THEPOWERGAME
Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική βιομηχανία έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές κρίσεις που απορρέουν από τις διεθνείς εξελίξεις και δυσχεραίνουν το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις μας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν το κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία, αλλά και την κοινωνία. Παρόλα αυτά, η ελληνική βιομηχανία έχει αντέξει και εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης. Η νέα χρονιά προβλέπεται να είναι γεμάτη προκλήσεις, αλλά και πολλές ευκαιρίες.
Η βιομηχανία μας έχει αναπτυχθεί σε έναν ισχυρό και σταθερό πυλώνα της εθνικής οικονομίας, καθώς δημιουργεί το 9% του ΑΕΠ και συμβάλλει παράλληλα στο 72% της αξίας των εξαγωγών αγαθών. Βέβαια, εκτός από τη σημαντική συνεισφορά της στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, αποτελεί και καθοριστικό παράγοντα κοινωνικής συνοχής, αφού προσφέρει σχεδόν 1 στις 4 θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Για να εξακολουθήσουν όμως οι βιομηχανικές επιχειρήσεις να παράγουν πλούτο και πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τόπο μας χρειάζονται επιπλέον στήριξη, προκειμένου να ανταποκριθούν απέναντι σε 4 μεγάλες προκλήσεις:
Πρώτα απ’ όλα, στις υψηλές και ασταθείς τιμές ενέργειας. Η πράσινη μετάβαση χρειάζεται να επιτευχθεί με ομαλό τρόπο μέσα από την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροδότησης και την ενίσχυση των ΑΠΕ. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτούνται καλά μελετημένες και στοχευμένες κινήσεις. Μόνο έτσι, η ελληνική βιομηχανία θα εξασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της, αλλά και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Επιπλέον, ως ΣΒΕ διεκδικούμε τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης της βιομηχανίας, για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.
Το επόμενο διαρθρωτικό πρόβλημα, αφορά στις τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχουν στην αγορά εργασίας. Είναι αναγκαίο να επιτευχθεί κοινωνική αποδοχή των τεχνικών επαγγελμάτων και να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που προορίζεται για την ελληνική βιομηχανία. Χρειάζεται, επίσης, επαναπροσδιορισμός του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Το τρίτο μεγάλο ζήτημα είναι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών μας. Παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα, η υφιστάμενη κατάσταση δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Για να ισχυροποιηθεί περαιτέρω η ελληνική βιομηχανία και να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστική χρειάζονται σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές. Ειδικότερα στην περιφέρεια η ανάγκη αυτή είναι επιτακτική.
Τέλος, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι μέσα σε ένα τόσο σύνθετο και αλληλένδετο παγκόσμιο περιβάλλον. Διότι πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα, που όλες οι επιχειρήσεις καλούνται να χειριστούν, ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν τη βιωσιμότητά τους.
Η έμπρακτη στήριξη της βιομηχανίας – και ιδίως της μεταποιητικής δραστηριότητας που κρατά ζωντανή την ελληνική περιφέρεια – πρέπει να αποτελέσει στρατηγική επιλογή για την πατρίδα μας το 2025. Αν οι ελληνικές επιχειρήσεις στηριχθούν κατάλληλα, είναι δεδομένο πως θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως πυλώνας σταθερής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Διαβάστε επίσης
Φορολογία: Οι 17 ανατροπές που φέρνει το 2025
BEREC: “Δεμένη” με τον χαλκό η Ελλάδα στις τηλεπικοινωνίες
Μυστικά εξοικονόμησης χρημάτων και ενέργειας μέσα στον χειμώνα