THEPOWERGAME
Ένας παλιός πολιτικός έλεγε πως είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να σε θυμούνται με το μικρό σου όνομα. Παραφράζοντας την εν λόγω ατάκα, θα έλεγα πως είναι σημαντικό να υπάρχει ένας νόμος που να τον θυμούνται ύστερα από χρόνια οι πολίτες με το όνομα του πολιτικού που τον υπέγραψε. Αναφέρομαι στον νόμο Κατσέλη, που ψηφίστηκε με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου το 2010. Όταν υπό τις πιο σκληρές και πιεστικές συνθήκες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να προστατέψει την πρώτη κατοικία. Με αποτέλεσμα τώρα, που είναι επίκαιρη η σχετική συζήτηση, μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου, οι περισσότεροι να αναφέρονται σε αυτόν τον νομό, νόμο που, ειρήσθω εν παρόδω, δεν είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, ψήφισε τέσσερις νόμους, δύο το 2015, έναν το 2017 και έναν το 2019, που οδήγησαν στην αντίθετη κατεύθυνση, όπως έχουν καταγγείλει πρώην κορυφαία στελέχη του. Το ίδιο ισχύει και με την κυβέρνηση, που δεν επέδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον για την προστασία της πρώτης κατοικίας στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πιστή στη λογική της κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων, επανέφερε επικαιροποιημένο τον νόμο Κατσέλη. Και απευθύνεται στις άλλες δυνάμεις, ζητώντας να δείξουν αν είναι πραγματικό ή υποκριτικό το ενδιαφέρον τους για τα αδύναμα στρώματα, τους μη έχοντες και όχι μόνο. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:
- Θεσπίζεται υποχρέωση τήρησης του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης.
- Οι τράπεζες υποχρεούνται πριν από τη μεταβίβαση του δανείου να κάνουν πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη.
- Δεν μπορεί να γίνει πλειστηριασμός κύριας κατοικίας αν δεν έχει προηγηθεί προσπάθεια ρύθμισης της οφειλής.
- Οι εταιρείες διαχείρισης υποχρεούνται να αιτιολογούν την πρότασή τους προς τον δανειολήπτη.
- Θεσπίζονται κυρώσεις εις βάρος της Τράπεζας ή της Εταιρείας Διαχείρισης για την παραβίαση των υποχρεώσεών τους από τον Κώδικα Δεοντολογίας.
- Καθιερώνεται ως υποχρεωτική η συμμετοχή των πιστωτών στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
- Προβλέπεται δυνατότητα προσφυγής στην ανεξάρτητη Επιτροπή Διευθέτησης Οφειλών.
- Θεσπίζονται ειδικές υποχρεώσεις για τις εταιρείες διαχείρισης, προκειμένου να παρέχονται η αναγκαία εξυπηρέτηση και πληροφόρηση στους δανειολήπτες.
Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να ψηφιστεί από αυτήν τη Βουλή, πριν διαλυθεί το Σώμα. Να μη χαθούν τουλάχιστον τέσσερις μήνες, που μπορεί να είναι καταστροφικοί για χιλιάδες συμπολίτες μας. Η προστασία της κατοικίας των ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και χρειάζονται βοηθητικές ρυθμίσεις για να τα καταφέρουν συμβάλλει καταλυτικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Το τελευταίο είναι κομμάτι του DNA της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε το καθήκον του. Θα ανταποκριθούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ;