητα των ΜμΕ τροχοπέδη στην προσπάθειά τους να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα της δίδυμης μετάβασης, ψηφιακής και πράσινης, ούσες οι περισσότερες εκτός των κριτηρίων τραπεζικής χρηματοδότησης. Συνεπώς, θα χρειαστούν ακόμη περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης βαρών – φόρων και εισφορών – και παράλληλα μία περαιτέρω ώθηση στα μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας στα είδη διατροφής, για να ενισχυθεί η εγχώρια κατανάλωση στο σύνολό της. Επιπλέον απαιτείται ένα διευρυμένο και επικαιροποιημένο πρόγραμμα αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων ιδιοκτητών και εργαζομένων στο εμπόριο, ώστε και οι μικρές και οι πιο ευάλωτες εμπορικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν τεχνογνωσία και πρόσβαση στα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία.
Στη «μεγάλη εικόνα» της οικονομίας, και με αφετηρία το 2025, ο κλάδος του εμπορίου είναι σε θέση να συμβάλλει καθοριστικά στο νέο παραγωγικό μοντέλο που ορθώς επιδιώκει τους τελευταίους μήνες να «χτίσει» η κυβέρνηση, με αφετηρία τη βιομηχανία. Μέσα από στρατηγικές συνέργειες με τους άλλους μεγάλους κλάδους, όπως τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τον πρωτογενή τομέα, το ελληνικό εμπόριο, όντας ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, μπορεί να παίξει ρόλο καταλύτη στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας όλα τα επόμενα χρόνια. Η ΕΣΕΕ και η νέα της Διοίκηση θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, όπως πάντα με τεκμηριωμένες προτάσεις προς τα συναρμόδια υπουργεία.
Διαβάστε επίσης
Τα τρία καμπανάκια για την παγκόσμια οικονομία το 2025
Love Actually: Η κλασική ταινία των Χριστουγέννων με τα μάτια των πρωταγωνιστών
Οι ενεργειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας και ο αγωγός με το Κατάρ