THEPOWERGAME
Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής οι εισηγήσεις του υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας όσον αφορά την κατάρτιση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΔΕ), που προαπαιτείται για την υλοποίηση της εμβληματικής επένδυσης της Microsoft στη χώρα μας και η οποία προβλέπει τη δημιουργία τριών data centers στην ανατολική Αττική.
Αναφερόμαστε σε τρεις ξεχωριστές εισηγήσεις, όσες είναι και ο αριθμός των data centers που θέλει να δημιουργήσει η αμερικανική εταιρεία στη χώρα μας. Καίτοι, η επένδυση είναι μία, υπό τον τίτλο Investment in Data Centers in Greece, διοικητικά και γραφειοκρατικά αντιμετωπίζεται ως τρεις ξεχωριστές, δεδομένου ότι η υλοποίησή της απαιτεί -για λόγους ασφαλείας, προστασίας κ.λπ. της ευαίσθητης υποδομής- τρεις διαφορετικές κατασκευές σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία που απέχουν λίγα χιλιόμετρα μεταξύ τους.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφερείας Αττικής δεν αποφασίζει, αλλά γνωμοδοτεί θετικά ή αρνητικά επί των συγκεκριμένων τριών επιμέρους Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που στο τέλος θα καταστήσουν το ΕΣΧΑΔΕ, που θα λάβει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος. Ουσιαστικά, οι ΣΜΠΕ είναι οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα γίνουν οι τρεις επενδύσεις.
Είναι προφανές πως μια αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου μπορεί να μην άλλαζε την εξέλιξη της επένδυσης, αλλά θα έδειχνε ότι η τοπική κοινωνία αντιτίθεται και φυσικά θα έδινε λαβές για πολιτικές τριβές, αν όχι και νομικές προσφυγές. Οι τρεις ΣΜΠΕ, ωστόσο, πέρασαν κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η Αριστερά έδωσε άλλη μια χαμένη μάχη οπισθοφυλακής. Σε όλο της το μήκος γνωμοδότησε αρνητικά ή με «λευκό» επί των ΣΜΠΕ. Όλες οι ακραίες αριστερές παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οικολόγοι Πράσινοι, ΛΑΕ κ.λπ., γνωμοδότησαν αρνητικά, ενώ η παράταξη που στηρίχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε «λευκό».
Σημειώνεται ότι η επένδυση αυτή της Microsoft ήδη έχει φέρει ξένα κεφάλαια ύψους 140 εκατ. ευρώ στη χώρα, πριν ακόμη ξεκινήσει η κατασκευή των data centers, ενώ παράλληλα έβαλε τη χώρα στα ραντάρ των μεγάλων ξένων επενδυτών -ήδη ακολούθησαν οι εταιρείες Google, AWS, Pfizer κ.ά.- κι επιπλέον την καθιστά κόμβο στην ψηφιακή κοινωνία που χτίζεται σήμερα.