THEPOWERGAME
Η κοινοποίηση των μετρήσεων του Ευρωβαρόμετρου, την Τετάρτη 14/12, είναι αποκαλυπτική του τι πιστεύουν οι Έλληνες όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εισβολή είπαμε; Ας κρατήσουμε και μια πισινή…
Στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών, το 74% εγκρίνει τα μέτρα της ΕΕ για την στήριξη της Ουκρανίας. Ο υψηλός πράγματι και εντυπωσιακός μέσος όρος αποδοχής δεν αφορά την Ελλάδα. Εδώ μόλις το 48% εγκρίνει την πολιτική της ΕΕ. Βρισκόμαστε στην τελευταία θέση, μαζί με τη Βουλγαρία! Τέτοιο υψηλό ποσοστό απόρριψης δεν συναντάται σε καμία χώρα του Νότου. Ενδεικτικά, τα ποσοστά αποδοχής των μέτρων στήριξης της Ουκρανίας στην Ισπανία είναι 80%, ενώ στην Πορτογαλία φτάνουν το 92%.
Η αρνητική στάση των Ελλήνων συνοδεύεται από έναν ιδιότυπο ωφελιμισμό. Στην ερώτηση πόσο έχει ένα κράτος-μέλος της ΕΕ ωφεληθεί, πάνω από επτά στους δέκα πολίτες απαντούν θετικά. Εδώ το ποσοστό μας πλησιάζει τον μέσο όρο, αγγίζοντας το 65%.
Το ποσοστό των συμπολιτών μας που κρατά αρνητική στάση στα μέτρα της ΕΕ -στην ουσία κατά της ρωσικής εισβολής, 52%- χρειάζεται ανάλυση, αν όχι ψυχανάλυση. Τι συμβαίνει και μήνες μετά την έφοδο του Πούτιν στην Ουκρανία καταγράφεται το χειρότερο κλίμα επί ευρωπαϊκού εδάφους για την πολιτική κυρώσεων της ΕΕ -και εμμέσως πλην σαφώς μια συμπάθεια στη «μητέρα Ρωσία»; Πώς εξηγείται το κραυγαλέο «έλλειμμα ισοζυγίου» από τη μία μιας άρνησης στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και από την άλλη μιας ικανοποίησης για τα οφέλη που απολαμβάνουμε από την ΕΕ;
Είναι η έλλειψη αλληλεγγύης προς έναν λαό που δέχεται τη βάναυση εισβολή του Πούτιν; Είναι η εθελοτυφλία για τη στενή συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία -αν υπολογίσουμε πόσο μας ανησυχούν οι καθημερινές προκλήσεις της γείτονος; Είναι η παραγνώριση του κινδύνου αναθεωρητισμού status, συμφωνιών και συνόρων, που αφορά άμεσα την περιοχή μας; Είναι οι επιπτώσεις από την επαμφοτερίζουσα στάση πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες είτε ψιθυρίζουν τα «ναι μεν, αλλά» για τη στήριξη που παρέχει η χώρα μας στην Ουκρανία είτε διατυπώνουν επιθετικά φιλορωσικές θέσεις; Είναι τυχαίο πως ακροδεξιά σχήματα που υιοθετούν μια ακραία ρητορική υπέρ του Πούτιν εμφανίζονται ενισχυμένα το τελευταίο διάστημα;
Οι δυσκολίες από την κρίση δεν αποτελούν επαρκή δικαιολόγηση για την εικόνα που καταγράφεται στο Ευρωβαρόμετρο. Στην ίδια έρευνα, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων απαντούν πως η ζωή τους δεν θα είναι η ίδια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Αλλά παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη πλειοψηφία στηρίζει τον ουκρανικό λαό. Θα τολμούσα μάλιστα να πω ότι η Ευρώπη των πολιτών βρίσκεται πιο μπροστά από την ηγεσία της ΕΕ και τις παλινωδίες της σε κρίσιμα ζητήματα.
Από την άποψη αυτήν, θα ήθελα πράγματι να γνωρίζω πόσοι από τους συμπολίτες μας επιδοκιμάζουν την απονομή του Βραβείου Ζαχάροφ στον ουκρανικό λαό. «Αυτό το βραβείο είναι για εκείνους τους Ουκρανούς που μάχονται. Για εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Για εκείνους που έχουν χάσει συγγενείς και φίλους. Για όλους εκείνους που στέκονται όρθιοι και αγωνίζονται για αυτό που πιστεύουν. Ξέρω ότι ο γενναίος λαός της Ουκρανίας δεν θα τα παρατήσει και ούτε εμείς θα τα παρατήσουμε», είπε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.
Όχι άλλα επιχειρήματα. Μόνο αυτό.