THEPOWERGAME
Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2023; Οι αριθμοί «μιλούν». H Ελλάδα, σε σχέση με τις οικονομίες των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, θα πάει καλύτερα. Ειδικότερα, ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ υπολογίζεται κοντά στο 2%, πάνω από τον μέσο όρο της Ένωσης, ο οποίος υπολογίζεται για το 2023 κοντά στο 0,5%. Ουσιαστικά, στην ΕΕ προβλέπεται ένα σκηνικό στασιμότητας.
Όσον αφορά τη χώρα μας, αρχές του 2023 έχει δρομολογηθεί η εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων με σκοπό την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής και του αυξημένου κόστους ενέργειας. Συγκεκριμένα, από το νέο έτος μπαίνουν σε εφαρμογή φορολογικές ελαφρύνσεις με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους και η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες είναι μερικά από τα μέτρα αυτά. Κάθε μέτρο που στοχεύει στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών είναι σε σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα εξακολουθήσουν να είναι αισθητές και το 2023, τα μέτρα δεν μπορούν να εξαλείψουν 100% τις συνέπειες που δημιουργούνται στην πραγματική οικονομία από τον πληθωρισμό.
Το 2023 είναι σημαντικό έτος για την ελληνική οικονομία, καθώς ανοίγει o δρόμος για την απόκτηση της περιβόητης επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που δεν μπορούσε να επιτευχθεί νωρίτερα, διότι η Ελλάδα βρισκόταν -μέχρι το καλοκαίρι του 2022- σε καθεστώς ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Έτσι, εντός του 2023 οι αγορές θα δουν με καλύτερο μάτι την Ελλάδα όσον αφορά την πιστοληπτική της ικανότητα και την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και τα «αγκάθια». Οι συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δυσκολέψουν περαιτέρω τους δανειολήπτες. Μέχρι ο πληθωρισμός «να πέσει» στο 2%, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, όπως έχει γνωστοποιήσει. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2024 θα έχουμε επιτοκιακές αυξήσεις.