THEPOWERGAME
Η συνεχόμενη δωδεκαετής πλέον οικονομική κρίση που υφίσταται η χώρα έχει μειώσει σημαντικά το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών της, ωθώντας το παραγωγικότερο κομμάτι τους στη μετανάστευση. Αυτή η συνεχής διαρροή ανθρώπινου κεφαλαίου βαραίνει τις επιχειρήσεις που χάνουν δυνητικά ικανά στελέχη καθώς και τα πανεπιστήμια που βλέπουν τους αποφοίτους τους να μην προσφέρουν στο εγχώριο ΑΕΠ. Η διαχρονική έλλειψη σύνδεσης μεταξύ εκπαίδευσης και βιομηχανίας έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων στην οικονομική παρακμή και η αποκατάσταση της σύνδεσης αυτής οφείλει να αποτελέσει βάση επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Μία προτεινόμενο μέθοδος θα ήταν η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας όπου οι εταιρίες θα θέτουν τα πραγματικά τους προβλήματα και οι σπουδαστές θα επιδιώκουν την επίλυση τους, έστω μερικώς. Έτσι οι επιχειρήσεις θα αντλούν ικανό ανθρώπινο δυναμικό και τα πανεπιστήμια θα προσφέρουν στην αγορά εργασίας με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι ορδές νέων Ελλήνων στο εξωτερικό και κατ’ επέκταση να ανθήσει η οικονομία.
Η αγεφύρωτη απόσταση μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημίας είναι εμφανής από τα πρώτα επαγγελματικά βήματα των τελειόφοιτων. Μεγάλο μέρος τους θέτει την ελληνική αγορά εργασίας προτεραιότητα, επιδιώκοντας να αποτελέσει την εξαίρεση και να ανελιχθεί στελεχικά και οικονομικά. Οι νέοι εργαζόμενοι ως μακροχρόνιοι κοινωνοί του στενά ακαδημαϊκού τρόπου λειτουργίας είναι λογικό να αγνοούν τα ουσιαστικά προβλήματα της βιομηχανίας και που θα κληθούν να λύσουν. Παράλληλα, η αδυναμία πολλών ελληνικών επιχειρήσεων να τους απορροφήσουν έγκαιρα και να τους εξελίξουν λόγω απουσίας εταιρικής στρατηγικής, τους αποθαρρύνει δραματικά ωθώντας τους στην παραίτηση και τη μετανάστευση. Συμπερασματικά γίνεται σαφής η ανάγκη απόκτησης ουσιαστικής επαγγελματικής εμπειρίας σε προπτυχιακό επίπεδο ως μέσο προσαρμογής των φοιτητών στη μέλλουσα επαγγελματικής τους στέγης.
Η τεχνολογία προσφέρει αποδοτικές μεθόδους προς αυτή την κατεύθυνση. Μία τέτοια θα ήταν η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας που θα μπορούσε να συνδέσει επιχειρήσεις με ενδιαφερόμενα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Συγκεκριμένα η πλατφόρμα αυτή θα περιλαμβάνει προβλήματα που τίθενται από τις εκάστοτε εταιρίες, κατανεμημένα σε υποκατηγορίες ανάλογα με τη φύση τους. Έτσι, ομάδες φοιτητών των συμβεβλημένων ιδρυμάτων θα μπορούν να επιλέγουν το θέμα ενδιαφέροντος τους και να εργάζονται συλλογικά για τη λύση του εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος. Παράλληλα απαραίτητη κρίνεται η καθοδήγηση της κάθε ομάδας φοιτητών από στελέχη των εταιριών με των οποίων το θέμα θα καταπιάνονται, καθώς και από το ίδιο το ακαδημαϊκό προσωπικό του αντίστοιχου τμήματος. Στο τέλος του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος του προγράμματος, οι ομάδες θα παρουσιάζουν τα ευρήματα τους στις εταιρίες, τα οποία θα μπορούν να ανατροφοδοτούν την πλατφόρμα με πιθανά ζητήματα προς έρευνα για τις επόμενες ομάδες.
Η διαδικασία αυτή προσφέρει πολλαπλά οφέλη για όλους τους συμβεβλημένους φορείς. Αρχικά θα αποτελέσει μέσο πρώιμης αξιολόγησης των εν δυνάμει εργαζόμενων από τις ίδιες τις εταιρίες πέρα από τις πιθανές λύσεις που θα τους προσφέρονται. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στους ικανότερους υποψηφίους, που θα χρειάζονται τον ελάχιστο χρόνο προσαρμογής. Παράλληλα θα αποτελέσει και μέσο εκτίμησης της αξιοπιστίας των εκάστοτε ακαδημαϊκών τμημάτων να στελεχώσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και να αποτελέσουν πόλο έλξης για νέους σπουδαστές. Το μεγαλύτερο όφελος όμως εντοπίζεται στους ίδιους τους φοιτητές που θα απαγκιστρωθούν από την ατομικότητας τους οργανωμένοι σε συλλογικότητες και θα αποκτήσουν ικανότητες χρήσιμες για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία όπως η παρουσίαση εργασιών. Παράλληλα θα διαπιστώσουν εάν το επιστημονικό τους επίπεδο επαρκεί για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εταιρίες στους τομείς τους και φυσικά εάν οι προσδοκίες τους μπορούν να καλυφθούν μέσω της υπάρχουσας αγοράς εργασίας.
Η σύνδεση μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημίας πρέπει να αποτελέσει την απαρχή της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, ώστε να αμβλυνθούν οι ολοένα μεγαλύτερές πληγές που αφήνουν ως στίγμα οι αλλεπάλληλες κρίσεις στην χώρα μας. Η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει βασικό αρωγό στην προσπάθεια αυτή με οφέλη προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως στην ίδια την τοπική κοινωνία. Η δημιουργία μίας τέτοιας πλατφόρμας θα εξελίξει τόσο τις επιχειρήσεις που θα αντιληφθούν τις δυνατότητες του τελειόφοιτου καθώς και του ελληνικού πανεπιστημίου που θα προσφέρει εκτός από πλειάδα μη εφαρμοσμένων γνώσεων και μία νέα δυνατότητα πρακτικής ενασχόλησης με την αληθινή οικονομία.