THEPOWERGAME
Η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη που έχει κατακτήσει η Ελλάδα μέσα σ’ ένα περιβάλλον αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων δεν είναι ούτε αυτονόητα, ούτε δεδομένα, ούτε κατακτώνται αυτόματα. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα μεταναστευτικά ρεύματα που ζητούν την προσοχή μας, αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί σε πολλές χώρες της Δύσης, συνθέτουν ένα σκηνικό που κάθε σοβαρή κυβέρνηση πρέπει να παρακολουθεί με προσοχή.
Αυτό έχουν επιχειρήσει να κάνουν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας δείχνουν ότι, παρά τις κρίσεις, έχουμε ανεβάσει την οικονομία ψηλότερα: Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση επενδύσεων στην ΕΕ την τελευταία πενταετία. Οι εξαγωγές μας υπερδιπλασιάστηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2023 σε σχέση με το 2008. Παράλληλα, έχουμε πολλαπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου ρυθμούς ανάπτυξης και, σε μία χώρα 10,5 εκατ. ανθρώπων, έχουν δημιουργηθεί 500.000 θέσεις εργασίας.
Στόχος της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής είναι η ανοδική αυτή πορεία να συνεχιστεί το 2025 και αυτό να γίνει σε σταθερές βάσεις, παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες. Για αυτόν τον λόγο η οικονομική μας πολιτική βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
Πρώτον, δημοσιονομική σύνεση διότι σε ταραγμένους καιρούς δεν μπορούμε να παίζουμε με την οικονομία. Η Ελλάδα θα έχει φέτος το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το συνολικό έλλειμμα θα αγγίξει το μηδέν. Παράλληλα, έχουμε υπεραπόδοση των εσόδων κατά 3,7 δισ. εξαιτίας των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και της ανάπτυξης της οικονομίας.
Δεύτερον, φιλο-επενδυτικές πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη διότι μόνο έτσι μπορούμε να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει ακόμα από την Ευρώπη. Στην τριετία 2023-2025 η Ελλάδα θα έχει σωρευτική ανάπτυξη 6,9% και η ευρωζώνη 2,5%. Και συνεχίζουμε με νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες: τις 12 νέες μειώσεις φόρων, τις παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα και την κεφαλαιαγορά, το νέο πλαίσιο κινήτρων για τις συγχωνεύσεις, την έρευνα και την καινοτομία των επιχειρήσεων, το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο και η αξιοποίηση στο μέγιστο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τρίτον, δράσεις κοινωνικής συνοχής και κάλυψη εθνικών και κοινωνικών προτεραιοτήτων. Πράγματι το διεθνές πρόβλημα του πληθωρισμού είναι υπαρκτό. Είναι παράλληλα σημαντικό ότι μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο μέσος μισθός από 1.046 ευρώ το 2019, έφτασε τα 1.251 το 2024 και εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 1.305 ευρώ το 2025 και ο κατώτατος από 650 ευρώ το 2019 είναι σήμερα στα 850 ευρώ. Παράλληλα, τα μεγαλύτερα δημόσια έσοδα λόγω της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής μας δίνουν τη δυνατότητα να αυξήσουμε περαιτέρω τα κονδύλια για την Υγεία και την Άμυνα (σωρευτική αύξηση για την Υγεία 74% και για την Άμυνα 73,4% το 2025 σε σχέση με το 2019).
Όπως και να το μετρήσει κανείς, η Ελλάδα μπορεί να μην έχει γίνει παράδεισος, αλλά έχουμε σημαντική βελτίωση η οποία δεν έγινε αυτόματα. Μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνών αναταράξεων, η κυβέρνηση θα συνεχίσει στον δρόμο της σοβαρότητας και του αποτελέσματος, κρατώντας τα αυτιά της κλειστά στις σειρήνες του λαϊκισμού. Αποτελεί πατριωτικό μας καθήκον η προσπάθεια να συνεχιστεί!
Διαβάστε επίσης
Γερμανία: Πολιτική θύελλα με την τοποθέτηση Μασκ υπέρ της AfD
BEREC: “Δεμένη” με τον χαλκό η Ελλάδα στις τηλεπικοινωνίες
Το “σαμποτάζ” στη Βαλτική, η Ρωσία και το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού