THEPOWERGAME
Το 2023 ξεκίνησε για την ελληνική οικονομία πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις και ήδη, παρά τα σύννεφα που συσσωρεύονται στον διεθνή οικονομικό ορίζοντα, ο ένας μετά τον άλλο διεθνείς οργανισμοί, ερευνητικά ινστιτούτα και τραπεζικά ιδρύματα αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους επί τα βελτίω.
Υπάρχουν μάλιστα τέσσερις πολύ ενθαρρυντικές εξελίξεις που προοιωνίζονται μια πολύ καλή – και σε κάθε περίπτωση, καλύτερη του αναμενομένου – χρονιά:
- Οι τιμές της ενέργειας υποχωρούν γρηγορότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι είχε εκτιμηθεί οδηγώντας και σε γρηγορότερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος (εναρμονισμένος δείκτης) τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 5,4%, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, που αποτελεί τη χαμηλότερη επίδοση από τον Δεκέμβριο του 2021.
- Ο τουρισμός πηγαίνει πολύ καλύτερα με αιχμή την Αθήνα, όπως αποδείχτηκε κατά το πρώτο δίμηνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τουριστικές εισπράξεις ήταν αυξημένες τον Ιανουάριο του 2023 κατά 71% σε ετήσια βάση κι ενώ στο σύνολο του 2022 ήταν αυξημένες κατά 67,9% επίσης σε ετήσια βάση. Επιπρόσθετα, οι προκρατήσεις είναι αυξημένες κατά 20% συγκριτικά με το 2022.
- Οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 30,2% κι ενώ είχαν αυξηθεί κατά 36,7% το 2022 (σε ετήσια βάση) υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τα 54,68 δις ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Παράλληλα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Ιανουάριο 2023 μειώθηκε σημαντικά κατά 21,9%.
- Παρά την περιοριστική νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες, το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αυξάνεται. Απολύτως ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του μεγαλύτερου ξένου επενδυτή στη χώρα, του προέδρου και CEO της Fairfax Financial Holdings, κ. Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος χαρακτηρίζει τη χώρα μας «εξαιρετικό επενδυτικό προορισμό» και προαναγγέλλει νέες επενδύσεις θέτοντας, όμως, δύο βασικές προϋποθέσεις: την πολιτική σταθερότητα και τη συνέχιση των φιλικών προς την επιχειρηματικότητα μεταρρυθμίσεων.
Πλέον το μόνο που μπορεί να ανακόψει την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων είναι η πολιτική αστάθεια και μάλιστα με απροσδιόριστη ημερομηνία λήξεως. Εάν μάλιστα υπάρξει το δυστύχημα της λεγόμενης «προοδευτικής διακυβερνήσεως», έστω και για έξι μήνες όπως λένε, η ζημιά που θα υποστεί η ελληνική οικονομία θα είναι ανυπέρβλητη.
Η επιλογή του ελληνικού λαού στις εκλογές έχει, συνεπώς, ξεκάθαρο οικονομικό-αναπτυξιακό αποτύπωμα. Εάν -όπως προσωπικά πιστεύω και αγωνίζομαι- επιλέξει ξανά τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το πολύ εντός τριμήνου η χώρα θα έχει την επενδυτική βαθμίδα.
Αυτό σημαίνει ότι επενδυτικοί οίκοι και funds, που εκ του καταστατικού τους δεν μπορούν να επενδύσουν σε χώρες χωρίς επενδυτική βαθμίδα, θα σπεύσουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα αξιοποιώντας το θετικό μομέντουμ και τις σημαντικές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
Αυτό πρακτικά συνεπάγεται την εισροή νέων και μάλιστα σημαντικού ύψους κεφαλαίων για επενδύσεις, που με τη σειρά τους συμβάλλουν στη δημιουργία καινούργιων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και σε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί νέο δημοσιονομικό χώρο ώστε να χρηματοδοτηθεί νέος γύρος μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών καθώς και νέα στήριξης του ελληνικού λαού με αιχμή τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.
Ανάλογα λοιπόν με την απόφαση που θα λάβει ο ελληνικός λαός, θα είναι και το μέλλον που θα ζήσει.