THEPOWERGAME
Τα τελευταία 15 χρόνια, η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί, με τα μέσα εισοδήματα να μειώνονται κατά το ένα τρίτο και την πραγματική ανεργία να έχει εκτοξευθεί. Παράλληλα, ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά περισσότερο από μισό εκατομμύριο άτομα, δημιουργώντας συνθήκες που θυμίζουν την περίοδο μετά από μεγάλη σύγκρουση.
Άλλες χώρες που κάποτε ήταν συγκρίσιμες οικονομικά με την Ελλάδα, όπως η Ρουμανία, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Παρόλο που η Ελλάδα παρουσιάζει πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη, η πλήρης αποκατάσταση των εισοδημάτων απαιτεί την κάλυψη του επενδυτικού κενού. Στοιχεία που συνήθως προσελκύουν επενδυτές, όπως το χαμηλό κόστος εργασίας, η ευνοϊκή φορολογία και η ανεπτυγμένη ερευνητική υποδομή, δεν επαρκούν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έκθεση της Moody’s, το δυσμενές δημογραφικό προφίλ της Ελλάδας—με γήρανση και συρρίκνωση του πληθυσμού και ερήμωση των αγροτικών περιοχών—αποτελεί τον κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα για επενδύσεις. Οι πληθυσμιακές προβλέψεις δείχνουν ότι μέχρι το 2050 η Ελλάδα θα έχει μόνο περίπου 8,5 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων 2.5 εκατομμύρια θα είναι άνω των 65 ετών. Η μείωση αυτή, που συνεχίζεται για 15 χρόνια, περιλαμβάνει μέση ετήσια απώλεια 43.000 ατόμων, με περιοχές στη Μακεδονία και τη Θράκη, να σημειώνουν πληθυσμιακές μειώσεις έως 16%.
Για την αναζωογόνηση των κατά βάση αγορτικών αυτών περιοχών, η στήλη προτείνει μια πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης, με στόχο να γίνουν κέντρα γεωργίας και κτηνοτροφίας, εξυπηρετώντας την εσωτερική αγορά και μειώνοντας το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για αγροτικές επιχειρήσεις, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και των εσόδων του κράτους. Επιπλέον, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με ειδίκευση στη γεωργία και την τεχνολογία τροφίμων θα μπορούσε να προσελκύσει διεθνείς φοιτητές και να ενισχύσει την τοπική οικονομία. Για την αντιμετώπιση της δημογραφικής πτώσης, προτείνονται επιδοτήσεις ενοικίου και γεννήσεων, ειδικά για τη γέννηση κοριτσιών. Προτείνεται, επίσης, η πρόσκληση ελληνορθόδοξων πληθυσμών από τη Συρία και το Λίβανο για να καλύψουν τα κενά εργασίας, αντί για πληθυσμούς με σύνδεση με τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Μέχρι το 2032, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ανάγκη άντλησης σημαντικά αυξημένων κεφαλαίων από τις αγορές, εντείνοντας τις δημοσιονομικές πιέσεις. Για να προετοιμαστεί, η στήλη υποστηρίζει την ανάγκη στροφής προς μια εθνική, παραγωγική πολιτική, με επίκεντρο την ανάπτυξη στη Μακεδονία και τη Θράκη, ως τη μόνη βιώσιμη στρατηγική για το μέλλον.
Διαβάστε επίσης
Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος): Αύξηση δανείων ένεκα επενδυτικού πλάνου
Οι πλούσιοι συλλέκτες ξοδεύουν όλο και λιγότερα στην τέχνη
Πυρηνική ενέργεια made in Greece: Συστάθηκε η CRETAN SMR