THEPOWERGAME
Με αφορμή τη μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) για τις αρνητικές επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αναρωτιέται κανείς αν αυτός ο “πόλεμος των αριθμών” αφορά μόνο τον τουριστικό κλάδο ή αν η έλλειψη δεδομένων επηρεάζει όλους μας.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι ξενοδόχοι έδωσαν (αρκετά) χρήματα στην Grant Thornton για να τους ετοιμάσει μία μελέτη που να καταδεικνύει τι άλλο; το υπέρτατο κακό, τη βραχυχρόνια μίσθωση, που σταθερά παίζει το ρόλο του Νταρθ Βέιντερ στην κοινωνία και στον τουρισμό.
Δεν αξίζει να μπούμε στη συζήτηση για να αξιολογήσουμε την εγκυρότητα τέτοιων ανεξάρτητων εταιρειών που κατά παραγγελία σου φτιάχνουν ό,τι πληρώσεις. Ούτε να αξιολογήσουμε την ευαισθησία των ξενοδόχων για τα κοινωνικά θέματα και τη στέγαση των πολιτών.
Αξίζει ωστόσο να σταθούμε στην παραπληροφόρηση που επιδιώκει το ΞΕΕ μέσω τέτοιων μελετών, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής εικόνας.
Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιείς νούμερα που αντλείς από διάφορες τρίτες πλατφόρμες (airdna,κ.α ), τα οποία και δεν παρέχουν ουσιαστικά καμία χρήσιμη πληροφορία καθώς δεν διαχωρίζει τα ακίνητα που έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) από αυτά που έχουν ΜΗΤΕ ή κατηγοριοποίηση με Κλειδιά, ούτε αξιολογεί πόσα ακίνητα έχουν καταχωρηθεί σε πλατφόρμες χωρίς στην ουσία να είναι ενεργά.
Το ξαναλέμε κι εδώ για να γίνει σαφές: η βραχυχρόνια μίσθωση έχει μόνο ΑΜΑ και τον πραγματικό αριθμό των ενεργών ακινήτων τον γνωρίζει μόνο η ΑΑΔΕ, η οποία μόνο προσεγγιστικά έχει δώσει τον αριθμό. Διαβάζουμε με έκπληξη το παρακάτω: “Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με στοιχεία που παρασχέθηκαν στην «Καθημερινή» από την ΑΑΔΕ (με ημερομηνία 2 Ιουλίου 2024), σε πανελλαδικό επίπεδο εμφανίζονται 41.465 ΑΜΑ φυσικών προσώπων και 15.569 ΑΜΑ νομικών προσώπων.”
Τι άθροισμα ακινήτων μας δίνει αυτό; 57.034! Πόσα ακίνητα έδειξε η μελέτη της Grant Thornton; 193.100. Μία διαφορά των επιπλέον 136.000 ακινήτων σε σχέση με τα δεδομένα της ΑΑΔΕ δεν τη λες και μικρή!
Προσωπικά αμφισβητώ και τους δύο αριθμούς (εικάζω ότι ο πραγματικός αριθμός θα είναι κοντά στις 90.000 πανελλαδικά) αλλά ακριβώς εκεί είναι το θέμα. Δεν θα έπρεπε να εικάζω, αλλά να είμαι σίγουρος.
Η δυστοκία της ΑΑΔΕ όμως να παρέχει τα ακριβή στοιχεία μάς οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα καθώς κανείς δεν κινείται με γνώμονα τα πραγματικά δεδομένα.
Το ίδιο κάνει και με κλειστά ακίνητα, που όλοι πιθανολογούν ότι είναι μεταξύ 200.000 και 700.000, αλλά αυτό είναι μία άλλη πονεμένη ιστορία. Όταν μία κυβέρνηση θέλει να δώσει ουσιαστικές λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα, μία διαφορά των 500.000 ακινήτων στα δεδομένα, είναι τεράστια. Και όλοι ξέρουμε ότι χωρίς δεδομένα, δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε και να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές λύσεις.
Οπότε, ας έχουμε πρώτα τα σωστά δεδομένα και μετά ας αξιολογηθεί η εγκυρότητα και τα αποτελέσματα των μελετών που γίνονται κατά παραγγελία. Και στη συνέχεια ας δούμε τι θέλουν να επιτύχουν οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι που έχουν αγοράσει την πλειοψηφία των ελληνικών ξενοδοχείων κι αν τα συμφέροντα τους ευθυγραμμίζονται με την κοινωνία. Αλλά αυτό από μόνο του είναι ένα άλλο -και μεγάλο- άρθρο.
Διαβάστε επίσης
Τράπεζες: Έρχονται νέες μειώσεις σε προμήθειες με αιχμή το online banking
Airbnb: Τι προτείνουν οι ξενοδόχοι, τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
Πραγματικότητα το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο στις Συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης